Total Pageviews

May 31, 2011

PANACOTA KIWI



Assalamualaikum...... mai kita layan resepi desert yang paling senang.  Memang mudah dan sedap di makan sejuk sejuk ketika waktu panas... Kali ini kita buat Panacota Kiwi.

Sumber : K.Nor

Bahan2
9gm gelatin (lebih kurang 1 sudu besar dan di lebih siket)
4 sudu besar air
2 ½ cawan susu segar/fresh milk
1/4 cawan gula
1 sudu teh vanila
Buah Kiwi ~ blend utk dijadikan puri + 3 sudu besar gula

Cara2:
1. Masukkan gelatin ke dalam air dan biarkan mengembang.
2. Masukkan susu dan gula ke dalam periuk dan masak dgn api sederhana hingga susu di bahagian tepi periuk mengeluarkan buih2 kecil.
3. Padamkan api dan masukkan adunan gelatin dan kacau sehingga gelatin larut sepenuhnya.
4. Tuangkan ke dalam ramakin atau gelas yg sesuai. Boleh juga jika nak masukkan sedikit potong buah kiwi ke dalamnya.
5. Sejukkan dalam peti ais lebih kurang 5 - 6 jam.
6. Tuangkan puri kiwi  keatasnya dan bolehlah dihidangkan.

 







8 comments:

  1. Assalamualikum akak...
    kiwi mmg fav diana.. tp x perna buat panacota kiwi nie lg... nmpk sedap tu akak..

    ReplyDelete
  2. akak...nak segelassss..
    sedapppnya tengokkkk

    ReplyDelete
  3. naz, dah buat ya.. nak lagi cun, bahagian puree kiwi tu boleh dimasukkan pewarna hijau sket utk upkan warna dia :)

    sedap kan :)

    ReplyDelete
  4. nak jugak... tapi x nak wat sendiri.. nk u yg buatkan.... :)

    ReplyDelete
  5. WOW, panna cotta with kiwi makes me crave for it now!!! :D

    You have a lovely space with amazing shots!

    ReplyDelete
  6. amboi kak naz, terasa sejuk dah tekak nengok gambar ni...sedapnya kiwi memang my fav ...nanti boleh cuba ni..:)

    ReplyDelete
  7. ni satu lagi menu yang masih dok dlm list..entah bila nak start memuding ni tak tau lah.hehe

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum Naz,

    terlambat pulak knur dtg, mesti dh habis nie..suka tengok warna hijau kiwi tu...aduh...kalo dpt segelas sedapnyaaaa!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...