Jangan boring tau..tengok Panacotta lagi...bukan aper ... kebetulan ada buah mangga .. kita pelbagaikan perisa bagi panacotta ler pulak..
Hari ini kita layan panacotta mangga...best..masam masam manis gitu... buat jer terus habis di rumah ni..kalau ikut resepi ni dapatlah dalam 6 gelas macam dalam gambar tu....
Sumber : K.Nor
Bahan2
9gm gelatin (lebih kurang 1 sudu besar dan di lebih siket)
4 sudu besar air
2 ½ cawan susu segar/fresh milk
1/4 cawan gula
1 sudu teh vanila
Buah Mangga ~ blend utk dijadikan puri + 3 sudu besar gula
Cara2:
1. Masukkan gelatin ke dalam air dan biarkan mengembang.
2. Masukkan susu dan gula ke dalam periuk dan masak dgn api sederhana hingga susu di bahagian tepi periuk mengeluarkan buih2 kecil.
3. Padamkan api dan masukkan adunan gelatin dan kacau sehingga gelatin larut sepenuhnya.
4. Tuangkan ke dalam ramakin atau gelas yg sesuai. Boleh juga jika nak masukkan sedikit potong buah mangga ke dalamnya.
5. Sejukkan dalam peti ais lebih kurang 5 - 6 jam.
6. Tuangkan puri mangga keatasnya dan bolehlah dihidangkan.
4 sudu besar air
2 ½ cawan susu segar/fresh milk
1/4 cawan gula
1 sudu teh vanila
Buah Mangga ~ blend utk dijadikan puri + 3 sudu besar gula
Cara2:
1. Masukkan gelatin ke dalam air dan biarkan mengembang.
2. Masukkan susu dan gula ke dalam periuk dan masak dgn api sederhana hingga susu di bahagian tepi periuk mengeluarkan buih2 kecil.
3. Padamkan api dan masukkan adunan gelatin dan kacau sehingga gelatin larut sepenuhnya.
4. Tuangkan ke dalam ramakin atau gelas yg sesuai. Boleh juga jika nak masukkan sedikit potong buah mangga ke dalamnya.
5. Sejukkan dalam peti ais lebih kurang 5 - 6 jam.
6. Tuangkan puri mangga keatasnya dan bolehlah dihidangkan.
hari-hari ke makan panacotta ni? hehehe
ReplyDeletedah jatuh cinta dgn panna cotta la tu.. mmg syok kan.. :)
ReplyDeletewahhh..ni batul2 jatuhhh ati ni....
ReplyDeletesedapnya baru semlm nengok versi kiwi ni dah keluar mango lak..ishhh terliurla kak mcm nk buat jer ni..:)
ReplyDeletekiter yg tgk gambr pun jatuh hati..ada lg?
ReplyDelete