Total Pageviews

August 18, 2012

SELAMAT HARI RAYA






Assalamualaikum....


Saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin kepada semua kenalan blog saya...

Nanti lepas raya ... kita jumpa lagi.... semoga gembira semuanya...

July 30, 2012

KASWI DURIAN

 

Assalamualaikum....  letih betul sejak seminggu ni sebab setiap petang hingga lewat malam saya berada di tapak perniagaan Bazar Ramadhan di belakang Semua House / Cambell Compleks... kalau dekat dekat raya nanti mau tido sini kot...


Apa pun ari tu, sempat la saya buat Kaswi Durian resepi dari Kak Besah .. kebetulan ada durian yang tak sedap sangat untuk di makan gitu saja....

Bila tiba waktu berbuka...kita pun ngap le sepotong.. wahhhhhhhhhh..... glupppppp....pahittt....apasal plak..terus mati selera kita.... apa silapnya tak ler ku tahu....tapi bila kita suruh anak dan bibik makan..sedap bebeno depa makan....bibik kata enak Maa.... tak pahit pun...

Selidik punya selidik ... kita rasa agaknya kita tergigit air kapur yang keras tu ( hehehehe.... kita letak lebih sangat kot) dan mungkin ada yang tak hancur elok... berketul tu yang masuk mulut kita... padan muka...hahahahahhaah

Jadi pengajarannya..kalau resepi suruh letak 1/2 sudu jgn letak satu sudu...kan dah kena.... Apa pun resepi ni memang marvelous dan enak... sesuai la sangat untuk orang tua di kampung tu....

Tapi ini ler gambar yang sempat saya tangkap .... sebab dah letih lepas berbuka... terima kasih wat empunya resepi ya.....

KASWI DURIAN 

Resepi : Kak Besah (My Resipi)

Bahan-bahan ( seloyang kecik jer )

  • 1 cwn tpung gandum
  • 1 cwn tpung ubi
  • 2 1/3 cwn santan (1/2 cwn sntan pekat + air)
  • 1/2 cwn isi durian
  • 2/3 cwn gula pasir
  • 1/2 suduteh garam
  • 1/2 suduteh AIR KAPUR sireh
  • secawan kelapa parut putih + secubit garam (jika xnk cpt basi kukus 5 mnt)

Cara-cara

  1. panaskan air kukusan.
  2. campur rata / sebati semua bahan. bleh blend jika suka.                
  3. sapu sedikit minyak dlm loyang, pastu masukkan adunan. jgn tebal sangat, x best. lbehkurang 1 inci suku cukup. kukus 30 minit atau hingga masak.
  4. bila sejuk, blehla dipotong & digaul bersama kelapa parut....
  5. senang jer...

July 25, 2012

BERNIAGA LER KITA.......DI BULAN PUASA

Assalamualaikum....


Ramadhan tahun 2012 ....  kali pertama kita mencuba nasib dengan menyewa tapak di Tempat Letak Kereta antara bangunan Cambell Compleks dan Semua House.

Lokasi perniagaan saya C16 dan menjalankan perniagaan bersama rakan saya Rozie..(terima kasih Rozie kerana sanggup berpanas dan berhujan menjaga gerai tu )



Setiap hari selepas menghantar anak balik sekolah, saya akan berada di Jalan Masjid India sekitar jam 3.00 petang hingga 10 malam...
Hari ini adalah hari Kelima berpuasa... dan keadaan di sekitar Jalan Masjid India masih agak lenggang..mungkin kerana kebanyakan kakitangan Kerajaan dan Swasta belum lagi bergaji..bonus pun mungkin belum dapat.. atau kebanyakan mereka amat suka menunggu untuk shopping di saat saat akhir....





Apa pun ... kenangan tahun ini pasti tak akan saya lupakan..Insyallah akan terus berniaga lagi di tahun tahun akan datang...

Buat sesiapa teman teman yang sudi berkunjung ke gerai saya... terima kasih...

Kita tengok apa yang ada di gerai saya....






Antara yang ada di gerai saya... seluar Legging kanak kanak, Baju T'shirt dan kemeja kanak kanak, Tudung, Telekung, biskut dan bahulu.

Raya tahun ni..dah tentu saya akan hitam...kerana berjemur panas setiap hari..hahahahhahaha....... Apa pun selamat Berpuasa ...





July 24, 2012

BINGKA PANDAN





Assalamualaikum...

Hari ke empat berpuasa.... kelmarin saya sempat buat bingka pandan untuk berbuka puasa.... Tahun ni mungkin saya akan kurang di dapur kerana telah membuka booth perniagaan di Jalan Masjid India.

Apapun kepala sentiasa berputar dan berfikir untuk mengupdate blog masakan ini....

Apapun kita layan bingka pandan ni... dan terima kasih buat empunya resepi...




Resepi asal: joayee myresipi.com
Copy dari : Nieza

Bahan-bahan ( 6 org )
  • 1 cup gula
  • 1 cup jus pandan (atau air + pandan essence)
  • 2 cup tepung gandum
  • 2 1/4 cup santan (atau 1 can santan-450ml )
  • 2 tbs butter
  • 3 biji telur
  • 1/2 tsp garam
  • colour hijau
  • bijan
Cara-cara
  1. campurkan semua bahan. blend sampai sebati.
  2. masukkan 2 tbs minyak dlm loyang .
  3. panaskan loyang dlm oven. bila minyak dah panas, masukkan mixture tadi kuih, taburkan bijan. bakar @180 sampai brown atau garing

July 19, 2012

GILER KEK KARAMEL .......




Assalamualaikum....

Puasa hampir tiba... rasa cepat sangat masa berlalu... hmmmmm...

Hari ini kita buat kek karemal lagi..sejak dua menjak menjadi je kek karamel kita... jadi giler plak nak membuatnya... terima kasih lah pada yang sudi menurunkan ilmu... walau pun tak secantik kak ita punya...tapi rasa nya memang marvelous..dah tentu menjadi kemestian kek ni di hari raya nanti.

Kita pun dah lama x update blog..seminggu dua ni..badan kurang sihat..gusi sakit yang amat... tu yang tak ke dapur...

Apa pun kita layan je la kek karamel yang tak glamer ni...




Terima kasih wat empunya resepi.... 


KEK KARAMEL ( loyang 8 @ 9 inci )
RESEPI MUNIRA BAHAROM (Rakan FB)


bahan bahan

GULA HANGUS
2 @ 4 sudu besar gula
Jadikan gulakan gula hangus.Ratekan pade keseluruhan loyang supaye kek tak melekat pade loyang

Bahagian atas ( karamel )
1/2 tin susu cair @ 1 cawan penuh
70 gm gula castor (kita kurangkan kepada 45 gm)
1/2 sudu teh vanilla
3 kuning telur
kacau sebati..kacau dngn perlahan


Lapisan kek (A)
140 gm tepung gandum
70 gm gula castor ( kita kurangkan kepada 45 gm)
3 kuning telur
135 ml air
1 sudu teh baking powder
45 ml minyak

1. Putar  telur kuning,air dan minyak dan gula hingge kembang
2. Masukkan tepung yng dicampur baking powder.
3. Biarkan sebentar

Meringue (B)
6 telur putih
70 gm gula castor (kita kurangkan kepada 45 gm)
1 sudu teh krim tar2
pukul hingge kembang dan tak menitis..

campurkan A dan B..KACAU DNGN TANGAN..kaedah kaup balik

1. Masukkan karamel dalam loyang
2. Masukkan adunan kek yng telah diwarnekan.
3. Panaskan oven selame 10 minit .
4. 40 minit pertame gune api bawah dan 15 minit lagi api atas dan bawah pade suhu 180 darjah
5. Bakar kek dengan kaedah double boiler dan gunekan air panas.

July 12, 2012

MAKAN DURIAN SAMPAI KENYANG ... HANYA RM10




Assalamualaikum.....

Kalau nak makan durian puas puas ... tapi durian kampung la.. hanya RM10 seorang dan boleh makan sehingga muntah ... kita siap tapau lagi tau...hehehhehehe

Terletak di SS2 Petaling Jaya (belakang Balai Polis SS2) ada dua gerai buah durian di persimpangan jalan....

 

 
Bersusun susun durian ..ada yang mahal dan ada yang murah.... dan buffet durian hanya berharga RM10 seorang... amacam..ada berani ke tidak nak makan....

Dan durian yang tak dimakan oleh saya dan teman teman  ditapau balik oleh saya... apa lagi kita buat lah bubur durian untuk anak anak...memang berbaloi sangat2... sampai muntah durian pun boleh... 

Gambar Ehsan...
 
Jom ramai2 makan doyan dan layan gambar bubur durian kita yer.....Resepi tak der sebab kita main agak agak sedap ikut anak tekak kita... Jumpa lagi...





June 30, 2012

KEK KAREMAL GELAPKU



 
Akhirnya..... ini adalah percubaan kedua saya setelah di sumpah dulu (hehehe kerana karemel yg tak masak)...

Tapi...masih tak perfect sebab karemel dia nipis dan gula terlebih hangus sudah...hitam dan pahit...hahahhaahah...macam tuannya... kena belajar dengan sifu sifu lagi....

Apa pun... sangat suka apabila percubaan ini menjadi... kalau tak dulu tengok jer la teman teman yang dah mencubanya apatlah lagi ada yang menjadikan kek ini sumber pendapatan sampingan....

Terima kasih buat empunya resepi..kak munira Baharom..kalau nak tengok cara cara satu persatu boleh lawat Fb beliau... dan terima kasih buat adik angkat ku Ruby yang meniupkan semangat untuk mencuba membuat kek ini...

Tunggu percubaan ke tiga pula...mesti lebih cantik.... 



KEK KARAMEL ( loyang 8 @ 9 inci )
RESEPI MUNIRA BAHAROM (Rakan FB)


bahan bahan

GULA HANGUS
2 @ 4 sudu besar gula
Jadikan gulakan gula hangus.Ratekan pade keseluruhan loyang supaye kek tak melekat pade loyang

Bahagian atas ( karamel )
1/2 tin susu cair @ 1 cawan penuh
70 gm gula castor (kita kurangkan kepada 45 gm)
1/2 sudu teh vanilla
3 kuning telur
kacau sebati..kacau dngn perlahan


Lapisan kek (A)
140 gm tepung gandum
70 gm gula castor ( kita kurangkan kepada 45 gm)
3 kuning telur
135 ml air
1 sudu teh baking powder
45 ml minyak

1. Putarl telur kuning,air dan minyak dan gula hingge kembang
2. Masukkan tepung yng dicampur baking powder.
3. Biarkan sebentar

Meringue (B)
6 telur putih
70 gm gula castor (kita kurangkan kepada 45 gm)
1 sudu teh krim tar2
pukul hingge kembang dan tak menitis..

campurkan A dan B..KACAU DNGN TANGAN..kaedah kaup balik

1. Masukkan karamel dalam loyang
2. Masukkan adunan kek yng telah diwarnekan.
3. Panaskan oven selame 10 minit .
4. 40 minit pertame gune api bawah dan 15 minit lagi api atas dan bawah pade suhu 180 darjah
5. Bakar kek dengan kaedah double boiler dan gunekan air panas.

June 22, 2012

AGAR AGAR SANTAN PANDAN

  
 Assalamualaikum.... bersiaran lagi di Hari Jumaat...ewah..

Masuk seminggu kita tak mengupdate blog..ari tu tiba tiba stremix tak elok..jadi nak mengupdate langung x boleh..hanya boleh jalan jalan tengok tengok rumah teman teman melalui Tab ...

Agar agar ini kita buat dua tiga hari yang lalu..lama sungguh tak buat agar agar.. sekali sekala bile waktu panas dan jerebu memang enak di makan waktu sejuk sejuk...

Apa pun kita layan resepi....
AGAR AGAR SANTAN  PANDAN
Sumber : Nazrah Bakery


Bahan -bahan:
  • 10g serbuk agar-agar
  • 3/4 cawan gula putih
  • 900 ml air
  • 120ml air ( sy guna 100ml santan kotak + 20 ml air)
  • 1 biji telur dipukul dengan santan tadi
  • secubit garam
  • 1 helai daun pandan


Caranya:
  • Masak air dengan gula dan daun pandan
  • bila gula sudah larut masukkan serbuk agar-agar dan kacau hingga semuanya larut
  • Kecilkan api
  • kemudian tuangkan campuran santan dengan telur, garam dan kacau terus hingga mendidih
  • Tuang kedalam acuan yang anda suka
  • Sejukkan baru di didinginkan dalam peti sejuk.

June 16, 2012

TAK SABAR NAK RAYA - BISKUT DAHLIA


Assalamualaikum...


 

Semalam kita beli Majalah Rasa Edisi Julai yang mana banyak resepi dan sajian untuk persiapan syawal. Punyalah rambang biji mata tengok macam macam resepi. Kerana terliur tengok kuih kuih raya dalam majalah tu...hari ini kita buat biskut pre raya..heheeh...tapi kita masih mengekalkan resepi dari Kak Jee yang mana dari tahun lepas kita buat ...  memang sedap biskut ni...

Rasanya esok dah habis biskut ni... sebab kalau hari raya dah banyak sangat biskut dan pilihan .. yang jenis camni kurang mendapat sambutan...

Apa pun kita layan gambar dan resepinya serta terima kasih wat empunya resepi...



BISKUT DAHLIA

Sumbe dari Kak Jee boleh KLIK sini.

Rujukan : Nazrah Bakery


Bahan2nya:
 

250 gm mentega
225 gm tepung jagung
125 gm tepung ubi
50 gm tepung gandum
1 biji telur
150 gm gula icing ( tapi kita kurangkan kepada 120 gm)
1 tsp esen vanilla

sedikit pewarna kuning

Cara membuatnya:



Sebatikan mentega, telur vanila dan gula icing

Masukkan tepung dan uli lembut
Masukkan adunan ke dalam piping bag dan pail nozel di ats dulang di lapik kertas
Hiaskan dengan ceri di atas biskut
Panaskan ketuhar. Bakar pada suhu 140 c selama 30 minit atau sampai kekuningan.


### kalau lembik lagi..tambahkan sedikit demi sedikit tepung jagung dan sedikit tepung ubi..

June 6, 2012

APPLE SOFT POUND CAKE



 Assalamualaikum... 

Sebelum kita dok pot pet pasal kek yang diatas tu ,  saya  nak ajak teman teman mengembara bersama saya ke Kuala Kangsar , pertama kali saya sampai ke Kuala Kangsar bersama Itik Gembo Gembo saya.....KLIK DISINI



Ok...kita sambung balik citer pasal kek ..hehhehe Beberapa hari yang lepas kita nampak resepi dari Amcoo Journal yang buat Apple Soft Pound Cake...tapi terus hilang minat nak buat sebab dalam bahasa Omputih... (sebab kita bukan nya sekolah tinggi) tapi bila tiba tiba kita  rumah KakCt dan translate ke dalam Bahasa Malaysia...terus bersemangat nak buat...tapi bila kita cuba link dan copy dari rumah KakCT tak boleh..huh huh  (maaflah kakCT..saya cuba link tapi x boleh ..tak tau kenapa) harap harap KakCt tak marah...


Kek ni memang lembut macam kata KakCT.. dah oleh kerana saya dadu kecil kecil epal tu..langsung tak der rasa epal..(saya guna 2 biji epal sahaja) mungkin terlalu sedikit.. lain kali kita letak banyak banyak...hehhehe....

Memang sedap sangat kek ni..rasa macam kek zaman dolu dolu (kata my staff- selalu jumpa time raya) .. so boleh lah saya ulang lagi... 

Terima kasih buat empunya resepi....  


Apple Soft Pound Cake
Resepi : Anncoo Journal


Ingredients:
     220g Butter (room temperature)
     170g Sugar
     3 Large eggs (about 210g) - separated
     1 tsp Vanilla extract
     180g Plain flour
     30g Corn flour
     5g Baking powder
     250g Green apple, peeled and cubed and mix with 1 1/2 tbsp lemon juice
     Lemon zest from 1 large lemon

 Method:

  • Spray Non-stick spray evenly in bundt pan or line two loaf pans and set aside.
  • Cream butter and sugar till fluffy and pale then add vanilla extract, mix well.
  • Add egg yolks into the batter one at a time and mix well before adding in another then slowly add in egg whites and mix well, stop machine.
  • Sift plain flour, corn flour and baking powder together and fold into butter mixture with a rubber spatula.
  • Lastly pour in lemon zest and apple cubes, mix well.
  • Pour the batter into the prepared pan and place in the preheated oven at 180C and bake for 35-40 mins or skewer comes out clean. 
  • Leave pound cake to cool in pan for 30 mins and remove cake then place on to rack to cool completely.
  • Chill the cake before cut.











    June 4, 2012

    BINGKA UBI CHEESE




    Assalamualaikum....

    Sunyi rumah saya ketika ini .. musim cuti sekolah tapi anak anak semua tinggal di rumah datuk .... macam ni lah  biasanya bila cuti sekolah di rumah saya...

    Sebenarnya dah banyak kali kita buat Bingka Ubikayu Cheese ni..cuma malas nak upload takut bosan asyik menu yang sama... tapi kali ni kita masukkan juga sebab mungkin ada yang dah lama tak membuatnya..

    Terima kasih buat empunya resepi....



    BINGKA UBIKAYU CHEESE


    Saiz 8" persegi


    BAHAN2:
    250g Cream Cheese
    250g Gula
    2 biji Telur
    800g Ubikayu Sagat - tapis airnya
    400ml Santan (saya guna 200 ml santan kotak + 200 ml air)
    Pewarna kuning

    CARA2:
    1.Pukul cream cheese & gula sehingga rata.
    Masukkan elur satu persatu sambil dipukul rata.
    Masukkan ubikayu & santan.

    2. Bakar suhu 170C selama 1jam 30min sehingga masak.

    Sejukkan sebelum di potong.

    May 31, 2012

    PUDING SUSU STRAWBERRY




    Assalamualaikum....
    Tiba tiba kita tengok bunga yang cantik warna pink lagi dari Nieza yang nun duduk jauh di Finland.. tertarik sungguh kita dengan kombinasi warna yang lembut tu... 
    Kita pun dah lama tak memuding dan bunga pink tu menjadikan inspirasi kita untuk terus ke dapur... hahahhahaha....gelojoh betul... Nak buat puding ni pun mudah saja... tapi bila ada yg pandai dalam seni fotografi dah tentu ianya akan lebih menarik dan tertarik lagi. Saya masih lagi belajar jadi ini saja gambar terbaik dari saya....
    Tada....ini lah hasil nya..walau pun tak secantik tuan punya resepi ..tapi rasanya memang marvelous.... kita layan saja puding ini ...
     
    Resepi Puding Susu Strawberry
    Adaptasi dari resepi puding susu pandan oleh Gert dan yg telah dikongsikan bersama oleh Kak Yatie 
    dan Nieza
    Bahan :
    • 600 ml air
    • 120 gram gula pasir
    • 10 gram serbuk agar agar
    • 300 ml susu segar
    • 300 ml santan
    • beberapa titik esen strawberry/ pewarna merah atau pink 
    • Cara membuatnya :
    • Satukan serbuk agar2, air dan masak selama 3 minit atau hingga serbuk agar2 sebati.
    • Masukkan gula pasir dan kacau hingga gula hancur, masukkan pula susu segar dan santan. Kacau sebati. Kecilkan api semasa masukkan susu segar dan santan tadi dan kacau perlahan2.
    • Tapis dan bahagi kepada dua bahagian, satu letak esen strawberry dan pewarna merah/pink, selebihnya biarkan warna asal.
    • Tuang adunan strawberry kebekas puding yang dikehendaki separuh bekas jer.
    • Biarkan beku sebentar ( boleh juga letak dalam peti ais supaya cepat beku ) dan cakar sedikit permukaan puding dengan garfu dan tuang baki warna putih atas puding strawberry tadi .
    • Biarkan sejuk dan simpan dalam peti ais, sedap dimakan ketika sejuk.
    **Sementara menunggu adunan strawberry beku di dalam acuan, adunan putih/asal akan kelihatan sedikit beku, jadi panaskan di atas api kecil dan kacau sebati...setelah adunan strawberry beku,bolehlah tuang adunan putih/asal ke atas permukaan adunan strawberry tadi. Selamat mencuba
    •  
    •  

    May 28, 2012

    APPLE BUNDT CAKE


     
     Assalamualaikum....


    Hari Isnin yang tentu membuat kan kita sibuk melayan kerenah anak anak yang telah bercuti sekolah. Tapi ini lah masanya kita boleh menghabiskan lebih banyak masa buat anak anak...

    Semalam kita bawa anak2 mandi kolam.. layan jiwa mereka jap..hehehhe... ternampak la si Yatie buat Kek Apple... memang sehari dua ni kita mencari resepi yang menggunakan epal hijau sebab dah terlalu lama epal dok tergolek dalam peti ais. Sebelum ke CikTong..lebih baik di usahakan ...

    Tapi malangnya kek kita melekat kat acuan..tak leh nak keluar cantik tapi apapun kek ni sedap cuma kita rasa kurang moist sikit..(kering) .. kalau makan mesti ada air kat sebelah.. 


    Apa pun terima kasih buat empunya resepi.... Lain kali saya buat lagi.....

    APPLE BUNDT CAKE
    SUMBER : YATIE MEMORIES
    DAN Allrecipes.com.

    Ingredients
    • 2 cups apples - peeled, cored and diced
    • 1 tablespoon white sugar
    • 1 teaspoon ground cinnamon

    • 3 cups all-purpose flour
    • 3 teaspoons baking powder
    • 1/2 teaspoon salt
    • 2 cups white sugar (Yatie guna 1 cwn gula halus dan 1/2 cwn brown sugar)
    • 1 cup vegetable oil- boleh juga guna butter cair
    • 1/4 cup orange juice
    • 2 1/2 teaspoons vanilla extract
    • 4 eggs
    • 1 cup chopped walnuts-Yatie tak letak

    • 1/4 cup confectioners' sugar for dusting
    Directions
    1. Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C).
    2. Grease and flour a 10 inch Bundt or tube pan.
    3. In a medium bowl, combine the diced apples, 1 tablespoon white sugar and 1 teaspoon cinnamon; set aside.
    4. Sift together the flour, baking powder and salt; set aside.
    5. In a large bowl, combine 2 cups white sugar, oil, orange juice, vanilla and eggs.
    6. Beat at high speed until smooth. Stir in flour mixture.
    7. Fold in chopped walnuts. Pour 1/3 of the batter into prepared pan. Sprinkle with 1/2 of the apple mixture.
    8. Alternate layers of batter and filling, ending with batter.
    9. Bake in preheated oven for 55 to 60 minutes, or until the top springs back when lightly touched.
    10. Let cool in pan for 10 minutes, then turn out onto a wire rack and cool completely. Sprinkle with confectioners' sugar.

    May 25, 2012

    BUTTER CAKE PERISA KELADI




    Salam Hari Jumaat...

    Butter cake lagi hari ini tetapi kita ubah sikit warna dan perasa dari butter cake biasa ke perisa keladi. Saja saja buat kek .. mana tau ada tetamu yang datang senang di jamu..apa lagi esok adalah hujung minggu. Emak dan adik selalu juga datang menziarahi saya sekeluarga disini...

    Jom layan butter cake saya....  




    BUTTER CAKE  PERISA KELADI
    Sumber : Chef Norbaini

    Bahan2


    250 gm butter
    180 gm caster sugar
    200 gm tepung gandum
    5 biji telur
    1 tsp baking powder
    1 tsp esen keladi dan pewarna ungu


    Cara2 nya


    Pukul butter dan gula hingga kembang. Kemudian masukkan telur dan terus pukul hingga kembang.


    Kemudian masukkan tepung yang telah  diayak bersama baking powder dan esen orange. Masukkan dalam acuan dan bakar selama 45 min- 1 jam.

    May 23, 2012

    TALAM MARBLE



     Assalamualaikum...
    Sepetang saya menghabiskan masa membuat Talam Marble dan Bingka Ubi Cheese untuk dibawa ke jamuan makan makan yang akan diadakan di Restoran Asam Pedas Linda Onn.. nanti kita ceritakan plak tentang restoran tu... ni semua nak sambut harijadi teman biker saya....







    Hanya ini yang termampu saya buat dalam waktu yang singkat lagi pun kedua dua nya memang favourite teman teman saya. Nak buat banyak2 susah nak bawa sebab saya naik motor hehehhehe....


    Buat empunya resepi terima kasih....Kita layan gambar Talam Marble...



    Bahan-bahan ( loyang 10x10 inc. )
    250 g tepung Hoen Kwee (putih)-(1 sb rata=10 g)
    450 g gula halus (2 1/4 cwn rata) ( kita kurangkan kepada 400 gm)
    2100 ml santan pekat (drpd 2 biji kelapa)
    1 sk garam
    3 sb serbuk koko 
    choc emulco - ita tambah

    Satukan kesemua bahan ke dlm mangkuk kecuali koko dan dibahagi 2. 1 bahagian di campur koko.
    Masak adunan dlm periuk yg berasingan sehingga pekat,licin dan kelihatan meletup2. Matikan api.
    Loyang di griskan dgn minyak masak terlebih dahulu.
    Marblekan adunan berselang-seli warna hingga habis di dlm loyang. Sejukkan.
    Siap utk dipotong dan dihidangkan.
    Semasa memarbelkan adunan hendaklah lakukan dengan pantas kerana adunan cepat mengeras.

    Untuk resepi ni ita hanya buat 1/2 adunan aje.. Ita gunakan hanya santan kotak. Ita guna 1 kotak santan 200 ml dan selebihnya ita campurkan dengan air untuk mencukupkan sukatan santan tu.

    Lagi satu lupa nak bagi tau.. talam ni selepas dibahagikan kena masak dalam dua periuk yg berasingan secara serentak.. tak leh masak satu2 nanti dia dah keras pulak.. jadi.. kena lah jadi wonderwomen sekejap! kacau guna dua2 tangan.. hihi (Yang part ini kita minta tolong bibik kita )





    May 21, 2012

    PUDING ROTI MARBLE


     

    Salam hari Isnin....

    Lama tak memuding..ari ni kita wat puding roti marble yang famous seketika dulu... wat menjamu teman yang datang bertandang tenghari tadi..

    Buat pun kelam kabut..jadi rupanya pun tak la seindah namanya... janji rasa nya amat sedap di makan waktu cuaca panas...

    Terima kasih wat empunya resepi..kita layan gambar ...


    PUDING ROTI MARBLE

    Bahan-bahan :
    • 10 gm serbuk agar-agar
    • 1/2 cawan gula pasir
    • 3 cawan air
    • 4 keping roti *
    • 2 biji telur ayam *(telur ayam tau! bukan telur itik atau lain-lain..hehehe)
    • 1/2 cawan susu pekat manis *
    • 1 tin susu cair (400ml) *
    • 1 sudu teh asen vanilla *
    • 2 sudu besar majerin
    • 2 sudu besar serbuk koko ATAU 1/4 cawan serbuk milo
    • 1 atau 2 pewarna kesukaan
    Cara-cara :
    1. Masak serbuk agar-agar dan juga gula bersama air di atas api dapur.
    2. Sementara itu, masukkan bahan-bahan bertanda * ke dalam mesin pengisar(blender) dan kisar halus. (Pastikan mesin pengisar anda tak ada rasa cili yer.. Nanti jadi puding cili marble pulak..hihihi)
    3. Tuang bahan kisar ke dalam larutan agar-agar yang mendidih.
    4. Kacau sentiasa hingga larutan agak pekat.
    5. Masukkan majerin dan kacau hingga larutan menggelegak. Tutup api dapur.
    6. Bahagi larutan puding kepada 3 bahagian. Satu bahagian dicampurkan dengan serbuk koko dan digaul sebati, satu bahangian dicampur dengan pewarna pilihan dan satu bahagian dibiarkan dengan warna asal atau boleh juga kalau nak diwarnakan.
    7. Basahkan loyang atau acuan pilihan dan sendukkan larutan puding berselang-seli setiap bahagian. Keraskan samada pada suhu bilik atau di dalam peti sejuk.

    May 16, 2012

    ORANGE BUTTER CAKE

      
    Assalamualaikum....


    Petang ni saya baru balik dari klinik ambil keputusan darah yang saya buat minggu lepas... keputusannya semuanya ok tetapi kadar kolestrol dalam darah tinggi sikit.. dan doktor menasihatkan saya agar mengambil ubat dan kurangkan makan makanan berminyak..hu huh...lepas ni kena diet la sikit..makan yang stim2 saja la jawabnya...apa pun kesihatan perlu di utamakan...

    Balik dari klinik terus teringin untuk membuat kek. Sekali sekala kalau buat kek butter ni memang sedap.  Dulu dulu kalau time hari raya... kek ni la paling fofular di buat oleh ibu saya. Dan kini membuatnya lebih mudah semudah ABC... (hehhehe).

    Saya sukakan bau oren dan rasanya amat sedap.... Apa kata kawan2 mencubanya...
      
    ORANGE BUTTER CAKE 
    Sumber : Chef Norbaini

    Bahan2


    250 gm butter
    180 gm caster sugar
    200 gm tepung gandum
    5 biji telur
    1 tsp baking powder
    1 tsp esen orange


    Cara2 nya


    Pukul butter dan gula hingga kembang. Kemudian masukkan telur dan terus pukul hingga kembang.


    Kemudian masukkan tepung yang telah  diayak bersama baking powder dan esen orange. Masukkan dalam acuan dan bakar selama 45 min- 1 jam.

    May 15, 2012

    BINGKA JAGUNG

     Assalamualaikum....



    Tak terlambat untuk mengucapkan Selamat Hari Ibu buat semua teman teman.. semoga kita sentiasa dihargai dan gembira menjadi seorang ibu.

    Petang semalam saya mencuba bingka jagung yang dah lama saya intai di rumah Yatie.. cuma bila jadi agak lembek sedikit..mungkin saya perlu menggunakan bekas yang lebih besar agar bingka tu tak tinggi sangat.. jadi cepat masaknya..

    Walau apapun... bingka jagung ni amat sedap..

    Terima kasih wat empunya resipi....


    BINGKA JAGUNG
    Sumber : Yatie 
    dan CMG

    Bahan-bahan
    * 250 gm tepung gandum
    * 230 gm gula pasir
    * 400 ml santan pekat (boleh guna santan kotak/tin)
    * 200 ml air
    * 4 biji telur
    * 1 tin cream style corn
    * 2 camca besar minyak sapi (boleh guna mentega, dicairkan)
    * 1/2 camca teh garam
    * 3/4 camca teh pewarna makanan kuning
    * 1 camca teh esen vanilla

    Cara-cara
    1. Satukan semua bahan2 di atas kecuali cream style corn. Kacau dengan wisk sehingga semua sebati dan mesra. Tapis dan masukkan cream style corn tadi dan gaul rata.
    2. Panaskan loyang dalam oven. Keluarkan dan sapu dengan sedikit mentega pada loyang, tuang adunan tadi dan bakar pada suhu 180C hingga masak.
    3. Jika menggunakan loyang bakar selama 40 - 50 minit dan jika menggunakan bekas2 kecil, bakar lebih kurang 15 - 20 minit atau hingga masak. Bergantung pada oven masing2.
    4. Bakar lebih masa sikit untuk mendapatkan kuih yang garing/kerak yg lebih.

    May 7, 2012

    CUCUR JEJARI KETAM

    Assalamualaikum....


     Bila K.Nor dok tayang cucur jejari ketam..terasa teringin nak makan sebab dah lama tak buat jemput jemput (orang jawa kata) atau cucur. Sekarang ni macam macam jenis cucur boleh di pelbagaikan.. Memang ada berbaki jejari ketam yang tak habis habis dalam peti sejuk.

    Kebetulan teman kita nak datang..semalam kita buat kek labu dia tak jadi datang..hari ini terpaksa plak kita wat cucur untuk minum petang. Yang kek semalam tu dah habis di bawa ke pejabat. Memang sedap cucur jejari ketam ni.. ikut resepi ni memang lembut dan wangi.. 

    Terima kasih wat K.Nor, Quinnie dan Izah yang berkongsi resepi..saya minta izin untuk salin disini... layanzzz.z...


    CUCUR JEJARI KETAM
    resipi olahan : K.Nor@SecubitGaram
    dr resipi : Quinnie & Izah

    Bahan:
    2 1/2 cawan tepung gandum
    10 batang jejari ketam ~ dihiris nipis
    1 biji bawang besar ~ dipotong dadu
    1 biji cili merah ~ dipotong dadu
    daun saderi ~ dihiris
    1 biji telur
    1 sudu kecil baking powder
    1/2 sudu kecil serbuk pati ikan bilis
    1/4 sudu kecil serbuk kunyit
    1 cawan air
    1/2 sudu kecil garam
    1 sudu kecil gula
    minyak untuk menggoreng

    Cara:
    Campurkan kesemua bahan2 kecuali minyak dalam sebuah mangkuk dan gaul sebati.
    Biarkan seketika (lebih kurang 10 - 15 min).
    Panaskan minyak dan gorenglah cucur tadi sehingga masak.
    Hidangkan bersama sos cili kegemaran.



    May 6, 2012

    KEK LABU

     Selamat berhari minggu....


    Hari ini saya membawa anak anak ke berkelah ke Teluk Kemang , Port Dickson. Cuaca yang redup amat selesa untuk saya duduk bersantai dan anak anak mandi . Pantai pun agak ramai orang tetapi tidak lah padat kerana bukan masa cuti sekolah. 

    Pulang ke KL jam 4 petang.. tengok tengok CMG dok tayang kek Betik @ Papaya.. oleh sebab mood rajin ada..terus saya godek godek dapur tetapi betik tu saya ganti dengan baki labu yang sedia ada.  Kek ini amat lembut dan sedap kerana ada rasa kismis..  tapi rasa labu tu kurang .. macam kek butter cuma kek ni lebih lembab dan sedap... resepi ni dah tentu saya akan gunakan untuk buat kek kek yang lain kerana saya sangat suka.

    Buat empunya resepi terima kasih dan minta izin saya paparkan disini.
     
     KEK LABU
    (Adaptasi dari Kek Betik)
    Sumber : CMG

    BAHAN-BAHANNYA :-)

    80 gram mentega
    1 biji telur gred A, pukul sedikit
    170 gram betik yang masak ranum* ( saya ganti dengan labu lecek)
    3 camca besar susu segar*(*dikisar halus) ( saya ganti dengan susu cair)
    150 gram gula perang @ soft brown sugar ( saya kurangkan sedikit)
    180 gram tepung gandum            )
    1 1/4 camca teh baking powder  ) di satu dan diayak
    1/4 camca teh garam halus          )
    2 camca teh jus lemon ( saya tidak letak)
    1 camca teh esen vanilla
    1/3 cawan kismis
    Badam cincang, untuk hiasan


    CARA MEMBUATNYA :-)
    1. Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin bulat berukuran 8 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi atau boleh guna tin 4 segi berukuran 7 inci x 7 inci x 3 inci. Ketepikan.
    2. Putar mentega dan gula perang hingga gula hancur, masukkan telur dan terus memutar hingga kembang. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung yang telah diayak berselang-seli dengan betik kisar tadi, gaul hingga rata.
    3. Masukkan kismis, esen vanilla dan jus lemon, kacau hingga rata. Tuang dalam tin yang telah disiapkan, tabur dengan badam cincang rata2 dan bakar selama 45 minit - 50 minit, bergantung pada oven masing2. Sejukkan diatas jaringan sepenuhnya sebelum dihidangkan...
    4.  

    May 5, 2012

    KUIH KASUI @ KASWI

      Assalamualaikum.. 


    Pagi Sabtu hari ini saya cuti..cuti kerja...cuti merempit..hari ini nak pergi kenduri..

    Bila dah biasa bangun seawal 530 am ..walaupun tidak bekerja..mata dah diset untuk bangun. So godek godek rumah kawan kawan..nampak kuih kaswi. Kebetulan kejap lagi family adik dan emak nak datang rumah.. so boleh buat sarapan.. 

    Memang mudah dan sedap kuih kaswi ni..saya ikut cara Kak Bdaria..campur tepung beras..rasa kenyal2 gitu..

    Terima kasih empunya resepi..

    Kuih Kasui @ Kaswi
    Resepi asal dari sini
    Sumber saya : Jurnal Resepi Bdaria

    Bahan-bahannya:-
    Bahan A
    5 cawan air
    1 cawan gula merah
    1 cawan gula pasir
    2 helai daun padan
    sedikit kicap pekat (yang ni saya tak der ..saya letak pewarna coklat)
    Bahan B
    1 cawan tepung gandum
    1 cawan tepung beras (yang nie saya tambah)
    1/2 cawan tepung ubi
    1/2 sudu teh kapur makan (bancuhkan dengan sedikit air untuk dapatkan paste pekat)
    kelapa parut putih
    sedikit garam
    Cara-caranya:-
    1. Masukkan semua bahan A kecuali kicap kedalam periuk dan masak sehingga gula larut. Angkat dan tapi untuk buang bendaasing dalam gula merah. Masukkan sedikit kicap pekat dan biarkan sejuk
    2. Alas loyang 4 segi berukuran 10 x 10 x 3 inci dengan plastik dan ketepikan. Saya guna loyang 11 x 11 sebab tu kuih kasui saya nampak nipis.
    3. Masukkan semua tepung dalam bekas dan kemudian masukkan bancuhan gula tadi sedikit demi sedikit dan kacau rata dengan mengunakan whisk. Masukkan air kapur dan kacau rata
    4. Tapiskan bancuhan dan masukkan kedalam periuk. Masak sehingga naik wap. Kacau sentiasa mengunakan sudip kayu.
    5. Tuangkan adunan kedalam loyang dan kukus selama 30 minit sehingga masak
    6. Bila kuih sudah sejuk baru potong dan gaul dengan kelapa parut yang telah digaul dengan sedikit garam.
    7. Hidangkan.


    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...