Total Pageviews

July 19, 2012

GILER KEK KARAMEL .......




Assalamualaikum....

Puasa hampir tiba... rasa cepat sangat masa berlalu... hmmmmm...

Hari ini kita buat kek karemal lagi..sejak dua menjak menjadi je kek karamel kita... jadi giler plak nak membuatnya... terima kasih lah pada yang sudi menurunkan ilmu... walau pun tak secantik kak ita punya...tapi rasa nya memang marvelous..dah tentu menjadi kemestian kek ni di hari raya nanti.

Kita pun dah lama x update blog..seminggu dua ni..badan kurang sihat..gusi sakit yang amat... tu yang tak ke dapur...

Apa pun kita layan je la kek karamel yang tak glamer ni...




Terima kasih wat empunya resepi.... 


KEK KARAMEL ( loyang 8 @ 9 inci )
RESEPI MUNIRA BAHAROM (Rakan FB)


bahan bahan

GULA HANGUS
2 @ 4 sudu besar gula
Jadikan gulakan gula hangus.Ratekan pade keseluruhan loyang supaye kek tak melekat pade loyang

Bahagian atas ( karamel )
1/2 tin susu cair @ 1 cawan penuh
70 gm gula castor (kita kurangkan kepada 45 gm)
1/2 sudu teh vanilla
3 kuning telur
kacau sebati..kacau dngn perlahan


Lapisan kek (A)
140 gm tepung gandum
70 gm gula castor ( kita kurangkan kepada 45 gm)
3 kuning telur
135 ml air
1 sudu teh baking powder
45 ml minyak

1. Putar  telur kuning,air dan minyak dan gula hingge kembang
2. Masukkan tepung yng dicampur baking powder.
3. Biarkan sebentar

Meringue (B)
6 telur putih
70 gm gula castor (kita kurangkan kepada 45 gm)
1 sudu teh krim tar2
pukul hingge kembang dan tak menitis..

campurkan A dan B..KACAU DNGN TANGAN..kaedah kaup balik

1. Masukkan karamel dalam loyang
2. Masukkan adunan kek yng telah diwarnekan.
3. Panaskan oven selame 10 minit .
4. 40 minit pertame gune api bawah dan 15 minit lagi api atas dan bawah pade suhu 180 darjah
5. Bakar kek dengan kaedah double boiler dan gunekan air panas.

6 comments:

  1. cantik!! 2 thumbs up! tun suka mkn kek dia tu, pastu puding karamel pun suka. tp bila combine ni dh jd xbape laju pulak. xtau la nape. tp buat jugak sbb suka tgk jd cantik. hihi

    ReplyDelete
  2. cantikk la naz..dh bbrapa kali jgk buat nie..suka makan kek nie lembut jew:)

    ReplyDelete
  3. Salam Naz.cantik dan ceria warna kek karamel....suka mkn yg sejuk....sedappp...
    Slmt Menyambut Ramadan...

    ReplyDelete
  4. Assalammualaikum....elok cantik kejadiannya kak...dah berlalu sumpahan itu ye..hehhehe

    saya pun baru baik sakit gusi ni kak....@sakit gigi juga...makan ler ubat tahan sakit..asyik tido je...last2 letak cengkih tumbuk baru la elok....kes malas nak tumbuk cengkih...bila guna cara ni baru la elok gusi tu tak bengkak dah..kalau dak seksa nak makan...hehehhe

    dikesempatan ini saya nak ucapkan selamat menyambut ramadhan almubarak buat kak nazrah sekeluarga...:)

    ReplyDelete
  5. Waa... cantek giler & gerenti sedap kan... nyam2x...
    Selamat Berpuasa Naz....

    ReplyDelete
  6. selamat berpuasa kak naz...cantik sgt kek karamel..lame x mkn ;)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...