Hari ke empat berpuasa.... kelmarin saya sempat buat bingka pandan untuk berbuka puasa.... Tahun ni mungkin saya akan kurang di dapur kerana telah membuka booth perniagaan di Jalan Masjid India.
Apapun kepala sentiasa berputar dan berfikir untuk mengupdate blog masakan ini....
Apapun kita layan bingka pandan ni... dan terima kasih buat empunya resepi...
Apapun kepala sentiasa berputar dan berfikir untuk mengupdate blog masakan ini....
Apapun kita layan bingka pandan ni... dan terima kasih buat empunya resepi...
Resepi asal: joayee myresipi.com
copy: Kak Yani @ Decochoco
Copy dari : Nieza
Bahan-bahan ( 6 org )
- 1 cup gula
- 1 cup jus pandan (atau air + pandan essence)
- 2 cup tepung gandum
- 2 1/4 cup santan (atau 1 can santan-450ml )
- 2 tbs butter
- 3 biji telur
- 1/2 tsp garam
- colour hijau
- bijan
Cara-cara
- campurkan semua bahan. blend sampai sebati.
- masukkan 2 tbs minyak dlm loyang .
- panaskan loyang dlm oven. bila minyak dah panas, masukkan mixture tadi kuih, taburkan bijan. bakar @180 sampai brown atau garing
Wah....sedapnya bingka pandan...dah lama tak buat bingka,boleh tumpang mkn jer kat sini kan..hehe
ReplyDeleteSalam ramadhan dan selamat berpuasa kak...bingka ni memang fav sepanjang masa..:)
ReplyDeleteSelamat meniaga. Semuga Allah cucuri rezki yang melimpah ruah.
ReplyDelete