Total Pageviews

June 6, 2012

APPLE SOFT POUND CAKE



 Assalamualaikum... 

Sebelum kita dok pot pet pasal kek yang diatas tu ,  saya  nak ajak teman teman mengembara bersama saya ke Kuala Kangsar , pertama kali saya sampai ke Kuala Kangsar bersama Itik Gembo Gembo saya.....KLIK DISINI



Ok...kita sambung balik citer pasal kek ..hehhehe Beberapa hari yang lepas kita nampak resepi dari Amcoo Journal yang buat Apple Soft Pound Cake...tapi terus hilang minat nak buat sebab dalam bahasa Omputih... (sebab kita bukan nya sekolah tinggi) tapi bila tiba tiba kita  rumah KakCt dan translate ke dalam Bahasa Malaysia...terus bersemangat nak buat...tapi bila kita cuba link dan copy dari rumah KakCT tak boleh..huh huh  (maaflah kakCT..saya cuba link tapi x boleh ..tak tau kenapa) harap harap KakCt tak marah...


Kek ni memang lembut macam kata KakCT.. dah oleh kerana saya dadu kecil kecil epal tu..langsung tak der rasa epal..(saya guna 2 biji epal sahaja) mungkin terlalu sedikit.. lain kali kita letak banyak banyak...hehhehe....

Memang sedap sangat kek ni..rasa macam kek zaman dolu dolu (kata my staff- selalu jumpa time raya) .. so boleh lah saya ulang lagi... 

Terima kasih buat empunya resepi....  


Apple Soft Pound Cake
Resepi : Anncoo Journal


Ingredients:
     220g Butter (room temperature)
     170g Sugar
     3 Large eggs (about 210g) - separated
     1 tsp Vanilla extract
     180g Plain flour
     30g Corn flour
     5g Baking powder
     250g Green apple, peeled and cubed and mix with 1 1/2 tbsp lemon juice
     Lemon zest from 1 large lemon

 Method:

  • Spray Non-stick spray evenly in bundt pan or line two loaf pans and set aside.
  • Cream butter and sugar till fluffy and pale then add vanilla extract, mix well.
  • Add egg yolks into the batter one at a time and mix well before adding in another then slowly add in egg whites and mix well, stop machine.
  • Sift plain flour, corn flour and baking powder together and fold into butter mixture with a rubber spatula.
  • Lastly pour in lemon zest and apple cubes, mix well.
  • Pour the batter into the prepared pan and place in the preheated oven at 180C and bake for 35-40 mins or skewer comes out clean. 
  • Leave pound cake to cool in pan for 30 mins and remove cake then place on to rack to cool completely.
  • Chill the cake before cut.











    6 comments:

    1. Salam kak naz... wahh!! jauhnya naik motor.. tun xpernah sampai lg kuala kangsar.. ntah bila laa blh pergi tu.
      pound cake mmg sedap.. dh lama x beli epal. biasa umah ni, sehari dua je semangat mkn epal tu,lepas tu habis lembik hitam dlm peti. hihi

      ReplyDelete
    2. wahh kak naik motor gi kuala ke? saya pun dah lama tak pegi sejak kawan yg duk situ dah kawin..kalau dak tiap2 raya gi..hehehhe

      ReplyDelete
    3. Wallaaa..betul2 nampak soft je apple cake ni..sedap dihidang bersama teh o/kopi o..

      ReplyDelete
    4. wowwwww kek epal lagi, kek kegemaran akak kalau letak epal ni..lenkali cuba resepi yg ni pulak....

      ReplyDelete
    5. salam naz,nanti bawak akak merempit dgn itik gembo2 tu ya..
      sambil bawa bekal kek apple..hehe

      ReplyDelete
    6. Salam Naz.alahai comeinya warna itik gembo2 tu...serba pink..like...
      kek applepun nampak moist....pasti sedap ni...

      ReplyDelete

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...