August 19, 2011
BISKUT DAHLIA
Assalamualaikum...
Dah nak dekat raya ni..tentu semua teman teman sibuk buat persiapan hari raya. Harap harap tahun ni meriah raya kita...
Biskut Dahlia ni kita buat semalam petang...lepas buka terus buat 2 adunan..
Resepi ni memang senang dan amat rangup...
Kalau nak tengok versi Kak Jee boleh KLIK sini.
Terima kasih wat empunya resepi...REsepi dah Buku Biskut Pilihan..chef Zubaida Che Pa
BISKUT DAHLIA
Rujukan : Nazrah Bakery
Bahan2nya:
250 gm mentega
225 gm tepung jagung
125 gm tepung ubi
50 gm tepung gandum
1 biji telur
150 gm gula icing ( tapi kita kurangkan kepada 120 gm)
1 tsp esen vanilla
sedikit pewarna kuning
Cara membuatnya:
Sebatikan mentega, telur vanila dan gula icing
Masukkan tepung dan uli lembut
Masukkan adunan ke dalam piping bag dan pail nozel di ats dulang di lapik kertas
Hiaskan dengan ceri di atas biskut
Panaskan ketuhar. Bakar pada suhu 140 c selama 30 minit atau sampai kekuningan.
### kalau lembik lagi..tambahkan sedikit demi sedikit tepung jagung dan sedikit tepung ubi..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
KUIH LAPIS ASSALAMUALAIKUM Tiba tiba bila free di musim PKP ni... terpandang blog kita yang dah lama tak kita tengok..hampir...
-
KUIH LAPIS ASSALAMUALAIKUM Tiba tiba bila free di musim PKP ni... terpandang blog kita yang dah lama tak kita tengok..hampir...
-
Assalamualaikum.... Sewaktu cuti sekolah selama 2 minggu bulan Mei 2014 ini.. saya berkesempatan menghantar anak dara sunti ke kelas ma...
-
Gambar dari Google Assalamualaikum... Hari ini akak nak berkongsi ilmu mengenai segala jenis kekacang (Sumber : Majalah Sedap) Ha...
my favourite!
ReplyDeleteakak.. sedap! ni biskut wajib tiap2 tahun.. mama tun pandai betul wat biskut nih.. tun still blom ada mood nk buat biskut..
ReplyDelete