Total Pageviews

August 12, 2011

PUDING CENDOL


Assalamualaikum.....

Pertamanya kita nak minta maaf pada teman teman blog atas kekilafan kita. Maklumlah kita ni orang baru..dan sekali sekala jer berblog. Pada Along Roz..terutamanya..maafkan kita...bukan niat kita pun nak memadamkan nama penyumbang resepi..tapi cuma kita tak teliti..harap teman teman dapat memaafkan saya apatalah lagi nak dekat Hari raya ni..huh huh...(harap ianya tak berlaku lagi)


Bagi mengubati hati yang gundah gulana ni...kita buat Puding cendol ..
Resepi ni dari rumah K.Nor...terima kasih...



PUDING CENDOL
resipi :Ogy@Tuntung15
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan-bahan ( 10 x 10 x 1 inci )
Bagi Lapisan Bawah
500ml air
180gm gula pasir
300ml santan pekat
10gm agar - agar powder
500gm cendol
sedikit garam

Bagi Lapisan Atas
500ml air
200gm gula merah ~ k.nor guna campuran nisan dan gula merah
300ml santan pekat
10gm agar - agar powder
1 biji kuning telur
sedikit garam

Bagi Lapisan Bawah
Masakkan air, agar-agar powder dan gula sehingga mendidih.
Masukkan santan dan garam. Biarkan mendidih sedikit.
Masukkan cendol. Kacau sedikit. Angkat. Tuangkan kedalam acuan. Tips : untuk acuan. Basahkan dengan sedikit air. Lapikkan dengan plastik (saiz plastik mestilah lebih besar dari acuan) supaya mudah keluarkan dari acuan nanti untuk dipotong.

Bagi Lapisan Atas

Masakan gula merah dengan sedikit air (drp 500ml dalam resepi ye) sehingga gula hancur. Tapiskan air gula.
Masukkan air gula + baki air dan agar-agar powder. Masak sehingga mendidih.
Kocok kuning telur didalam santan. Tuangkan santan kedalam adunan. Masukkan garam. Biar mendidih sekejap. Padamkan api.

Tips : Sebelum tuang adunan atas, pastikan adunan bawah sudah keras dan cucuk dengan garpu di serata adunan.
Tips 2 : Tuang adunan lapisan atas perlahan-lahan dibahagian tepi loyang. Sebaik-baiknya tahan adunan dengan sudu supaya adunan jatuh dengan perlahan.

## selalunya bila K.Nor buat puding ni, utk bahagian lapisan atas tu K.Nor akan tambah air sebanyak 100ml lagi sbb teksture asal tu agak keras sket bg K.Nor. K.Nor lebih suka teksture puding yg lebih lembut sket. Terpulang pada masing2 ya..


## utk lapisan bawah K.Nor hanya guna 1 cawan gula atau lebih kurang 12 sudu besar. Sbb K.Nor kurang suka manis2 sgt dan utk lapisan atas tu mmg kena rasa sendiri la kalau nk buat sbb jenis2 gula merah ni berbeza. Jadi tak leh nk bg tau sukatan yg tepat.



7 comments:

  1. Salam kak, tak kisah lah tu kalau dah sedar kesilapan, sume org buat silap cuma perasan dgn tak jer :-) kalau kat sini nak kena buat puding cendol kenalah buat cendol dulu baru leh jadi puding :D tp tgh mood malas nak buat cendol tapi nk makan cuma malas :D

    ReplyDelete
  2. tak kisah lah naz..semua org buat silap..ini pun syukur naz sedar yang naz tersilap..semoga kita semua bermaaf2an menjelang lebaran yang bakal tiba..:)

    ReplyDelete
  3. salam naz.. dah la tu.. jgn dipikir lagi.. yg lepas tu biarlah berlalu.. semoga semuanya menjadi pengajaran buat semua.. yer la kan.. kita semua insan lemah tak lepas dari buat kesilapan..

    alhamdulillah, ada yg menegur tanda kasih bukan tanda benci.. semoga apa yg berlaku menjadi pengajaran buat kita semua.. baik yg baru maupun yg dah lama jd blogger.. sbb yg lama pun kadang2 teralpa.. cuma sesekali ada hati yg terasa tu tak dapat nak dielakkan, kan kita ni semua manusia yg tuhan berikan hati utk merasa itu dan ini.. harap semua selesai setakat ini ya..

    teruskan berblogging dgn niat kita nak share serta menambah ilmu dan menambah kawan, baik di alam nyata maupun di alam cyber.. cheer up ya.. :)

    puding cendol naz tak berapa nampak cendolnya kan.. kurang letak cendol ke naz tp rasa mesti maintain sedap kan.. :)

    ReplyDelete
  4. wahh... uniknyer mould tu.. tun pon sama mcm kak ika, kalau nk wat kene wat cendol sendiri, kat sini kan, ada jual cendol kt supermarket, tp rasa x mcm cendol pung. keras kejung!

    ReplyDelete
  5. cendok ade dlm peti ais tu tp rasa mcm malas je nak buat...tp naz punye ni nampak cun sgt...suke tgk acuan tu....

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum akak..
    cantiiknyaa puding cendol tu akak... suka diana tgk

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...