Total Pageviews

June 16, 2011

KASTARD JAGUNG





Assalamualaikum....selamat petang wat teman teman semua.

Angin  rajin baru nak start balik...macam enjin motorsikal ku itu..keh keh...

Hari ini wat Kastard Jagung. Dah lama tak wat. Sekali sekala makan kastard jagung memang best..tapi kita kurangkan sikit rasa manis sebab biasa lah..tekak org tua..

 
Resepi dapat dari rumah DJ..minta izin ya...

Resepi Kastard Jagung

bahan-bahan :
  • 1 cawan tepung kastard
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan santan
  • 1 1/2 cawan air
  • 3/4 cawan gula pasir (-/+)
  • 1 tin jagung manis (creamy) 
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • secubit garam
  • 1 sudu besar mentega/marjerin
Cara-cara :
  1. Satukan susu cair, tepung kastard, santan, air, gula pasir dan garam di dalam periuk. Kacau sehingga larut. 
  2. Kemudian masukkan jagung manis dan kacau lagi. Letakkan periuk tadi di atas dapur dan jerang dengan api perlahan. Kacau lagi tanpa henti. 
  3. Apabila sudah hampir pekat, masukkan mentega/marjerin dan kacau lagi hingga pekat, likat dan berkilat. 
  4. Tutupkan api. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang sudah disapu dengan mentega atau bubuh dalam bekas yang bersesuaian.
  5. Sejukkan sebelum dipotong. 


    9 comments:

    1. Aduh..jeles seh ada kastard jagung....

      Bukan mama tak sihat... rindu teramat rindu ngan si anak bujang yg dah nak dekat seminggu pergi in house camp kat sports school..ni pun cuma buat panggil talipon jer mengatakan tak tahu bila blh blk... mungkin akhir cuti sekolah nnt :(

      ReplyDelete
    2. salam Naz...

      ira baru dok rancang nak buat, rupanya naz dah buat dulu..

      ReplyDelete
    3. kak naz, sementara nk tunggu kaswi sejuk, mkn puding jagung laa dulu..dh lama x makan nih.. kasi topping ngn cream corn ye.. hihi

      ReplyDelete
    4. sedapnya! my fav ni kak...nk sikit!!..hehe

      ReplyDelete
    5. mmg suka sgt dgn puding ni

      ReplyDelete
    6. lama dah mas tak nuat puding jagung..
      sedappnya...

      ReplyDelete
    7. wah!dah lama betul akak tak buat puding jagung..favourite anak2 ni tau.

      ReplyDelete
    8. Salam kak! teringat dulu2 kalau ada puding jagung ni, mesti berlobang sana sini sbb kita korek jagungnyer hihihi..rsanyer kalau skrg kita buat pun sama jugak kena korek2 lagi jagung2nya :D

      ReplyDelete

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...