Total Pageviews

May 21, 2011

STRAWBERRY CHILLED CHEESECAKE

 Assalamualaikum....


Pejam celik pejam celik ... dah pun hujung minggu balik...rasa sekejap jer masa berlalu... dan sebab itu lah tak terasa sampai nak expired cheese dalam petiais...(alasan la tu...) 

Semalam kita buat strawberry chilled cheesecake... kalau sebut pasal cheese cake..memang cepat je habis tapi bukan di rumah ... di pejabat ler... apa tak nya staff saya 10 orang..semua nya kuat kuat makan...nanti satu hari saya nak masukkan N3 tentang staff2 saya pulak...
 

Strawberry ni pula fresh dari Cameron Highland. Teman baik saya yang baru balik dari bercuti di sana yang berikan buah tangan..tu la terjadinya kek ni. Gambar pun tak sempat nak posing cantik cantik sebab awal pagi dah dibawa ke pejabat ...yg ini pun main klik klik di pejabat jer...


Resepi ni saya dapat dari teman KR tetapi maaf tak dapat di cari dari mana sumbernya..minta halalkan yer.


strawberry chilled cheesecake
 Sumber : Nazrah Bakery

dasar biskut
200 gm biskut marie
150 gm butter

cairkan butter dan gaul pada biskut yg telah dihancurkan.tekan kan keatas loyang size 7 @ 8...masukkan dalam petiais selama 20 minit.

bahan kek..

250 gm creamcheese
200 gm whipping cream
1 sudu kecil lemon paste
11/2 sudu besar gelatin + 100 ml air panas...kacau hingge larut.
60 gm gula halus
beberapa biji strawberry - di potong nipis

cara2...

putar whipping hingga jadi krim
putar cis dengan  gula hingga kembang..masukkan gelatin,lemon paste putar sebati.
campurkan whipping putar dan kaup balik perlahan. Campurkan buah strawberry dan masukkan dalam acuan.
sejukkan dlm petiais hingga keras.

Lapisan Jelly : 1 kotak Jelly Nona ( cara 2 ada di belakang kotak tapi kita kurangkan sukatan airnya sedikit)





4 comments:

  1. salam kak..pekabo? lame x mkn ciskek..sedap nampaknyeee chilled ciskek ni kan...huhuh...stat dah ngidam blik ciskek ni..hihi

    ReplyDelete
  2. sedappnya ciskek...
    nak sepotong...

    ReplyDelete
  3. akak... nak sepotong... hehehe... sedap nie akak...

    ReplyDelete
  4. ..buat buat tak nampak....
    ...
    ..... alaaaa........... dh tertengok..
    uwaaa...... nk makan ciskek!!!!!!!!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...