Total Pageviews

April 30, 2011

CHILLED OREO CHEESECAKE



Pening hari ini memikirkan apa yang nak masak. Tengok tengok dalam aisbok ada baki cheese lagi..apa lagi .. akak buatlah chilled orea cheese cake. Nak buat yang bake..belum lagi sampai seru..buat yang ni saja ler...

Memang sedap dan kurang manis..tapi akak minta maaf pada empunya resepi sebab dah hilang dari mana sumber nya.


Minta izin CNP resepinya... 
 

chilled oreo cheesecake

dasar biskut
200 gm biskut digestive
100 gm butter
@
200 gm biskut marie
150 gm butter

cairkan butter dan gaul pde biskut yng telah dihancurkan.tekan kan keatas loyang size 7 @ 8...masukkan dalam petiais selama 20 minit.

bahan kek..

250 gm creamcheese
200 gm whipping cream
1 sudu kecil lemon paste...sunquick pun boleh
11/2 sudu besar gelatin + 100 ml air panas...kacau hingga larut.
60 gm gula halus
biskut oreo 1 peket..hancurkan 3 suku peket je masukkan dalam adunan..buangkan krimnye....selebihnye buat deco2.

cara2...

putar whipping hingga jadi krim.
putar cheese dengn gula hingga kembang..masukkan gelatin,lemon paste putar sebati.
campurkan whipping putar dan kaup balik perlahan..masukkan biskut oreo hancur tdi.
masukkan dlm loyang...8 inci
sejukkan dlm petiais hingga keras.

Boleh di hias mengikut kreativiti masing masing ....

6 comments:

  1. Assalamulaikum Nazrah

    alhamdulillah..pagi2 dijamu mata dengan kek oreo perghhh... harus pengsan lepas makan kekenyangan.. hihihi.

    kak ct masih tak berani nak buat takut tak ada siapa nak makan kat rumah. ank2 ni kalau yang belum pernah makan konpom diaorg ni tengok jer kek tu.. hihihi

    ReplyDelete
  2. akak..nak sepotong...
    sedappnya cheese cake...

    ReplyDelete
  3. lama dh x wat cheesecake.. jgn menggoda daku yg tgh berusaha diet nihhh... hahhaha...
    terliur aaa kak. nasib baik xde stok creamcheese kat umah, kalu x sure dh msk dapur godek2 kek nih.

    ReplyDelete
  4. adeh,,, hancus diet klo btol2 ciskek ni kat dpn mate..menggiurkan sungguh!~

    ReplyDelete
  5. Wooo... best ni tapi kena makan cikit jer kalau tak kena jogging double round. Esuk2 bila senang nak buat ciskek gak lah....lepas ngidam....hehehe

    ReplyDelete
  6. wow..CC yg sedap ni....adehhh dh lama tak nk sentuh cc ni tapi terguda la kak..kalau buat sure seloyang leh abis ni...hehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...