Total Pageviews

April 22, 2011

MUFFIN PISANG BERKEJU



Masih lagi projek memisang hasil skodeng dari rumah si IZah dan Hana Japan (Kuantan la sekarang ni) . Macam Izah..akak tak sempat nak letak crumble tu...jadi versi derhaka la ni. Walau macamanapun rasanya memang sedap ...tambahan ada campuran keju. Tapi lain kali akak kena kurangkan sikit gula nya kerana dah tua2 ni terasa la sangat manis.....

Kebetulan hujan di luar....makan panas panas memang enak sesangat....next time boleh wat lagi...

Muffin Pisang Berkeju
versi kak Hana ada crumble..
source: kak Hana dari muffin book
Saya ambil dari Izah Muffin Lover

Bahan-bahan
  • 250g tepung gandum
  • 100g gula custor ( lain kali kena kurangkan sikit)
  • 50g gula perang
  • 1/2 sk soda bikarbonat
  • 11/2 sk baking powder
  • 1/4 sk garam
  • 75g keju cheddar - cincang kasar
  • 300g pisang ambon atau apa2 pisang yg sesuai
  • 2 biji telur
  • 100g mentega - cairkan (hana kurangkan sket sbb agak oily)( saya pun kurangkan 90g)
  • 1/2 sk esen vanila
Untuk Crumb (yang ni kena buat dulu awal awal - simpan dlm aisbok)
  • 50g gula perang
  • 50g tepung gandum - ayak
  • 50 butter tanpa garam sejuk - potong dadu
  • 1/4 garam - jika menggunakan butter bergaram tak payah letak
  • 1/2 sk serbuk cinnamon
Cara-cara
  • Untuk Crumb - Campur gula perang, tepung, garam dan kayu manis. Kacau rata. Masukkan butter dan gentel2kan sehingga jadik serbuk crumbs. Simpan dalam esbok sehingga masa hendak dgunakan.
  • Panaskan oven suhu 200 selama 20min. Dalam mangkuk campur tepung, baking powder, garam, keju, gula custor dan gula perang. gaul rata dan ketepikan.
  • Mangkuk lain, lenyek pisang. Kemudian masukkan mentega cair, telur dan esen vanila. Kacau menggunakan whisk sehingga sebati.
  • Tuang ke dalam campuran tepung tadi dan kacau rata menggunakan senduk kayu/spatula. Tak perlu over mix. Kacau asal sebati.
  • Tuang adunan ke dalam muffin cup sehingga 3/4 penuh. Taburkan crumbs dr peti sejuk tadi.
  • Bakar selama 25min. Keluarkan dr oven, biarkan 5 min baru keluarkan dari loyang/muffin tray.
  • Letak atas redai. Boleh hiaskan dengan hirisan pisang dan parutan coklat putih.
  • Hidangkan hangat dengan secawan kopi.



2 comments:

  1. ha ah kena kurang kan sikit gula.cantik la mapin nya.lama la tak buat mapin pisang. saya mmg suke mapin pisang berbanding kek pisang.hehe..

    ReplyDelete
  2. wahh cunnya mapin akak ni...gambar pun cun...pisang lum abis lagi yer kak...hantar ler kat sini skit tu...hehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...