Total Pageviews

April 25, 2011

BUBUR JAGUNG CAMPUR KELADI

Assalamualaikum...hari ini akak buat pencuci mulut yang amat simple dan sedap.  Campuran jagung dan keladi. Buat minum petang amat enak dan sedap..





Resepi dari ibu tiri akak.....


Bahan2

1 biji keladi ( dipotong dadu dan direbus sehingga lembut)
3  biji jagung ( di ambil isinya saja)
4 s/b sagu
santan secukupnya
gula juga secukupnya
secubit garam
2 helai daun pandan


Cara caranya


Rebus dahulu keladi hingga lembut. 
Sagu di basuh sahaja dan di campur dengan jagung . Campurkan sedikit air dan rebus sehingga jagung empuk.
Kemudian campurkan santan ke dalam jagung tersebut dan masukkan keladi. Campurkan gula, garam dan daun pandan. Renih sehingga gula hancur dan santan masak.
Boleh di hidangkan.


(maaf jika resepi di atas adalah anggaran sahaja...kerana masa memasak tadi tak la disukat...heheheh)


Harap teman teman boleh mencubanya....






6 comments:

  1. dah lama tak makan bubur... nampak sedap

    ReplyDelete
  2. sedappnya bubur...
    nak semangkuk kak...isi penuh2 tau..he..he..

    ReplyDelete
  3. sedapnyer... smlm nmpk kelada kt kedai tp x terbeli.. tgk bubur ni dh rasa nyesal dh xbeli keladi tu. huhu

    ReplyDelete
  4. Akak sedapnya,selalu mkn bubur jagubg ja,xpernah lak campur keladi,mesti lagi bertambah sedap kan..

    ReplyDelete
  5. dah lama tak makan bubur keladi. sedap tu

    ReplyDelete
  6. diana pun sama ngan izah.. bubur keladi mmg dah lama x makan... tgk nazrah buat tringin plak nak makan.. :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...