Total Pageviews

April 14, 2011

MUFFIN BLUEBERRY


Assalamualaikum semua....dah lama rasanya akak tak memapin...alih alih semalam terasa nak memapin. Muffin Blueberry ni memang sedap dan amat mudah untuk membuatnya....

Resepi nya amat mudah kerana akak gunakan tepung muffin yang ready made punya hehehehe (jangan marah ye ...) bukan apa..akak beli tepung ni biar senang..kadang kala family akak suka pergi berkelah. secara tiba tiba..kalau ada standby kat dapur ..malam2 pun boleh terus bancuh ..tak payah susah susah... betul tak....(akak ni tak serajin Izah si muffin Lovers tu....kalau wat takut bantat ler pulak)
 
Tapi untuk resepi akak salin la semula ..mana la tau ada yang nak beli tepung yang sama .....


Bahan2

1 kg Blueberry Muffin Mix
350g telur
225g air
280g minyak masak


Cara2


Putar semua ramuan kecuali minyak masak selama 1 - 2 minit dengan kelajuan perlahan di ikuti 4 minit dengan kelajuan sederhana
Masukkan minyak masak dan putar lagi selama 1 minit
Tuankan adunan ke dalam cuan dan bakar dengan suhu 180C




8 comments:

  1. wahhhh...cunnya mapin tu...
    rasa nak angkat jerk sepinggan...

    ReplyDelete
  2. comey2...nak cekut bluberry tu blh x? hehe

    ReplyDelete
  3. waahh.. intenet wat hal.. brp kali nk kene taip komen nih..
    ps: kalau kuar byk2 tu mintak maap (ntah2 x kuar lgsg.. huhu)..
    pps: tp tun kate yg mapin ni nmpk sgt gebu n sedap =) dh lama x bermapin nih.. stok mapin cups pun dh xde. huhu

    ReplyDelete
  4. tu dia comelnya muffin akak...gambar pun cun....rasa nk ngap jer...hehe

    ReplyDelete
  5. comelnya...ira pun kadang2 beli juga yang readymix mcm tu....time nak cepat

    ReplyDelete
  6. Salam Kak..Canteknya bentuk mapin tu, akak guna acuan yang macamana yaaa untuk support paper cup tu...

    ReplyDelete
  7. salam... minta resepi yer :)

    http://littleputeri.blogspot.com

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...