Total Pageviews

April 28, 2011

BLENDED ORANGE CAKE

Assalamualaikum.....

Harap harap semua teman teman sihat ya....macam akak ni ..sihat sentiasa..(kalau tak sihat pun ..akak buat buat sihat) kalau tak siapa yang uruskan pejabat akak tu...


Dah beberapa kurun akak intai intai kek ni di rumah teman teman , tengok gambar gambar kek ni cun sungguh..menggoda .

La la....(happy ni tau) sebab hari ini akak buat kek ni sebab dalam aisbok pisang dah habis..(bukan habis aper ..akak dah buang..dah tak elok)..yang tinggal oren 2 biji ..tu pun macam dah nak tamat riwayatnya..

Tengok resepi bukan main mudahjer..campak semua dan blender..jom kita tengok hasilnya..(maaf lah jika hasilnya kurang sikit dari teman teman punya)..tapi kek ni memang sedap, gebu, wangi, harum, dan macam2 lagi..confirm confirm hari raya pasti ada atas meja..

Resepi ni akak copy dari rumah Kak Azlita..minta izin ya...


BLENDED ORANGE CAKE
sumber : Hasue
Copy dari rumah : Azlita

Bahan-bahan ( loyang 9 inc )

1 bji buah limau - ita tambah 1 biji lagi parutan kulit orange
1 cawan minyak
2 cawan gula halus - ita letak 1 1/2 cwn (saya kena kurangkan sikit kot...)
3 biji telur
2 cawan tepung gandum*
1 sb baking powder* ( *diayak bersama )
hasue tambah sedikit pewarna oren
ita tambah 1 sudu besar orange sunquic

Cara-cara

Cuci buah limau,potong dan buang biji dan urat putih di tengah2.Potong lagi buah limau kecil2 bersama kulitnya sekali.
Masukkan kedalam blender bersama,minyak,gula dan telur dan kisar hingga halus.
Tuang bahan yang dikisar kedalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit2 sambil dikacau sebati.
Tuangkan adunan kedalam loyang yg beralas dan gris.
Bakar pd suhu 170C selama 40 min hingga 1 jam atau hingga masak.


8 comments:

  1. wahhh akak pun dah buat yer...cun jer rupa kek tu...saya jer lum buat lagi...tapi nak tukar ngan kek doyan saya la...hehe

    ReplyDelete
  2. Wah dh sampai sini kek oren yg montok dan gebu ni...hehe

    ReplyDelete
  3. haishh..entah bila la nak try buat kek ni.. simpan je resepi dlm list..heheheh

    ReplyDelete
  4. mmg sdp kek ni... ingat nak buat lagi leee..rasa oren yg segar dari buah ..bau pun harum

    ReplyDelete
  5. akhirnya landing juga kek oren ni kat dapur naz ya..kek yg paling simple tp sangat sedap..pastinya masuk list utk raya nnt..

    ReplyDelete
  6. A'salam nazra ..dah sampai sini bau harum buah oren tu.. hihihi. kak ct dah beli gak buah oren tu tai tak tahu bila nak mula projek membaking ni. InsyaAllah kalau hari ni kepala dah hilang pening ingat nak buat juga.

    Cantik lah bentuk kek oren nazra.. mana beli ? hihihi

    ReplyDelete
  7. sedappkan kak kek oren ni..
    mas pun suka..
    ingat nk buat lagi nanti..he..he..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...