Lagi satu hidangan pencuci mulut yang akak sempat buat untuk teman teman kelmarin....Apple Crumble...yang ni memang akak suker..bau cinamon tu pun dah membuka selera..buatnya pun semudah ABC.....di tambah makan dengan aisrim...memang sedap....
Resepi dulu ada di sini tapi akak C&P lagi untuk teman teman
APPLE CRUMBLE
By: Roz@HomeKreation
dan Kak Ros
Size: 6"x9" casserole
BAHAN2:
3 biji Epa Fuji - kupas kulit & hiris (akak guna epal hijau jer)
3 sb Gula Perang*
1 st Serbuk Kayu Manis* (* campur)
75g Tepung
40g Mentega
1 sb Gula
SOS KASTAD:
250ml Susu Segar
1 sb Gula
1 sb Tepung Kastad
1/2 st Esen Vanilla
CARA2:
1. Gris bekas kaserol and susun hirisan epal.
Tabur 1 sb gula campuran kayu manis.
Susun lagi hirisan epal & ulangi sehingga 3 lapis.
2. Campur tepung & mentega seperti serbuk roti.
Campurkan gula & tabur ke atas hirisan epal.
3. Bakar 180C selama 30 minit.
4. Campur rata kesemua bahan sos kastad.
Masak dgn microwave 4-5 minit, kacau setiap seminit. (k.nor masak cara double boiler)
5. Hidangkan Apple Crumble dgn sos kastad & aiskrim vanilla
wahh sedap ni...suka mkn apple hijau tu...adehhh terliur la kak pos mai sini skit..hehe
ReplyDeletememang sedap apple crumble ni kan?..apa lagi bila di makan dgn eskrim..
ReplyDeletemeh kita tuko dgn cake takde telur nih..
kak nazrah.. sedapnyer!! tun plg suka bau cinnamon time tgh2 bakar duk dlm oven lagi.. harum satu rumah..
ReplyDeletesedap ye apple crumble.. saye x pnh makan lagi..eheh..selalu nmpak resepi ni tp xde kekuatan nak mencube..bkn pe takut x termakan..manis kan?
ReplyDeleteperhhh..sedapnya....
ReplyDeletenak sikittt....
betul tu Naz bau cinnamon tu yg buat buka selera. Apple crumble makan dgn ice cream....yummmyyy
ReplyDeletesaya tak pernah cuba..kena masuk list nih...terliurrr nengok
ReplyDeleteAssalam akak,
ReplyDeleteWah nmpak cam sedap jer,slalu duk nmpak apple crumble nih kat umah kak hana,tapi xpernah try lagi..Takut nanti bila wat,kita jer yg nak kena perabis,tggu da tetamu bertandang leh la try..Msti wangi kan bau cinnamon..