Total Pageviews

April 13, 2011

KEK PISANG LEMBAB

Assalamualaikum wat semua...

Dah lama akak tak N3 kek pisang..kek ni memang dah kerap akak buat tapi malas nak upload sebab takut org jemu....


Tapi semalam akak buat 2 adunan kek pisang ni..sebab ada tempahan dari kawan...Resepi ni akak dapat dari rumah CMG dan seperti yang dikata kek ni memang sedap dan amat ringan...


 
Untuk teman teman saya salin semula resepi ini dan minta izin CMG ya....

BAHAN

250gm tepung gandum  )
1 s/t soda bikarbonat    ) diayak bersama 
1/2 s/t garam halus       )
5 Biji telur gred A
15 g ovalette
150g gula halus
125 g mentega , dicair dan dibiarkan sejuk
100g minyak jagung
225 g pisang emas + 1 s/t even vanilla , dilecek halus

CARA MEMBUAT NYA :

* Panaskan oven pada suhu 175C. Lenserkan tin dengan mentega dan ditaburkan sedikit tepung.
* Putar gula dan ovelette hingga sebati, masukkan telur dan putar dengan kelajuan tinggi hingga adunan naik dan pekat (seperti adunan bahulu)
* Masukkan pisang dan gaul rata. Masukkan tepung berselang seli dengan mentega dan minyak jagung.
* Tuang dalam tin dan bakar kira2 50-60 min (mengikut kesesuaian oven).       



9 comments:

  1. Salam...dtg nak tuka kek neslo gan kek pisang ni..mmg npk gebus dan cantik...

    ReplyDelete
  2. perhhhh....cantiknya kek pisang tu....
    nampak lembut lembab jerk.....

    ReplyDelete
  3. canteknye gambo!~ good photograph kak... cayok2!~ :)

    ReplyDelete
  4. NAmpak cantik dan sedap.Minta ckit.

    ReplyDelete
  5. nampak sedap kek ni nak masuk list lah sbb stok pisang bnyk lagi tu,

    kalau nak order ramekin boleh email ke mimiazie72@gmail.com

    ReplyDelete
  6. wah kak sedapnya tgk kek pisang tu...rasa nk ngap jer..hehe

    ReplyDelete
  7. canteks kek tu...semstinya sedap...

    ReplyDelete
  8. salam, terima kasih kerana kongsi resepi nie.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...