January 4, 2011
KEK KUKUS GULA HANGUS
Salam Tahun Baru..tak terlambat nak ucap kan selamat tahun baru.. Hari ini pembukaan rasmi cawangan pejabat akak di Kelana Jaya dan dari pagi kelam kabut menghantar si kakak ke sekolah, tengahari ambil pulang dari sekolah dan terus ke Kelana Jaya. Alih alih bila sampai rumah petang petang gini..rasa nak buat kuih plak..
Tak boleh duduk diam cik minah ni kan..haaaaa...Jadi kita layan le dari kitab akak yg belum khatam tu ...resepi dari Zubaida Che Pa..
Bahan Bahan
8 biji telur
1/2 tin susu pekat manis
150 gm mentega cair
200 gm tepung superfine
400 gm gula kaster
2 cawan air
1 sudu besar soda bikarbonat
Cara2
1. Cairkan 300 gm gula pasir dan masukkan dua cawan air
2. Pukul Telur, susu pekat dan baki gula sehingga kembang
3. Masukkan mentega cair dan kacau sebati
4. Ayak tepung dan soda danmasukkan ke dalam adunan telur
5. AKhir sekali masukkan air gula hangus tadi dan dikacau sebati.
6. Tuangkan dalam adunan ke dalam acuan dan kukus selama 1 jam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
KUIH LAPIS ASSALAMUALAIKUM Tiba tiba bila free di musim PKP ni... terpandang blog kita yang dah lama tak kita tengok..hampir...
-
KUIH LAPIS ASSALAMUALAIKUM Tiba tiba bila free di musim PKP ni... terpandang blog kita yang dah lama tak kita tengok..hampir...
-
Assalamualaikum.... Sewaktu cuti sekolah selama 2 minggu bulan Mei 2014 ini.. saya berkesempatan menghantar anak dara sunti ke kelas ma...
-
Gambar dari Google Assalamualaikum... Hari ini akak nak berkongsi ilmu mengenai segala jenis kekacang (Sumber : Majalah Sedap) Ha...
comel buat dlm bekas kecik2 ni...tahniah akak
ReplyDeleteSedap ni, kalau hiasan dengan caramel pecan nut lagi cun. Insyallah akan masuk buat experiment kat PATYSKITCHEN. thx for the recipe. Rajinla awak semua. Suka dapat gang creative macam ni.
ReplyDeletecomeynyer kecik2 cenggini.... nih kek yg ader sarang tuh ker naz?
ReplyDeleteeh kak...ala2 sarang semut ke ni?terliur lak
ReplyDeleteIzah > terima kasih
ReplyDeletePaty > kalau dah buat experiment tu jgn lupa N3
kat kita.
Hana dan Anna > ni resepinya lain sikit dari sarang semut..tapi memang sedap