Total Pageviews

March 21, 2011

LEPAT LABU

Assalamualaikum dan salam hari Isnin. Harap harap semua nya berjalan dengan baik apatah lagi anak anak dah mula bersekolah. Saya pun pagi pagi dah sibuk kembali dengan rutin harian di pejabat dan tengahari pula sibuk mengambil anak pulang sekolah sebelum kembali ke pejabat.


 
Minggu ni masih lagi berkisar dengan Labu..(kan dah kata minggu melabu)..pikir punya pikir..apa yang nak di buat ngan labu yang masih berbaki 3 biji tu..mesti berangin satu badan sepanjang minggu ni..
 
N3 kali ini akak buat kuih tradisional yang simple..Lepat Labu..daun pisang yang di import jauh dari Segamat..kalau kat KL kena beli..yg ni free....
 
Petang tadi buat lepat ni...sebab tu baru dapat update N3 malam malam buta gini...
 

Resepi ni akak main agak agak jer..kalau ada kurang tu harap maaf..


Bahan2..


1/2 biji labu ( dikukus atau di rebus)
1/4 cawan gula merah
1 cawan tepung gandum
kelapa parut (secukup nya di campur dengan sedikit garam)
Daun pisang



 Cara2nya..

Lenyek labu dan campurkan gula perang serta tepung
Layurkan daun pisang
Sudukan adunan di atas daun pisang dan letak sedikit kelapa sebagai inti.
Kukus kira2 20 minit hingga masak



Selingan Kamera ...Klik Klik..dah lama tak test Kamera...hehehe..hari ini kita letak gambar bunga yang akak ambil baru baru ini...
 


6 comments:

  1. akak..nak lepat labu tu seketoi..
    lama dah mas tak makan..

    ReplyDelete
  2. sedapnyerr kak naz...huhu nak buat jugak tapi kena beli pgukus la plak uwaa

    ReplyDelete
  3. kak nazrah, tun x penah mkn lg lepat labu nih. lepat pisang pernah la rasa..

    ReplyDelete
  4. Hmmm, that looks yumm, so delicious. All your puddings and bakings looks very delicious. Following you :)

    ReplyDelete
  5. salam..sedap tu kak lepat labu..labu mmg peberet sy..lemak2 je rasenya :)

    ReplyDelete
  6. first time kita tahu ada lepat labu juga ya..
    actually banyak kita masih tak tahu ni..hehe..
    labu ni banyak juga boleh diperbagaikan rupanya..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...