Assalamualaikum...bila balik ajer dari Segamat semalam..akak baru teringat ada keladi yang telah dikukus oleh my bibik dalam petias. Ingat nak wat kuih talam..tapi malas ler pulak..jadi untuk sarapan akak wat jer Bingka keladi .
Resepi ni akak modify jer dari Bingka Sukun yang pernah akak buat aritu..tapi akak ganti jer ngan keladi...
BAHAN
450-500g keladi (di kukus) ( di blender sedikit dengan air selepas di kukus tapi akak tak blend cuma potong dadu sahaja)
4 biji telor
200g tepung gandum
180g gula
300ml santan - (akak guna santan kotak KARA)
150ml air
1sk esen vanila / esen keladi
1sk garam
sedikit pewarna ungu
sedikit bijan (jika suka)
CARANYA
Satukan semua bahan di atas dikacau rata sehingga gula larut & tepung tidak bergentil.
Lenserkan loyang/acuan dengan butter/minyak masak
Tuangkan adunan tadi dan taburkan sedikit bijan (jika suka)
Bakar dalam oven suhu 180-200°c selama 40-45minit
*Biarkan betul2 sejuk barulah dipotong.
Tayang mug sikit.... |
Buat teman teman...selamat menjamu selera...jumpa lagi...
waahh,
ReplyDeleteshantek aa kuih neh..akak tu warne asli keladi ke tu kak..sweet je
Geramnya tngk bingka keladi ni..kalau dpt rasa sedapnya..akak mmng suka kuih2 mcm ni...durian kat bawah tu..fuhhhh menggoda betullah...terliur je tngk...
ReplyDeleteAssalam,
ReplyDeletetu dia another bingka yang kita belum pernah cuba..boleh masuk list ni..cantik colour purple tu
Izah - warna tu ada kaler purple sikit
ReplyDeleteYatie - memang sedap bingka tu...durian pun favourite gak..tapi belum sempat beli banyak...
Ayu - terima kasih.
naz...buat kan satu ngan talam keladi..suke sangat..tgok kat sini pun terliur...
ReplyDeleteamboi kak naz..mcm2 resepi keladi dh keluar ni...memang kreatifla kak...nampak sedap jer nanti nk cuba jugalah...:)
ReplyDelete