Total Pageviews

March 26, 2011

BINGKA UBI

Minggu lepas kita kata minggu Melabu...tapi minggu ni kita tukar pula kepada Minggu Mengubi...heheheh (betul ke tu?) apa pun yang ada kena mengena ngan ubi kayu.



Semalam kita dah buat bingka ubi cheese...tapi kerana masih ada baki ubi yang telah siap di parut..hari ni kita wat bingka ubi lagi..kebetulan tengahari n  ada rancangan untuk bawa anak2 tengok Atok mereka yang kurang sihat sikit kat Tg Karang, Selangor ..elok la bawa buah tangan sikit untuk org tua tu..



Masih menggunakan resepi dari rumah Roz..tapi kali ni tak guna cheese...

BINGKA UBIKAYU CHEESE
By: Roz@HomeKreation



BAHAN2:

250g Gula (kalau nak manis boleh tambah gula )

2 biji Telur
800g Ubikayu Sagat - tapis airnya
400ml Santan (saya guna 200 ml santan kotak + 200 ml air) (Akak tambah lagi 50ml air)
Pewarna kuning

CARA2:


Satu kan semua dalam bekas dan tuang dalam acuan.


2. Bakar suhu 170C selama 1jam 30min sehingga masak.
Sejukkan sebelum di potong.


Bingka ni memang sedap..kalau ikut sukatan gula diatas, memang ala ala manis yang sesuai dengan tekak akak dan keluarga...

Buat teman teman selemat berhujung minggu...
Luv u all....



.

8 comments:

  1. Cantiknya Nazrah, masuk lisy, nanti Kak nak cuba. Thanks ya Kak suka yang macam ni

    ReplyDelete
  2. salam naz
    awal betul naz buat N3 terliur ilah tgok...minta mai sikit nak rasa... kami pun nak p sepital tgok mak sedang sakit dah masuk minggu k4 dah di PPUM..hari tak sekolah maka ada masa la..

    ReplyDelete
  3. ish.. ni sesuai buat nih time ada mertua kt sini.. tunuk skill wat kuih tradisional.. tp penyagat pulak xde.

    ReplyDelete
  4. sedappnya bingka ubi...
    mas suka...

    ReplyDelete
  5. mggu ni kerap gak saya berbingka..teruk betul beli santan kotak tuh..hihi

    ReplyDelete
  6. wa sedap nampak bingka ubi..akak memang terer wat kue2 tradisi..saye kene ikut kursus ni ngan akak..ehehe..kak nak tanyela, kalo blhh la kan..kalo blh.. aisey segan lak nak cakap..ehjehe.. kalo blh.. blh x share resepi talam peanut butter kat gambo sebelah ni? tergode la tengok.. kalo blh la.. klo x blh x pe.. hehe

    ReplyDelete
  7. Waaahhh.. ada bingka laaa...

    ReplyDelete
  8. assalam kak Naz, sedapnya bingka ubi ni lama dh tak buat...suka part kerak2 tu..yg lain tak mau..nk yg kerak2 tu jer...hehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...