Total Pageviews

March 13, 2011

Bingka Roti Sos Kastard

Assalamualaikum...semalam akak ada buat roti kononnya nak menghabiskan kekacang yang ada kat dapur...tapi bila dah jadi..roti tu kurang sedap dan agak keras....( tak pas wat roti lagi)..kena praktis lagi....


Kerana tu akak terpaksa bega menjadi Bingka Roti Bersos.. baru lah enak di makan...Kalau wat Bingka ni..memang cepat habis la kat rumah ni...



Dulu akak dah pernah buat..jadi wat teman teman yang mahu kan resepi akak salin semula..


 Untuk resepi nya minta izin dari Hana di C&P ya..

Bahan-bahan
  • 8 keping Roti
  • * 500 ml Susu segar
  • * 4 sudu besar Gula halus
  • * 2 sudu besar Butter- cairkan
  • * 2 biji Telur
  • * 1 sudu teh Esen vanilla
  • * 1 sudu besar Tepung Jagung
  • * 1 sudu kecil serbuk cinnamon
  • 2 sudu besar Kismis
Untuk Sos Kastard
  • 1 tin susu cair
  • 2 s/b tepungkastad- hana ltk 11/2 sb je..
  • 2 s/b gula
Cara-cara
  1. Koyakkan roti dan susun dalam loyang yang telah digris dengan sedikit butter.
  2. Gaul rata bahan-bahan bertanda * dan tuang ke atas roti tadi.
  3. Biarkan sebentar dalam 20-30min agar roti terendam sepenuhnya.
  4. Taburkan kismis diatas adunan.
  5. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau sehingga masak.
  6. Untuk membuat kuah@sos kastad - Campurkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau hingga agak pekat.
  7. Tuang ke atas puding roti tadi.




3 comments:

  1. Good idea buat bingka drpd terbuang roti tu kan. Anak2 along kalau buat ni selalu je tak cukup.

    ReplyDelete
  2. sedapkan bingka roti ni..
    mas pun suka....
    terliur lak tengok bingka roti akak tu..je..he..

    ReplyDelete
  3. wah sedapnya bingka roti ni kak...tak thn tgk nengok topping yg leleh tu...hehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...