Total Pageviews

February 26, 2011

AKHIRNYA ....TIRAMISU

Assalamualaikum semua.  Akak naik risau tengok lebihan cheese kat dalam petiais tapi rasa malas nak wat apa apa yg berkaitan cheese. Angan angan nak wat cheese cake...tapi sampai nak expired cheese pun tak jadi gak buatnya... Hmm..bukan aper takut gak..tak boleh kawal diri ngan cheese...

Jadi godek godek rumah Chef Hanieliza nampak ler desert yang dia buat.  Kebetulan semalam akak gi pasar malam..jadi akak beli roll cake yang ready made...balik balik terus ke dapur...mencuba...dan akhirnya akak berjaya juga..dapat lah merasa tiramisu buatan sendiri...kah kah kah....jakunnya.... walau pun tak secantik sifu sifu yg lain...terima ajer ler seadanya...
 

TIRAMISU

Bahan

1 gulung kek swiss roll kopi
250 gm keju cream [philidephia]
150 ml yogurt asli ( saya guna whipping cream)
1/2 cawan gula
1 biji lemon [ambil jusnya]
serbuk nescafe (  saya ganti serbuk koko)

Larutan Agar-agar
1/4 cawan air ( saya ganti 2 sudu besar air )
1 sudu kecil serbuk agar-agar ( saya ganti serbuk gelatin)

Cara
1. Kek swiss roll dihiriskan nipis.
2. Masakkan larutan agar-agar sehingga mendidih. ( saya double boil sedikit larutan air dan gelatin hingga jernih warnanya)
3. Pukul keju, gula dan yogurt (whipping cream) sehingga gebu.
4. Masukkan perahan jus lemon dan kacau lagi.
5. Masukkan larutan agar-agar dan kacau rata.
6. Susunkan hirisan kek dalam bekas kaca atau gelas.
7. Tuangkan adunan keju dan rata.
8. Letakkan lagi hirisan kek dan tuangkan lagi adunan keju tadi.
9. Ayakkan serbuk nescafe dan sejukkan sebelum dihidangkan

NOTA:

 
Desert ini memang agak moist dan lembut..
so kena makan gunakan sudu.. tapi memang sedappp.


Sedap ni.....

5 comments:

  1. wah sedapnya tiramisu...suka mkn..tapi tak pernah buat pun....nk cuba jugalah nanti.

    ReplyDelete
  2. waaahh,,tiramisu laa..bestnyer...terase2 rasenye yg wedap tu...yummy...

    ReplyDelete
  3. Hehehe... ingatkan cuma Naz sorang jer yg x pernah cuba buat kek ni.. Rupanya ada gak org lain yg x pernah buat kek ni lagi tp skrg Nazrah Bakery dah buat.. Naz yg tulis komen ni yg tak pernah buat lagi..Bila la nak cuba ni???

    ReplyDelete
  4. bestnyer... terliur...mesti cuba nih... jom ke http://bazliqalesya-homemade.blogspot.com. tq nazrah atas resepi, i mesti cuba..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...