Total Pageviews

November 19, 2010

LAPIS PISANG LAGI...KE DUA


Hari ini saya buat Kuih Lapis Pisang lagi kerana menghabiskan saki baki pisang yg nampak dah nak mcm expired tu...(resepi dari Chef Haneliza) tapi dari rumah Teratak Nur Kasih

 KUIH LAPIS PISANG (loyang bulat 7 inci) as guna mangkuk 4 segi jer :D
Sumber : Chef Hanieliza (copy dari blog Madihah)

Bahan A:-
2 cawan santan
1 cawan tepung gandum
1 cawan gula pasir (MaDiHaA kurangkan ke 2/3 cwn)
2 sudu makan tepung beras
2 sudu makan tepung kastad/jagung
1 sudu teh garam

Bahan B:-
1 cawan pisang emas/berangan - dilecek
1/4 cawan air
sedikit pewarna kuning

Bahan C:-
1/4 cawan air
sedikit pewarna merah

Cara Membuat:-
1. Campurkan bahan A hingga sebati. Tapiskan dan bahagikan kepada dua bahagian.
2. Campurkan bahan B dalam satu bahagian dan kacau rata.
3. Satu bahagian lagi dicampurkan dengan bahan C dan kacau rata.
4. Panaskan kukusan. (Sediakan loyang yang digriskan sedikit dengan sedikit minyak. Panaskan sebentar)
5. Tuangkan hampir 3/4 cawan adunan pisang (B) dalam loyang dan kukus selama 8 minit.
1. Kemudian lapiskan pula 1/3 adunan merah dan kukus juga selama 8 minit.
2. Buat sehingga siap setiap lapisan dengan bahagian atasnya adalah adunan pisang (B). (As mulakan dgn lapisan pertama warna hijau dan lapisan kedua pisang dan akhiri dgn warna hijau
3. Semasa kukusan akhir, balut penutup kukusan dengan kitchen towel dan kukus lebih kurang 10 - 12 minit.
4. Biar sejuk pada suhu bilik dan barulah dipotong.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...