KEK PISANG
Semalam ada jiran memberi pisang dan hari ini pisang tu dah jadi lembik..jadi saya pun mencari resepi di rumah Mat Gebu. Tup tup sampai 2 resepi minum petang yang dibuat..Kek Pisang ..tapi resepi 2 dari rumah Mat Gebu memang tidak menghampakan..terima kasih..
BAHAN
250gm tepung gandum )
1 s/t soda bikarbonat ) diayak bersama
1/2 s/t garam halus )
15 g ovalette
150g gula halus
125 g mentega , dicair dan dibiarkan sejuk
100g minyak jagung
225 g pisang emas + 1 s/t even vanilla , dilecek halus
CARA MEMBUAT NYA :
* Panaskan oven pada suhu 175C. Lenserkan tin dengan mentega dan ditaburkan sedikit tepung.
* Putar gula dan ovelette hingga sebati, masukkan telur dan putar dengan kelajuan tinggi hingga adunan
naik dan pekat (seperti adunan bahulu)
* Masukkan pisang dan gaul rata. Masukkan tepung berselang seli dengan mentega dan minyak jagung.
* Tuang dalam tin dan bakar kira2 50-60 min (mengikut kesesuaian oven).
No comments:
Post a Comment