Total Pageviews

November 1, 2010

Kek Pisang Lembab


KEK PISANG

Semalam ada jiran memberi pisang dan hari ini pisang tu dah jadi lembik..jadi saya pun mencari resepi di rumah Mat Gebu. Tup tup sampai 2 resepi minum petang yang dibuat..Kek Pisang  ..tapi resepi 2 dari rumah Mat Gebu memang tidak menghampakan..terima kasih..

BAHAN

250gm tepung gandum  )
1 s/t soda bikarbonat    ) diayak bersama 
1/2 s/t garam halus         )
15 g ovalette
150g gula halus
125 g mentega , dicair dan dibiarkan sejuk
100g minyak jagung
225 g pisang emas + 1 s/t even vanilla , dilecek halus

CARA MEMBUAT NYA :

* Panaskan oven pada suhu 175C. Lenserkan tin dengan mentega dan ditaburkan sedikit tepung.
* Putar gula dan ovelette hingga sebati, masukkan telur dan putar dengan kelajuan tinggi hingga adunan 
   naik dan pekat (seperti adunan bahulu)
* Masukkan pisang dan gaul rata. Masukkan tepung berselang seli dengan mentega dan minyak jagung.
* Tuang dalam tin dan bakar kira2 50-60 min (mengikut kesesuaian oven).       

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...