November 20, 2010
Kuih Bakar Pisang
Hari ini pula mencuba resepi dari rumah CMG (sumber Kak Ummi Kuantan), amat mudah untuk membuatnya dan sedap.
Bahan-bahannya :
200 gm pisang (saya guna pisang berangan)
3/4 cawan gula pasir (atau ikut manis)
1 cawan santan
2 cawan susu cair
2 camca besar mentega , (dicairkan)
1 cawan tepung gandum
1 camca teh esen vanilla
1/2 camca teh garam
Cara membuatnya :
1. Panaskan oven pada suhu 180C, lenser tin dengan mentega, alas aluminium foil, sapu sedikit mentega pada aluminium foil tadi. Panaskan oven selama 5 minit.
2. Kisar pisang tadi bersama 1 cawan santan, gula dan garam hingga halus, masukkan semua bahan2 lain dan kisar sekejap hingga sebati.
3. Keluarkan tin tadi dari oven dan tuang adunan ke dalam acuan bakar selama 1 jam hingga kuning keemasan. Kalau suka bole tabur bijan sebelum dibakar.
4. Bakar hingga permukaan coklat keemasan dan sedikit berkerak dan sejukkan atas jaringan sebelum di potong.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
KUIH LAPIS ASSALAMUALAIKUM Tiba tiba bila free di musim PKP ni... terpandang blog kita yang dah lama tak kita tengok..hampir...
-
KUIH LAPIS ASSALAMUALAIKUM Tiba tiba bila free di musim PKP ni... terpandang blog kita yang dah lama tak kita tengok..hampir...
-
Gambar dari Google Assalamualaikum... Hari ini akak nak berkongsi ilmu mengenai segala jenis kekacang (Sumber : Majalah Sedap) Ha...
-
Assalamualaikum.... Sewaktu cuti sekolah selama 2 minggu bulan Mei 2014 ini.. saya berkesempatan menghantar anak dara sunti ke kelas ma...
No comments:
Post a Comment