Total Pageviews

November 29, 2010

Apam Pisang Harum


Apam Pisang Harum Sundal Malam.. hehe ..sebab buat pun waktu malam ....sebab pagi pagi dah nak di bawah pergi...

Resipi ni akak ambil  dari CMG (DTS) . Dok terpikir apa yang nak dibawa pulang ke rumah ibu..pisang pun banyak ..yg paling senang adalah resepi ini. Izinkan Akak salin balik resepi nye..

Sumber : Rinchann / Che Tam
BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan tepung gandum
8 biji pisang emas (kurang lebih 200 g isi pisang)
3/4 cawan gula halus (mat guna gula perang)
4 biji telur
3/4 cawan mentega cair (mat guna 1/4 mentega dan 2/4 minyak masak)
1 camca teh baking powder
1 camca teh soda bicarbonate
1/4 camca teh esen pisang (optional, resipi asal tak letak)
Secubit garam

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan air dalam kukusan, balut tutup kukus dengan kitchen towel bersih, lenser tin bulat berukuran 9 inci dengan sedikit mentega atau minyak. Ketepikan (dalam gambar mat guna "bunt-pan")
  2. Gaul tepung bersama baking powder, kemudian ayak. Lecek pisang bersama garam dan soda bicarbonate hingga hancur. Ketepikan.
  3. Dalam satu bekas, satukan telur, gula dan mentega cair. Kacau dengan whisk hingga pekat dan berkrim (berubah jadi warna pucat). Masukkan pisang lecek, gaul rata dan masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil digaul hingga sebati.
  4. Masukkan esen pisang (jika guna), kacau rata dan tuang dalam bekas tadi. Kukus selama 45 minit. Kalau guna acuan kecil2, kukus 10 minit. Gunakan api sederhana besar.

    Selamat Mencuba .....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...