November 19, 2010
Apam Pelangi
Apam Pelangi versi resepi dari Ida Bakery
Bahan bahannya :
5 biji telur
1 s/t ovellete
1/2 s/t esen vanilla
300 gm gula castor
200 gm tepung gandum
240 ml santan (akak guna santan kotak)
1 s/t serbuk penaik
sedikit garam
sedikit pewarna merah, hijau dan kuing (ikut suka yer)
Cara membuatnya :
* Pukul telur, ovalette dan gula hingga kembang
* Setelah itu masukkan tepung, santan dan esen vanilla. Pukul semuanya hingga sebati
* Sementara itu panaskan kukus, sapu loyang dengan sedikit minyak.
* Adunan yg sebati dibahagian kepada tiga bahagian diberikan warna merah, hijau dan kuning.
Tuangkan ke dalam adunan dengan warna berselang seli.
* Kukus adunan selama 30 minit dan sejukkan sebelum di hidangkan bersama kelapa parut.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
KUIH LAPIS ASSALAMUALAIKUM Tiba tiba bila free di musim PKP ni... terpandang blog kita yang dah lama tak kita tengok..hampir...
-
KUIH LAPIS ASSALAMUALAIKUM Tiba tiba bila free di musim PKP ni... terpandang blog kita yang dah lama tak kita tengok..hampir...
-
Assalamualaikum.... Sewaktu cuti sekolah selama 2 minggu bulan Mei 2014 ini.. saya berkesempatan menghantar anak dara sunti ke kelas ma...
-
Gambar dari Google Assalamualaikum... Hari ini akak nak berkongsi ilmu mengenai segala jenis kekacang (Sumber : Majalah Sedap) Ha...
No comments:
Post a Comment