November 19, 2010
Apam Pelangi
Apam Pelangi versi resepi dari Ida Bakery
Bahan bahannya :
5 biji telur
1 s/t ovellete
1/2 s/t esen vanilla
300 gm gula castor
200 gm tepung gandum
240 ml santan (akak guna santan kotak)
1 s/t serbuk penaik
sedikit garam
sedikit pewarna merah, hijau dan kuing (ikut suka yer)
Cara membuatnya :
* Pukul telur, ovalette dan gula hingga kembang
* Setelah itu masukkan tepung, santan dan esen vanilla. Pukul semuanya hingga sebati
* Sementara itu panaskan kukus, sapu loyang dengan sedikit minyak.
* Adunan yg sebati dibahagian kepada tiga bahagian diberikan warna merah, hijau dan kuning.
Tuangkan ke dalam adunan dengan warna berselang seli.
* Kukus adunan selama 30 minit dan sejukkan sebelum di hidangkan bersama kelapa parut.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
KUIH LAPIS ASSALAMUALAIKUM Tiba tiba bila free di musim PKP ni... terpandang blog kita yang dah lama tak kita tengok..hampir...

-
Assalamualaikum... Selamat menyambut kedatatangan bulan Ramadhan tahun 2015 ... Hari ini hari kedua umat Islam berpuasa... dan baru...
-
Salam sejahtera wat teman teman... Hari ini akak menghabiskan roti yang nak expired .. tak laku plak roti roti tu lepas lepas raya haji ...
-
Salam sayang semua..... Makin hari makin slow melow kita punya update blog... sebab setiap hari kita semakin sibuk... Jalan jalan ...
No comments:
Post a Comment