Total Pageviews

September 24, 2011

SUMPAHAN KAK ITA BERPINDAH RUMAH

Salam....

Tu dia..kan dah kena... sumpahan Kak Azlita..

Sebenarnya kita dari dulu tak teringin pun nak buat kek Karemal ini..biasanya tengok jer teman teman fb dan blog buat .. rasa pun tak pernah lagi. Bila tengok caranya punya lah panjang ..kita kiv la dulu..

Tapi baru baru ini bila kita bertandang ke rumah Anna Qawina.. beliau menghidangkan tetamu ngan kek keremal tu..jadi itu lah baru first time rasa.. hmmm...ok gak rasanya..

Dan baru baru ini bila Kak Azlita tayang kek dia yang dah terkeluar dari sumpahan tu..lagi la menarik jiwa dan raga kita





ini lah rupa kek kita..karemal dia cair lagi..... tapi orang kata... budak baru belajar mesti lah ada yang silap..jadi kita anggap ianya sebagai trial and error...rupanya kata Anna..kena guna api bawah dulu selama 1 jam baru api atas bawah... yang kita terus api atas bawah.. sebab oven kita kalau api bawah jer ..terus ngan kipas..boleh ker... Harap kalau ada sifu2 yang sudi bagi komen dan tunjuk ajar...kita amat amat hargai..



Walau pun rupa kek ku itu hodoh...bila bawak ke opis..abis dikerjakan...alhamdulillah...

Resepi : boleh rujuk di rumah Kak Ita di SINI. terima kasih. 







Jadi kita tunggu kek kita ni di lain kali....

7 comments:

  1. dindaaa... kak ilah mmg guna api atas bawah...tak pernah pula tak jadi... tapi kak ilah guna resepi sendiri yg agak mudah...dah tgok kan dulu???

    ReplyDelete
  2. mokwo cadangkan tutp kek dengan aluminium foil dan gunalah api bawah berkipas tuh..hanya cadangan..mokwo belum pernah buat lagi kek gini..tapi oven mokwo memang api bawahnya berkipas..susah jugak nak control sebb bila masak kek dengan api gitu..kek akan cepat hangus!

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum akak...
    bab keknya tu dah ok dah yer akak,... mmg cantik... tp bab karemel tu .. huhuu... tu ler pnyebab diana x berani nak buat tu.. tp dok tergoda jer tgk org lain buat.. x per akak... nnt buat lg .. pasti berjaya .. InsyaAllah..

    ReplyDelete
  4. hehhehe..kaknaz..saya duk tengok org buat je kek ni..tak pernah cuba lagi..segala benda petua duk cedok nih...nak berani buat tu tak tau bila...hehheheh

    ReplyDelete
  5. akak guna api ats bawah je..tp turunkan sikit suhu dia..bakar biar lama skit dari biasala sbb api slow kan, tp jgn slow sgt..hehe..saya biasa guna api ats bwh gak, 160 C, tak pernah lak hangus atas kek tu..cuma lebihkan lg masa membakar..mayb 1 jam 30 minit gitu..I.Allah tak hangit keremel tu..akak tryla lagi yer..
    cadangan Mokwo tu leh pakai gak..bila dah agak lama bakar tu letak alum foil ats kek..I.Allah tak hangus kak..

    ReplyDelete
  6. Apa ada pada rupa.. haha.. janji rasa sodapp..

    ReplyDelete
  7. salam singgah

    dengar nama karamel boleh terbayang kesedapannya..
    kek karamel ni saya kiv dulu..yg pasti mmg sedapkan..

    dah follow jom follow back
    qhaifanurin.blogspt.com

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...