Total Pageviews

September 18, 2011

KEK COKLAT KUKUS BERCHEESE




 
Ini adalah kek yang kita buat untuk harijadi anak ... maaf la kalau tengok coklat yang meleleh tu dan deko  yang sempurna kerana keadaan masa yang agak suntuk. 



Walau bagaimanapun... anak begitu gembira bila dia sendiri dapat mendeko keknya. Dan kita apa lagi cukup gembira bila lihat anak anak buah amat suka akan kek tersebut sampai licin ....





Resepi masih lagi sama (chef Zubaidah) tetapi kita tambah cheese.

Untuk resepinya :
Oleh : Nazrah Bakery

Bahan-Bahan (A)

100 gm serbuk koko ( saya guna 80 gm sahaja)
250 gm gula pasir ( saya kurangkan kepada 180 gm )
1 tin susu cair
200 gm minyak masak
250 gm susu pekat manis

Bahan (B)
150 gm tepung gandum
1 s/t soda bikarbonat
1 s/t serbuk penaik
4 biji telur B

untuk cheese :

250gm cream cheese
1 biji telur
60gm gula castor
25 ml whipe cream ( air pun boleh)

Cara-Cara.

1. Campurkan bahan (A) dan kacau sebati
2. Masak atas api seketika
3. Di bekas yang berasingan pukul telur dan curah ke dalam adunan A
4. Akhirkan sekali masukkan tepung dan serbuk koko yg telah diayak.
5. Guna mixer dengan perlahan dan kacau hingga tepung tidak bergentel (sekejap sahaja) (saya guna whisk jer)
6. Kukus separuh adunan selama 20 minit. 
7. Bahan cheese tadi di putar hingga sebati. Kemudian lapis ke atas adunan coklat tadi dan kukus lagi selama 20 minit
8.Tuang baki adunan coklat tadi dan kukus lagi kira kira 20-30 minit sehingga masak.
9. Boleh di hias mengikut creativiti masing masing.

 

1 comment:

  1. sedapnyer kak naz.. dpt kek lapis ngan cheese. kalau duk dpn mata nih, kompom terlupa diet. hehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...