Total Pageviews

September 22, 2011

ROTI MANIS KISMIS

Assalamualaikum....



Tentu ramai teman teman yang dah cuti meroti sejak dua menjak kita berpuasa dan sambut raya. Sama lah macam tuan tanah ni. Tapi bila semalam kita check stok kat dalam gerobok kita..ada lagi tepung roti yang dah naik bersemut.. sebelum makin teruk jadinya..kita campak je dalam BM biar jadi roti....

Jadi kita layan resepi nya yang akak dapat dari Ros ..terima kasih.



Doh Asas Roti Manis

Bahan-bahanya


300gram tepung roti
50gram tepung gandum ( sy campur tepung roti medium)
2 sudu besar susu tepung@skim milk
3 1/2 sudu besar gula + 1/2 sudu kecil garam
1 biji telur ( tinggalkan sedikit untuk gliss pada roti nanti)
2 sudu besar butter@marjerin
180ml susu suam@air suam
2 sudu kecil yis
1 sudu kecil bread improver@ boleh ganti dengan 2 sudu besar water roux
Akak tambah 200 gm kismis.

* untuk gliss*
baki telur+2 sudu besar susu segar@air +beberapa titik madu

Cara-caranya ( Doh Roti)

1. Buat doh roti, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan Doh dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.

2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh di dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan,  Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 8 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.

3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap atau kain bersih dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.

4. Bahagi doh pada 3  bahagian, biarkan seketika lebih kurang 7 atau 8 minit baru dibentukkan  mengikut bentuk yang digemari, ros bentukan anyaman tocang, bulat-bulatkan letak sosej serta tabur dengan mix vegetable, setelah dibentuk, biarkan naik dua kali ganda dan gliss permukaan bun, bakar pada suhu 180 darjah selama 18-20 minit atau sehingga permukaan bun perang.
5. Sejukkan atas redai, dan simpan di atas bekas bertutup bagi mengekalkan kelembutan nya. Selamat Mencuba.

Tips tambahan- sebelum roti dibentuk, bulat-bulatkan kecil kemudian rehatkan doh seketika selama 7 atau 8 minit dan tutup doh dengan kain bersih,  masa ni penting bagi mendapatkan bentuk bun yang elok teksturnya , dan juga bagi memastikan permukaan doh licin dan cantik apabila siap dibakar nanti.

- Ros suka campurkan sedikit tepung gandum dalam adunan roti ros kerana ros sukakan rasa padat dalam roti yang dihasilkan, tidak terlalu lampung atau ringan, dan juga kenyang apabila di makan.

** Yang part ni akak tak buat sebab akak main campak dalam BM jer dan on "Sweet"  - lepas 3 jam terus jadi roti banggali....

5 comments:

  1. wahhhhh...gebunya roti...
    mas gak tak meroti lagi..
    bila nak rahjin ni...

    ReplyDelete
  2. so sweet hehehehe tepung roti medium tu apa ye?

    ReplyDelete
  3. Kat sini pun ada roti.. Tadi baru tgk roti di dapur kak Rosaliza.. Jeles arr tgk org meroti. Nadz ni selagi BM tu tak dibaiki tak de la nak meroti.. Malas nk uli guna jari jemari hihihih..

    ReplyDelete
  4. wahh.. cepat nyer! rasa mcm tun baru semalam nengok kak ros JM wat nih.. tepung rori tun dh habis la pulak. terliur saje je laa nmpknya.

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum...nampak gebusnyer roti..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...