Total Pageviews

September 28, 2011

KEK KUKUS PISANG COKLAT RICE



Assalamualaikum....

Semalam adalah hari ulang tahun kita... tapi kita tak buat kek sebab kita buat pulut kuning dan rendang ayam... tapi maaf lah tak sempat nak ambil gambar...  bawa ke pejabat untuk makan makan dengan kakitangan.

Hari ni kita merajinkan diri buat kek kukus pisang .. dah agak lama kita tak buat kek berasaskan pisang. Dari buku Kek Kukus ( Zubaida Chepa) .... sedap untuk buat sarapan atau minum petang...







Kita tengok resepinya....

KEK KUKUS PISANG COKLAT RICE
Sumber : Buku Kek Kukus

Bahan2
250 mentega
180 gm gula castor ( yang ni kita kurangkan kepada 150 gm)
1 sudu besar ovalet  
1 tsp esen vanila
4 biji telur size B
275 gm tepung superfine ( saya guna tepung gandum)
1 tsp serbuk penaik
1 tsp soda bikarbonat
250 gm pisang berangan
100 gm coklat rice

CARA
1. Pukul mentega, gula dan ovalet hingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu
3. Kemudian masukkan pisang dan kisar lagi.
4. Masukkan pula tepung yang telah di ayak dengan soda dan baking powder.
5.  Akhir sekali masukkan chocolate rice.
6. Tuangkan adunan ke dalam acuan . Kukus selama 1 jam.


8 comments:

  1. tun dah lamaaaa sgt rasanya x makan kek pisang..(ni nada menagih simpati nihh.. hihihi)

    ReplyDelete
  2. as-salam
    nampak sangat gebu dan moistt kek ni..mesti sedap kek ni kan..

    ReplyDelete
  3. Assalaualaikum
    Menarik lah kek pisang ni..cantik pulak tu betaburun coklat..npk pun gebu..suka kek pisang mcm ni..nak cuba lah

    ReplyDelete
  4. Happy Belated Birthday Naz,moga sentiasa bahagia di samping insan2 tersayang dan semoga hidupmu di berkati serta di rahmati Allah swt. Aminnn
    gebu kek pisang tu, akak mmng suka kek pisang..

    ReplyDelete
  5. yeh! kek pisang mai dah ... :-)

    ReplyDelete
  6. wahhhhh...gebunya kek tu kak.....

    ReplyDelete
  7. sedapnya kek pisang tu kak...ada coklat rice lagi memang best tu:)

    ReplyDelete
  8. Pagi Naz,

    cantik kek tu,nampak gebu...memikat selera.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...