December 6, 2010
TALAM KACANG HIJAU
Assalamualaikum dan salam sejahtera...Antara kuih kegemaran keluarga Akak ialah kuih Talam..
Hari ini Akak buat kuih Talam Kacang Hijau dan mencuba resepi dari Hanieliza's Cooking..
Minta izin dari empunya resepi untuk rujukan teman teman Akak.
KUEH TALAM KACANG HIJAU
Lapisan bawah - [kacang hijau ]
1 cawan kacang hijau[rebus lembut dan mesin halus sikit]
2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung ubi
1 cawan gula
3 cawan santan cair + sikit garam
pewarna merah
Cara
1. Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang.
2. Masukkan semua bahan kecuali kacang hijau dan kacau rata. Tapiskan
3. Masukkan kacang hijau yg dimesin dan kacau rata.
4. Masukkan adunan kedalam loyang dan kukuskan sehingga masak dalam 30 minit.
Lapisan Atas - [santan ]
1 cawan tepung beras
3 cawan santan pekat
1 s/k garam sikit
Cara.
1. Gaulkan semua bahan dan tapiskan. Masakkan sikit adunan ni diatas api yg perlahan. Sentiasa kacau supaya adunan ni tidak berketul2.
2. Bila adunan lapisan bawah telah masak, cakarkan sikit dgn garfu dan tuangkan adunan santan atas permukaan kacang hijau tadi.
3. Kukus lagi selama 25 minit.
4. Sejukkan betui2 sebelum potong dan hidangkan.
SELAMAT MENCUBA .....
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
KUIH LAPIS ASSALAMUALAIKUM Tiba tiba bila free di musim PKP ni... terpandang blog kita yang dah lama tak kita tengok..hampir...
-
KUIH LAPIS ASSALAMUALAIKUM Tiba tiba bila free di musim PKP ni... terpandang blog kita yang dah lama tak kita tengok..hampir...
-
Assalamualaikum.... Sewaktu cuti sekolah selama 2 minggu bulan Mei 2014 ini.. saya berkesempatan menghantar anak dara sunti ke kelas ma...
-
Gambar dari Google Assalamualaikum... Hari ini akak nak berkongsi ilmu mengenai segala jenis kekacang (Sumber : Majalah Sedap) Ha...
Ini memang favorite saya, rasa macam makan bubur kacang. Tunggu Ramadan 2011 pula buat.
ReplyDelete