Total Pageviews

December 1, 2010

KUIH LAPIS PANDAN



Melapis...melapis..dan terus melapis...Hari ini akak melapis lagi tapi lapis pandan..tengok kat blog si Yatie amat mengiurkan ...

Jadi izinkan akak turunkan resepi ini untuk tatapan teman teman yer...

Bahan-bahan
1 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung beras
2 sduu besar tepung jagung
3/4 cawan gula
4 1/2 cawan santan pekat
1 sudu kecil garam

(Bahan B)
Perisa pandan - boleh juga menggunakan jus pandan
pewarna hijau

Cara Penyediaan
  1. Gaulkan semua bahan A dan tapiskan.
  2. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian
  3. Masukkan perasa pandan dan pewarna hijau dalam 1 bahagian adunan dan biarkan warna asal/putih dalam 1 bahagian lagi.
  4. Panaskan kukusan dan sapukan sedikit minyak pada loyang yang akan digunakan.
  5. Masukkan 1 senduk adunan asal/putih dan kukus elama 5 minit.
  6. Lapiskan pula 1 senduk adunan hijau dan kukus lagi selama 5 minit.
  7. Lapiskan lagi adunan putih dan hijau berselang-seli hingga habis. (*bagi adunan terakhir, saya balut tudung periuk dengan kitchen towel agar air tidak menitis ke atas permukaan kuih dan dikukus dalam 15 minit ).
  8. Sejukkan dan bolehlah dipotong.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...