Total Pageviews

December 17, 2010

MUFFIN YOGURT BLUEBERRY MIX STRAWBERRY


Salam..Khamis petang ni Akak baru balik dari Jln Tun Razak KL kerana belajar buat Swiss Roll..hujan lebat pulak tu...Esok Akak nak makan angin ke Indonesia ..wah honeymoon tu.... tup tup sempat juga akak buat Muffin sebab nak menghabiskan Yogurt yang dah nak expired dalam peti ais tu...Jadi dua tiga hari ini dah tentu tak ada N3 yer ... tunggu balik baru operasi semula.

Hasilnya..sungguh menyelerakan makan di waktu hujan lebat. Saya salinkan resepi untuk rakan rakan semua ...

Bahan bahannya :
(sumber rujukan : Kak Ita)
(kalau ikut resepi asal Pandan Yoghurt Muffin)

300 gm tepung
2 st serbuk penaik
1/4 sudu kecil garam
150 gm yogurt biasa (Akak guna yogurt Blueberry)
200 gm gula castor
3 biji telur A (Dipukul)
1/2 sudu kecil pes pandan (Akak ganti Pes Strawberry)
50 ml minyak jagung

Cara2

1. Panaskan ketuhar pada suhu 180C. Alaskan acuan muffin dengan kertas cawan.
2. Ayak tepung dan serbuk penaik ke dalam bekas pengadun. Masukkan gula dan garam, sebatikannya.
3. Masukkan telur, yogurt, pes pandan (strawberry) dan minyak, putar hingga sebati (Akak guna whisk jer)
4. Akhir sekali, sendukkan adunan ke dalam kertas sehingga 3/4 penu.
5. Taburkan parutan kelapa (Akak letak manik2 jer)
6. Bakar hingga masak.




MUFFIN YOGURT  BLUEBERRY MIX STRAWBERRY

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...