Total Pageviews

August 30, 2011

SELAMAT HARI RAYA DAN MERDEKA MALAYSIA......





Di kesempatan ini..kita nak ucapkan selamat Hari Raya dan memohon ampun dan maaf jika terdapat salah dan silap kita masa kita berblog ini... walaupun kita tak pernah berjumpa tetapi kita tetap hormat rakan rakan semua sebagai Sifu...kerana kita ni org baru....


Harap lepas raya ni..kita dapat jumpa lagi...Sekali lagi SELAMAT HARI RAYA dan SELAMAT MENYAMBUT MERDEKA.



August 29, 2011

BISKUT SEMPERIT aka DAHLIA


Assalamualaikum....

Hari ini kita marathon buat biskut ..letih gak..tahun dulu dulu main tunjuk jer...tapi angin apa tahun ni rajin plak kita wat biskut...mungkin ikut peredaran usia kot...heheheh ( dah tua)
Kita nampak resepi Chef Zubaidah dalam buku biskut Pilihan..kalau nak ikutkan sebenarnya ini adalah resepi biskut semperit...tapi bila kita cuba wat semperit tak jadi plak..mungkin acuan nya tak sesuai ... jadi nipis jer...

Alih alih..jadi la bentuk bunga dahlia...tapi bau harum pandan biskut ni..marvelos...tak rugi mencuba..
Terima kasih wat empunya resepi...

BISKUT SEMPERIT aka DAHLIA
Dari Buku : Chef Zubaida 
Rujukan : NAZRAH BAKERY
Bahan A

200 gm mentega ( saya guna marjerin je)
100 gm gula icing
2 biji kuning telur
1/4 tsp pandan pes
1/4 pewarna epal hijau
BAHAN B
250 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung
30 gm tepung kastad
HIASAN - potongan ceri

CARA 2
Sebatikan bahan A
Kemudian masukkan bahan B dan uli rata
Gunakan acuan nozel tart gulung dan paipkan
Panaskan ketuhar. Bakar pada suhu 140c selama 30 minit atau sampai kekuningan.
Setelah biskut sejuk celupkan hujung biskut dengan coklat putih yang dicairkan dan taburkan manik ( yang ini kita abaikan - kita letak ceri saja)


SELAMAT MENCUBA

August 27, 2011

BISKUT NESTUM





Assalamualaikum.....

Merajinkan diri lepas bersahur buat Biskut...lepas ni banyak keje yang nak bereskan...nak gi cuci kereta, nak gi cuci dan potong rambut, dan macam macam lagi...kerana mood rajin ada..jadi kita buat biskut dulu...

Nampak di rumah Mas dan Hasue....memang menarik..Hasue gantikan Kismis ngan choc chip..kita ikut Mas gunakan Kismis.

Nak wat pun memang senang ...A B C..hehehe...dan rasanya pun memang sedap sangat...terima kasih wat yang menyumbang resepi ni....


Biskut Nestum
Resepi : Maria
Sumber:Mas@Duniaku
By:HaSue  dan NAZRAH BAKERY


Bahan :

250 gm butter
100 gm coklat Kismis
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung jagung
3 cawan nestum kisar kasar
1 cawan gula caster
1 biji telur
1 sudu teh esen vanila

Cara membuatnya :
  1. Pukul butter dengan gula hingga putih.
  2. Masukkan telur dan esen vanila.Kacau sebati
  3. Masukkan semua tepung dan nestum. Kemudian masukkan kismis
  4. Uli sehingga benar2 sebati
  5. Bentukkan biskut ikut suka dan bakar dalam oven selama 15 minit dengan suhu 175'c. -bergantung pada ketebalan biskut dan suhu oven masing2. 
  6.  

    ROTI SOSEJ BERKEJU RANGUP


    Assalamualaikum...

    Pagi ni kita tak keje..tapi Isnin masih lagi bekerja ..hanya boleh balik kampung petang nya....nak wat camner...anak buah semua dah cuti..terpaksa la kita yg buka opis...
    Hari ini anak kita ada tuisyen..jadi lepas sahur tadi terus wat cookies dan roti sosej berkeju ni untuk sarapan anak anak....selama ni tak sempat nak wat sarapan anak anak sebab subuh subuh dah keluar ke opis...

    Anak anak suka ngan roti yang simple ni..lain kali boleh buat lagi..terima kasih dari empunya resepi....



    ROTI SOSEJ BERKEJU RANGUP
    Di buat disini : NAZRAH BAKERY

    Bahan:

    10kpg roti
    10 batang sosej ~ direbus sekejap
    10kpg slice cheese
    1 bj telur ~ dipukul sedikit
    breadcrumbs/serbuk roti secukupnya
    minyak utk menggoreng

    Cara:
    Gelek roti hingga leper (boleh buang kulit tepi jika suka)
    Letakkan sekeping slice cheese dan letakkan pula 1 btg sosej.
    Sapukan hujung gulungan roti dgn sedikit telur (utk melekatkan)
    Gulung dgn kemas. Buat hingga habis.
    Dengan menggunakan brush, sapu keseluruhan roti dgn telur yg dah dipukul sedikit tadi.
    Golek2kan ke dalam breadcrumbs dan goreng dalam minyak yg dah dipanaskan.
    Goreng hingga golden brown, angkat dan toskan.
    Hidangkan bersama sos kegemaran spt sos cili, mayonis dan jalapeno cheese.

    August 23, 2011

    Green Peas Cookies @ Biskut Kacang Hijau

    Assalamualaikum....

    Biskut kita untuk  hari ini....



    Tengok biskut ni nampak sedap jadi kita pun buat satu adunan seperti dibawah. Dapat banyak..nasib baik my bibik dan anak membantu...memang betul..cair dalam mulut..lembut sangat..tak rugi kita buat...

    Buat empunya resepi terima kasih...

    Green Peas Cookies @ Biskut Kacang Hijau

    Rujukan : Nazrah Bakery

    Bahan-bahan

    1 kg tepung kacang hijau
    1 kg tepung gandum
    500g gula icing
    1 sudu kecil garam halus
    650 g minyak mazola atau secukupnya sehingga menjd doh yg lembut

    Sapuan: 2 biji kuning telur + 1/2 sudu kecil air + sket pewarna kuning

    Si anak dara menolong...

    Cara membuat:

    Gaulkan semua bahan kecuali minyak. Kemudian masukkan minyak sedikit demi sedikit sehingga mendpt doh yg lembut sehingga boleh digentel bulat.
    Susun dlm loyang bergris kemudian sapu dgn campuran kuning telur.
    Bakar pd suhu 160C selama 20 min atau sehingga masak.
    Sejukkan dan boleh lah disimpan kedlm bekas kedap udara. 


    August 22, 2011

    AGAR AGAR CENDOL



    Assalamualaikum...

    Jangan jemu ye asyik nampak puding cendol kat rumah kita..bukan apa..puding ni sedap dan di minta ramai teman teman kita...

    Yg ni kita bawa ke rumah teman sempena jemputan berbuka puasa di Meru kelmarin...

    Macam biasa ..resepi dari rumah K.Nor... memang cun...

    PUDING CENDOL
    resipi :Ogy@Tuntung15
    sumber : K.Nor@SecubitGaram

    Bahan-bahan ( 10 x 10 x 1 inci )
     
    Bagi Lapisan Bawah
    500ml air
    180gm gula pasir
    300ml santan pekat
    10gm agar - agar powder
    500gm cendol
    sedikit garam

    Bagi Lapisan Atas
    500ml air (K.Nor dan kita tambah 100 ml lagi air)
    200gm gula merah ~ k.nor guna campuran nisan dan gula merah
    300ml santan pekat
    10gm agar - agar powder
    1 biji kuning telur
    sedikit garam

    Bagi Lapisan Bawah
    Masakkan air, agar-agar powder dan gula sehingga mendidih.
    Masukkan santan dan garam. Biarkan mendidih sedikit.
    Masukkan cendol. Kacau sedikit. Angkat. Tuangkan kedalam acuan. Tips : untuk acuan. Basahkan dengan sedikit air. Lapikkan dengan plastik (saiz plastik mestilah lebih besar dari acuan) supaya mudah keluarkan dari acuan nanti untuk dipotong.

    Bagi Lapisan Atas

    Masakan gula merah dengan sedikit air (drp 500ml dalam resepi ye) sehingga gula hancur. Tapiskan air gula.
    Masukkan air gula + baki air dan agar-agar powder. Masak sehingga mendidih.
    Kocok kuning telur didalam santan. Tuangkan santan kedalam adunan. Masukkan garam. Biar mendidih sekejap. Padamkan api.

    Tips : Sebelum tuang adunan atas, pastikan adunan bawah sudah keras dan cucuk dengan garpu di serata adunan.
    Tips 2 : Tuang adunan lapisan atas perlahan-lahan dibahagian tepi loyang. Sebaik-baiknya tahan adunan dengan sudu supaya adunan jatuh dengan perlahan.




    ## selalunya bila K.Nor buat puding ni, utk bahagian lapisan atas tu K.Nor akan tambah air sebanyak 100ml lagi sbb teksture asal tu agak keras sket bg K.Nor. K.Nor lebih suka teksture puding yg lebih lembut sket. Terpulang pada masing2 ya..


    ## utk lapisan bawah K.Nor hanya guna 1 cawan gula atau lebih kurang 12 sudu besar. Sbb K.Nor kurang suka manis2 sgt dan utk lapisan atas tu mmg kena rasa sendiri la kalau nk buat sbb jenis2 gula merah ni berbeza. Jadi tak leh nk bg tau sukatan yg tepat.

    August 21, 2011

    BISKUT COKLAT CHIP


    Salam hari Minggu...

    Minggu ke dua terakhir sebelum kita menyambut lebaran... petang ni hujan lebat..kebetulan berbuka dirumah saja..saja saja menunggu buka puasa kita sempat la buat Biskut COklat Chips ...

    Tapi yg kita punya ni versi "M"... kalau nak tengok yg cantik sila kerumah K.Nor dan CM... tapi bila kunyah lepas buka..tak cukup satu...dua..tiga..terus ... tapi lain kali kita kena kurangkan sikit gula sebab rasa manis bagi tekak kita....

    ANak anak kata lebih sedap dari biskut oreo..memang tak rugi mencuba...

    Terima kasih buat empunya resepi.... 


    Resepi Asal  : Kak Nor (Secubit Garam)
    Intai resepi dari : CManggis
    Rujukan : Nazrah Bakery

    Biskut Coklat Chips
    • 180gm mentega/marjerin
    • 90gm gula castor
    • 100gm gula perang
    • 1 sudu teh esen vanila
    • 2 biji telur
    • 200gm tepung naik sendiri
    • 160gm tepung gandum
    • 1 sudu teh soda bicarbonate
    • 1/4 sudu teh garam
    • 100gm coklat chips
    • 120gm badam cincang ~ k.nor guna sunflower seeds
    • Ayak kedua2 tepung bersama soda bicarbonate dan garam. Sekiranya guna badam cincang, goreng tanpa minyak sekejap, tp jgn sampai hangus.
    • Pukul mentega/marjerin dengan kedua2 gula hingga gebu/putih. Masukkan telur dan esen vanila dan pukul lagi hingga sebati.
    • Masukkan bahan2 yg telah diayak td dan gaul hingga sebati. Masukkan pula coklat chips dan badam cincang dan gaul lagi hingga sebati.
    • Sudukan ke atas loyang yg telah digris (untuk mendapatkan hasil yg lebih baik, alaskan loyang pembakar dgn baking paper). Jarakkan sedikit antara satu sama lain.
    • Bakar dalam oven dgn kepanasan 180C hingga masak (brown) lebih kurang 20 minit (bergantung pd kepanasan oven masing2). Keluarkan dari oven dan biarkan seketika di atas loyang, pastu alihkan keatas rack (redai kuih) supaya lebih cepat sejuk. Bila dah sejuk baru masukkan kedalam bekas kedap udara.
    • Terpulang pd masing2 jika nak letak badam cincang, sunflower seed atau kacang tanah yg telah dicincang (kena goreng tanpa minyak juga dulu ya) sebagai bahan tambahan.. tak nak letak pun tak per, cukup dgn coklat chips sahaja. 

    August 20, 2011

    BISKUT KELAPA SAPI


    Assalamualaikum...

    Hari raya dah nak dekat..tapi rumah kita tak ganti apa apa pun.. rasa tak sempat ...baju raya pun tak tengok lagi..entah dah siap entah tidak...semua tunggu minggu depan...kalau tak jadi alamatnya beli baju siap je la....
    Lutut kita yg kemalangan ari tu .. dah kering..tapi masih sakit dan berair pula hari ini...huh huh...

    Duduk saja tak buat apa petang lepas berbuka..kita buat biskut ni..macam biasa ikut resepi dalam buku.... Kita layan gambar biskut ni ya...



    Selamat mencuba....


    BISKUT KELAPA SAPI
    Sumber : Buku Biskut Pilihan
    Rujukan : Nazrah Bakery
    Bahan2

    250 gm mentega
    50 gm minyak sapi
    150 gm gula kaster (kira kurangkan kepada 120 gm)
    120 gm tepung jagung
    150 gm oats - kisar halus
    1 tsp serbuk penaik
    200 gm serbuk badam
    Hiasan - kelapa kering, putih telur dan ceri merah

    1. Sebatikan mentega, minyak sapi dan gula.
    2. Masukkan bahan bahan lain dan uli rata hingga menjadi doh
    3. Acukan bentuk dan celup dalam putih telur dan salut kan dengan kelapa kering.
    4. Bakar dalam ketuhar  hingga kekuningan.



    August 19, 2011

    BISKUT DAHLIA


    Assalamualaikum...

    Dah nak dekat raya ni..tentu semua teman teman sibuk buat persiapan hari raya. Harap harap tahun ni meriah raya kita...


    Biskut Dahlia ni kita buat semalam petang...lepas buka terus buat 2 adunan..
    Resepi ni memang senang dan amat rangup...

    Kalau nak tengok versi Kak Jee boleh KLIK sini.


    Terima kasih wat empunya resepi...REsepi dah Buku Biskut Pilihan..chef Zubaida Che Pa



    BISKUT DAHLIA


    Rujukan : Nazrah Bakery


    Bahan2nya:
     

    250 gm mentega
    225 gm tepung jagung
    125 gm tepung ubi
    50 gm tepung gandum
    1 biji telur
    150 gm gula icing ( tapi kita kurangkan kepada 120 gm)
    1 tsp esen vanilla

    sedikit pewarna kuning

    Cara membuatnya:


    Sebatikan mentega, telur vanila dan gula icing

    Masukkan tepung dan uli lembut
    Masukkan adunan ke dalam piping bag dan pail nozel di ats dulang di lapik kertas
    Hiaskan dengan ceri di atas biskut
    Panaskan ketuhar. Bakar pada suhu 140 c selama 30 minit atau sampai kekuningan.


    ### kalau lembik lagi..tambahkan sedikit demi sedikit tepung jagung dan sedikit tepung ubi..






     

    August 15, 2011

    PROJEK TART NENAS LAGI.....

    Assalamualaikum...



    Semalam puasa ke 14.... Kita jatuh motor ler pulak... memang bulan puasa ni dah 2 minggu kita tak ride..cuti ler kononnya.. abis tu ..tiba tiba abg plak ajak ride semalam kononnya nak gi pasar ramadhan di Kajang.. hari tiba tiba hujan plak...
     
    Nasib tak baik...kita jatuh bila tiba tiba jalan licin sangat..nasib baik kita tak di langgar dek kete...tapi hati kita kecewa gak bila tengok motor kesayangan kita rosak...apa pun ..kita masih bersyukur masih ok tak masuk spital..kalau tak raya dalam spital la kita....hanya luka di lutut dan muscle pain jer...

    Jadi..hari ini..sebab tak leh kuar rumah..kita buat ler projek tart nenas lagi..yang jejari tart semalam dah habis ... ari ni kita dapat buat pakai acuan sebab tadi tengahari sempat beli...tapi maaf lah kalau tak cantik sangat..sebab ni baru kali ke 2 buat biskut..ehhehehe...


    walau apa pun..kita nak puji resepi kuih tart ini..kalau tak takkan sampai 2 kali kita buat...terima kasih yang empunya resepi...

    TART NENAS NYONYA


    Adunan dapat anggaran 35 - 40 biji

    300 gms tepung gandum
    4 sudu besar tepung jagung
    3 sudu gula ising
    200 gms butter
    2 kuning telor sahaja
    jem nenas

    Ayak tepung gandum, tepung jagung dan gula ising ke dalam bekas. Kemudian masukkan butter yang telah dipotong dadu. Kalau guna unsalted butter, masukkan secubit garam.

    Ramas tepung dengan butter guna hujung jari hingga berderai (rub-in method). Kemudian masukkan telor dan satukan menjadi doh.

    Canai jadi setengah inci dan turap guna acuan atau cutter . Untuk lebih mudah agar tak melekat2 lapik dengan plastik semasa mencanai doh. 1 keping plastik 4 segi potong jadi sekeping besar. Oleskan atas plastik dgn sedikit minyak. Letakkan doh di tengah plastik dan lipat plastik dan kayu canai tu gelek atas plastik.
    Kemudian terap adunan tadi dgn terap tuk buat tart. Kalau adunan melekat kat alat penerap tu. Beruskan sedikit alat tu dgn sedikit minyak masak. Ini dapat mengelakkan adunan dari melekat2.
    Kalau nak ikut cara kak jee yg lebih mudah boleh tgk kat SINI
    Susun adunan yg telah di canai atas loyang pembakar.
    Ambil jem nenas dan gentel bulat2 sebesar guli. Letakkan atas doh yg telah di terap tadi. Buat hingga habis.
    Kemudian bakar adunan ni dalam oven yg bersuhu 170C selama 20 - 30 minit atau sehingga masak.
    Setelah masak keluarkan dari loyang dan letak atas redai hingga sejuk. Simpan dalam bekas kedap udara. 





    Ni ler rupa kita dan motor kita tu...


    Lutut yang luka...


    fering motor ku...rosak..

    August 14, 2011

    JEJARI TART NENAS

    Assalamualaikum....



    Selama ini kita tak pernah sekali pun buat biskut raya kecuali ketika kecil dulu sewaktu membantu ibu. Biasa nya setiap tahun kita main tunjuk tunjuk saja untuk dibawa pulang ke rumah orang tua...

    Bila tengok Kak Ita (masam Manis) buat biskut Tart yang cun melecun...kita pun teringin nak buatnya.

    Alkisahnya..bila dah siap uli dan cari punya cari..tak der pulak cetak kuih tart dalam simpanan. Sudah lah hari Ahad..malas ler pulak nak keluar cari cetak kuih tu...last last jadi lah jejari tart Nenas...

    Kebetulan hari ini kita cuti puasa...bolehlah merasa kuih tu...memang sedap sesangat..resepi ni memang harus di simpan menjadi resepi turun temurun. Tak rugi...jadi kita anggap hari ini kita mengukis untuk di makan...untuk hari raya nanti kita buat lagi...



    Terima kasih buat empunya resepi.....

    TART NENAS NYONYA


    Adunan dapat anggaran 35 - 40 biji

    300 gms tepung gandum
    4 sudu besar tepung jagung
    3 sudu gula ising
    200 gms butter
    2 kuning telor sahaja
    jem nenas

    Ayak tepung gandum, tepung jagung dan gula ising ke dalam bekas. Kemudian masukkan butter yang telah dipotong dadu. Kalau guna unsalted butter, masukkan secubit garam.

    Ramas tepung dengan butter guna hujung jari hingga berderai (rub-in method). Kemudian masukkan telor dan satukan menjadi doh.

    Canai jadi setengah inci dan turap guna acuan atau cutter . Untuk lebih mudah agar tak melekat2 lapik dengan plastik semasa mencanai doh. 1 keping plastik 4 segi potong jadi sekeping besar. Oleskan atas plastik dgn sedikit minyak. Letakkan doh di tengah plastik dan lipat plastik dan kayu canai tu gelek atas plastik.
    Kemudian terap adunan tadi dgn terap tuk buat tart. Kalau adunan melekat kat alat penerap tu. Beruskan sedikit alat tu dgn sedikit minyak masak. Ini dapat mengelakkan adunan dari melekat2.
    Kalau nak ikut cara kak jee yg lebih mudah boleh tgk kat SINI
    Susun adunan yg telah di canai atas loyang pembakar.
    Ambil jem nenas dan gentel bulat2 sebesar guli. Letakkan atas doh yg telah di terap tadi. Buat hingga habis.
    Kemudian bakar adunan ni dalam oven yg bersuhu 170C selama 20 - 30 minit atau sehingga masak.
    Setelah masak keluarkan dari loyang dan letak atas redai hingga sejuk. Simpan dalam bekas kedap udara. 



    August 12, 2011

    PUDING CENDOL


    Assalamualaikum.....

    Pertamanya kita nak minta maaf pada teman teman blog atas kekilafan kita. Maklumlah kita ni orang baru..dan sekali sekala jer berblog. Pada Along Roz..terutamanya..maafkan kita...bukan niat kita pun nak memadamkan nama penyumbang resepi..tapi cuma kita tak teliti..harap teman teman dapat memaafkan saya apatalah lagi nak dekat Hari raya ni..huh huh...(harap ianya tak berlaku lagi)


    Bagi mengubati hati yang gundah gulana ni...kita buat Puding cendol ..
    Resepi ni dari rumah K.Nor...terima kasih...



    PUDING CENDOL
    resipi :Ogy@Tuntung15
    sumber : K.Nor@SecubitGaram

    Bahan-bahan ( 10 x 10 x 1 inci )
    Bagi Lapisan Bawah
    500ml air
    180gm gula pasir
    300ml santan pekat
    10gm agar - agar powder
    500gm cendol
    sedikit garam

    Bagi Lapisan Atas
    500ml air
    200gm gula merah ~ k.nor guna campuran nisan dan gula merah
    300ml santan pekat
    10gm agar - agar powder
    1 biji kuning telur
    sedikit garam

    Bagi Lapisan Bawah
    Masakkan air, agar-agar powder dan gula sehingga mendidih.
    Masukkan santan dan garam. Biarkan mendidih sedikit.
    Masukkan cendol. Kacau sedikit. Angkat. Tuangkan kedalam acuan. Tips : untuk acuan. Basahkan dengan sedikit air. Lapikkan dengan plastik (saiz plastik mestilah lebih besar dari acuan) supaya mudah keluarkan dari acuan nanti untuk dipotong.

    Bagi Lapisan Atas

    Masakan gula merah dengan sedikit air (drp 500ml dalam resepi ye) sehingga gula hancur. Tapiskan air gula.
    Masukkan air gula + baki air dan agar-agar powder. Masak sehingga mendidih.
    Kocok kuning telur didalam santan. Tuangkan santan kedalam adunan. Masukkan garam. Biar mendidih sekejap. Padamkan api.

    Tips : Sebelum tuang adunan atas, pastikan adunan bawah sudah keras dan cucuk dengan garpu di serata adunan.
    Tips 2 : Tuang adunan lapisan atas perlahan-lahan dibahagian tepi loyang. Sebaik-baiknya tahan adunan dengan sudu supaya adunan jatuh dengan perlahan.

    ## selalunya bila K.Nor buat puding ni, utk bahagian lapisan atas tu K.Nor akan tambah air sebanyak 100ml lagi sbb teksture asal tu agak keras sket bg K.Nor. K.Nor lebih suka teksture puding yg lebih lembut sket. Terpulang pada masing2 ya..


    ## utk lapisan bawah K.Nor hanya guna 1 cawan gula atau lebih kurang 12 sudu besar. Sbb K.Nor kurang suka manis2 sgt dan utk lapisan atas tu mmg kena rasa sendiri la kalau nk buat sbb jenis2 gula merah ni berbeza. Jadi tak leh nk bg tau sukatan yg tepat.



    August 9, 2011

    PUDING KEJU


    Assalamualaikum....

    Dah seminggu puasa ... baru hari ini berkesempatan berbuka di rumah. Bila ada peluang....hari ini barulah dapat mencuba puding keju yang dikatakan paling hangat terlaris di pasaran..walau pun kita telah ketinggalan...

    Baunya nye saja dan menggugat iman apa lagi bila menanti untuk di ngap...

    Bila time buka puasa jer...fulamak...sedapnya ...lebih lebih lagi masih sejuk gitu...tak syak lagi..puding ni memang akan menjadi puding "PUjaan hati ku" ...bila waktu hari raya nanti.... 

    Memang cun rasa manisnya...kalau tambah buah buah koktail..agaknya lagi sedap..tak rugi mencuba...

    Selingan Manja...Si Kakak dalam majalah Jelita Ogos 2011
     
    Terima kasih wat penyumbang resepi.... Along Roz, Kak Nor


    Saiz 8" persegi
    BAHAN2:
    • 13 gm Serbuk Agar-Agar
    • 1 liter Air
    • 120 gm Gula
    • 3 biji Telur
    • 120-150 gm Biskut Cheese - blend halus
    • 1 sb Tepung Kastad
    • 400 ml Susu Cair
    • 200 gm Susu Pekat ~ utk 1/2 adunan k.nor letak 2 sudu besar jer
    • 50 gm Mentega
    CARA2:
    1. Masak serbuk agar2 dgn air sehingga hancur. Kacau selalu.
    2. Masukkan gula & kacau sehingga sebati.
    3. Pukul telur sehingga rata & campurkan biskut & tpg kastad.
    4. Masukkan susu & kacau sebati.
    5. Tuangkan ke dlm adunan agar2 tadi & tutup api apabila mendidih.
    6. Masukkan mentega sehingga sebati.
    7. Tuang ke dlm tin/acuan & biarkan sejuk di suhu bilik.
    8. Sejukkan sebelum di hidangkan.
    * Utk bahan telur, biskut, susu cair, susu pekat dan tepung kastard.. K.Nor blend semua sekali dlm blender. Yatie pun ikut cara K.Nor.
    Bila dah tuang ke dlm adunan agar, adunan akan jd pekat dan hendaklah sentiasa dikacau hingga mendidih. Pastu padamkan api dan biarkan sebentar (sejuk sket), baru lah dituang dlm mould (kacau dulu hingga sebati sebelum menuang)

    ** utk menghasilkan Puding Keju (Lapis Coklat), ambil sebahagian dari adunan (lebih kurang 2 cawan) puding dan masukkan 1 sudu besar choc emulco/chocolate paste dan mix hingga sebati. Pastu bolehlah melayer puding tu spt yg K.Nor buat (plain --> chocolate --> plain). Atau terpulang pada citarasa masing2 nak buat versi belang2 pun boleh. 

    August 4, 2011

    KEMALANGAN DI HARI PUASA PERTAMA

    Salam semua....

    Rasanya Ramadhan kali ini amat meninggalkan banyak kesan memori kat kita. Ye la..dalam sibuk2 org berkejar2 nak balik berbuka puasa bersama keluarga..saya terlibat pula dalam kemalangan jalanraya...


    Dalam perjalanan pulang ke Jalan Kuching dari Jalan duta..tiba tiba sebuah kereta pacuan empat roda terus melanggar belakang kenderaan kita. Jadi lah kita macam sandwich....depan belakang kemek...terkejut sekejap kita sebab sepanjang kita ada lesen memandu selama 22 tahun..tak pernah kita terlibat kemalangan yang sebegini teruk...siap kena towing lagi....

    Yang geramnya... budak lelaki yang langgar kita tu...turun kete je boleh minta maaf...ok lah...tapi bila kita tanya " Dik napa bawak kete laju bebeno sampai tak ada kesan brek langsung.." dia jawab apa " Maaf lah kak... saya tadi Terlelap pulak" 


    Dik oiii...org lain pun puasa gak..tapi bila time time gini ler..banyak godaan nya...tau la tak leh merokok menghilangkan bosan memandu..tapi keselamatan org perlu juga di lihat...

    Kesian kete kita...sempat entah tak nak siap sebelum hari raya... Nasib baik lah kita punya 2nd car ....kalau tak hari hari la kita naik teksi... huh huh...




    Kelam kabut la jadinya .... puasa hari pertama kita... 

    Berbuka ala kadar dan lepas buka terus ke Balai Polis Trafik Jalan Bandar wat report..


    Yang kebetulannya pula..adik lelaki kita di kampung pun kemalangan petang tu gak..on the way nak gi pasar ramadhan , jatuh motor plak .. kesian dia..








    Ini semua adalah kisah Puasa di Hari pertama....





    August 2, 2011

    Si Cantik Manis ..Pink..




    Assalamualaikum....

    Hari ke 2 berpuasa...alhamdulillah...tak lupa nak ucapkan selamat berpuasa buat semua teman teman....

    Pagi pagi kita dah nampak kuih si Cantik Manis di rumah Azita. Memang ler cantik kuih tu...tapi yg kita punya ni..tak secantik namanya... sebab kita tak der stok sagu warna warna tu..jadi pakai yg putih jer... walau pun gitu...rasanya memang sedap secantik namanya...

    Walau pun dah hari ke 2 berpuasa...kita belum sempat lagi singgah di mana mana bazar ramadhan sebab semalam kita kemalangan.... ari ini pulak berbuka di pejabat saja... teringin gak nak jalan2...apa yg menarik kan....

    JOm kita layan gambar yang tak seberapa dan



    Terima kasih buat empunya resepi...


    Bahan bahan
    • 100 gms biji sagu ( campuran 3 warna - merah, hijau dan putih )
    • 50 gms tepung hunkwe
    • 500 ml santan
    • 90 gms gula
    • Daun pandan
    • Sedikit garam
    Cara cara
    1. Didihkan air di dalam periuk, masukkan sagu dan masak hingga biji sagu menjadu lutsinar, tapiskan.
    2. Bancuh tepung hunkwe dengan sedikit santan, baki santan masukkan ke dalam periuk bersama sama dengan gula, daun pandan dan garam. Masak hingga mendidih.
    3. Masukkan bancuhan tepung hunkwe tadi ke dalam santan yang sedang mendidih dan kacau sekata.
    4. Masukkan juga biji sagu yang telah ditapis tadi dan kacau sehingga adunan menjadi kental.
    5. Tuang ke dalam acuan yang sesuai dan sejukkan.


      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...