Total Pageviews

December 1, 2011

KUIH BAKAR KACANG MERAH

Assalamualaikum....

Apa khabar ye teman teman...  harap semuanya dalam keadaan baik.



Dah beberapa minggu ni kita tak berupdate blog...bukan apa...tiba tiba abe kita masuk ICU....diserang sakit jantung..3 hari koma di hospital..

tapi Allah masih panjang kan umur dia dan masih lagi beri peluang untuk kami bersama dan dapat memperbaiki apa juga kelemahan lalu...insyallah... 

Macam macam bermain di fikiran semasa beliau koma dan sakit... tu yang tak kedapur langsung...

Tapi kita selalu gak blog walking cuma tak tinggalkan jejak jer... cuma hari ini kita merajinkan diri..bukan apa..boring..sebab blog tak bertukar gambar ...

Terima kasih wat empunya resepi....tapi kita tukar jagung kepada kacang merah sebab bila tengok kat almari..tak der stok jagung..yg ada kacang merah...belasahlah..nak tengok gak ok ke tak... 

tapi dok tengah taip ni..tiba tiba terlihat resepi..alamak telur tak letak..nasib baik baru masuk oven 5 minit..terus kita blend balik...nasib baik.... 

Tak rugi..memang sedap dan cukup manis kuih ni...  kita layan gambar ya...


KUIH BAKAR JAGUNG
dan Yana (Myr)
Bahan-bahan
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan santan (kak rose guna sepeket santan serbuk + secawan air)
  • 1 cawan susu sejat
  • 3/4 cawan gula
  • 2 biji telur
  • 1 tin jagung manis ala krim (kita tukar ke kacang merah)
  • sedikit pewarna kuning
  • sedikit bijan jika suka

Cara-cara

  1. "Blender" semua bahan hingga sebati kecuali jagung dan bijan
  2. Masukkan jagung dan "blender" sebentar.
  3. Tuangkan dalam loyang dan taburkan bijan jika suka.
  4. Bakar pada suhu 160 C selama 1 jam

6 comments:

  1. Assalam kak Naz, patutla akak sepi jer apapun didoakan semoga abe akak cepat baik yer...InsyaAllah.

    menarik resepi kuih ni kak..lum pernah mkn lagi kuih bakar kacang merah ni..tapaula skit buat berbuka puasa nanti:)

    ReplyDelete
  2. Salam Naz. Semuga hubby pulih sepenuh nya... mesti suspen kan.
    Sedap kih ni sbb Along & hubby memang minat kcg merah.

    ReplyDelete
  3. ya Allah.. ye ke kak naz?? semoga abe kak naz cepat sembuh ye.. abe tu husband ke abang?
    ps: kretip! xpernah tgk lg kuih bakar kacang merah nih.

    ReplyDelete
  4. Lama akak tak jalan cni, ari ni akak cuti..datang ziarah sebab akak teropong dari jauh nampak Bingka Kacang Merah ni....orang lama macam akak memang suka kuih2 macam ni. Akak layan diri ya.

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum Naz,
    akak doakan moga suami Naz cepat sembuh spt sediakala dan harap bersabar ya dngn dugaan ini...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...