Total Pageviews

December 7, 2011

KUIH BINGKA TELUR

Assalamualaikum....



Jalan jalan di rumah Kak CT Delima kita..terpandang kuih binga telur yang cantik ... teringin nak rasa jadi kita buat ikut resepinya..yang mana juga dari rumah CIk Hana kita....

Kalau agak2 family yang sedikit tu..harus lah kena buat 1/2 adunan saja ..sebab banyak dapat bingka ni..Memang halus mulus jer bingka ni...sesuai untuk minum petang atau minum pagi.... apa lagi buat kenduri kendara...



 
Buat empunya resepi...terima kasih dan izinkan kita salin kembali resepinya...

 
KUIH BINGKA TELUR
sumber : Hana
Dari rumah : CT Delima


Bahan-bahan
  • 6 biji telur
  • 2 cwn air daun pandan ( atau 2 cwn air + colour kuning)
  • 2 tin santan (400ml x2) atau santan pekat
  • 3 cwn tepung gandum
  • 2 cwn gula
  • 1 tsp garam
  • 4 tbs butter-cairkan
Cara-cara
  • Blend semua bahan, hingga tepung tak berketul2.
  • Masukkan 1 tbs minyak dalam loyang..lenserkan.
  • Masukkan dalam oven.
  • Bila loyang sudah panas, masukkan bancuhan kuih ke dalam loyang.
  • Masak sehingga perang. *hana gune suhu 180 bakar selama sejam.

    11 comments:

    1. amboi bkn main melentikkk lg kuih binka telo ni.. macam tuannye juge kot time drift moto...ahakz!! lariiikkkk!!!!

      ReplyDelete
    2. sedapnya bingka ni kak....memang cantik kejadiannya..nanti nk terai la:)

      ReplyDelete
    3. hahahaha.. mmg terbaik komen kak sha.. tun pun nk puji lentik dia tu, tp x terpk mcm tgh drift. hihi

      ReplyDelete
    4. As'salam menarik dah terliuq negok kuih bakar telur ni kejadi kuih pun npk cantik

      ReplyDelete
    5. Along pun buat bingka, nak tukor2 tak...hehe

      ReplyDelete
    6. Cantik emasan warnaya, akak suka kuih2 macam ni boleh buat nanti.

      ReplyDelete
    7. saya dah lama betul tak buat bingka...bila makcik request je baru buat..hehhehe

      ReplyDelete
    8. Assallamualaikum kekandaku..
      Cantik warna bingka telur ni. Mmg halus mulus jer nampak bila dah dipotong..

      ReplyDelete
    9. cantik warna bingka telur tu...
      salam kenal.

      ReplyDelete
    10. Salam rindu Naz...
      Amboi cantik halus jer kejadian bingka telur... trggoda mama tgk. Bubur kacang kat bawah pun aduss lama betul tak makan..hehehe

      ReplyDelete

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...