Masih lagi berkisar keladi.. kerana menghabiskan stok keladi.. Kali ini saya tertarik untuk mencuba resepi dari buku kompilasi Talam dengan membuat talam kaswi keladi. Amat mudah untuk membuatnya dan rasanya pun amat enak.. lembut dan kenyal. Tak rugi kalau kita membuatnya..cuba keladi tu saya buat kasar kasar sikit agar dapat merasa keladinya.
Hujan hujan di kala petang amat sesuai untuk dibuat minum petang bersama kopi O. Jemput minum ye teman teman... jumpa lagi..
TALAM KASWI KELADI
Sumber : Buku Kompilasi Talam
Bahan bahan
300 gm keladi - di rebus dan di lenyek
300 ml santan
225 gm gula pasir
90 gm tepung beras
70 gm tepung ubi
sedikit pewarna ungu
Garam secukup rasa
Kelapa parut yang dicampurkan sedikit garam
Cara membuat
1. Satukan semua bahan dan gaul hingga mesra
2. Masukkan bahan ke dalam loyang dan kukus selama 25 minit
3. Biarkan sejuk dan potong. Gaulkan dengan kelapa sebelum di hidang.
mas tak pernah buat lagi kaswi keladi...
ReplyDeletesedapnya tengokk kak..
Along bygkan mesti sedap kenyal2 + keladi. Macamana Naz buat jd dua lapis tu.
ReplyDeletesalam ..menarik kuih kaswi keladi ni...tentu sdp...suka pada rasa keladi...nak try buat tp kena beli keladi dulu :-)
ReplyDelete