Minggu ni macam minggu membingka agaknya..tengok sana sini buat kuih bingka. Kita plak buat bingka ubi cheese yang mana resepi asal saya dapat dari rumah Roz@HomeKreation kita...
Tak perlu nak di kata apa...memang sedap bingka ini dan rugi kalau nak mencuba...
Terima kasih buat empunya resepi....
BINGKA UBIKAYU CHEESE
By: Roz@HomeKreation
Sumber: Sahabat Norj
Saiz 8" persegi
Saiz 8" persegi
BAHAN2:
250g Cream Cheese
250g Gula
2 biji Telur
800g Ubikayu Sagat - tapis airnya
400ml Santan (saya guna 200 ml santan kotak + 200 ml air)
Pewarna kuning
CARA2:
1.Pukul cream cheese & gula sehingga rata.
Masukkan elur satu persatu sambil dipukul rata.
Masukkan ubikayu & santan.
2. Bakar suhu 170C selama 1jam 30min sehingga masak.
perrhhhh...bingka dicheesekan..
ReplyDeletegerenti lagi sedappkan kak....
wahh sedap gambungan cheese tu kak. haishhh nampak pun cantik jee
ReplyDeleteassalam kak, datang nk mkn bingka ni..mcmx2 bingka dok ada sekrng ni...rajin tul akak membingka..yg jenis ni pernah mkn dah kwn buat sedap.nanti boleh cuba.
ReplyDeleteNak tanya. 250gm gula tu tak ke manis sgt rasa kuih nih. Saya tak pernah rasa. Teringin cuba. Apa2 pun terima kasih
ReplyDelete