Total Pageviews

April 5, 2012

BINGKA UBI CHEESE

Assalamualaikum... entry ke dua saya bagi bulan April..harap harap lepas ni semakin kerap saya mengupdate blog saya. Mood pun dah semakin ok..terima kasih pada teman teman yang selalu tayang masakan menarik dan membuat kan saya tertarik untuk mencuba...hhehhehe



Minggu ni macam minggu membingka agaknya..tengok sana sini buat kuih bingka. Kita plak buat bingka ubi cheese yang mana resepi asal saya dapat dari rumah Roz@HomeKreation kita...

Tak perlu nak di kata apa...memang sedap bingka ini dan rugi kalau nak mencuba...

Terima kasih buat empunya resepi....



BINGKA UBIKAYU CHEESE
By: Roz@HomeKreation
Sumber: Sahabat Norj


Saiz 8" persegi


BAHAN2:
250g Cream Cheese
250g Gula
2 biji Telur
800g Ubikayu Sagat - tapis airnya
400ml Santan (saya guna 200 ml santan kotak + 200 ml air)
Pewarna kuning

CARA2:
1.Pukul cream cheese & gula sehingga rata.
Masukkan elur satu persatu sambil dipukul rata.
Masukkan ubikayu & santan.

2. Bakar suhu 170C selama 1jam 30min sehingga masak.
Sejukkan sebelum di potong.

Buat penambah seri...
Jannah Ameera .. semakin besar dan cerdik

3 comments:

  1. perrhhhh...bingka dicheesekan..
    gerenti lagi sedappkan kak....

    ReplyDelete
  2. wahh sedap gambungan cheese tu kak. haishhh nampak pun cantik jee

    ReplyDelete
  3. assalam kak, datang nk mkn bingka ni..mcmx2 bingka dok ada sekrng ni...rajin tul akak membingka..yg jenis ni pernah mkn dah kwn buat sedap.nanti boleh cuba.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...