Total Pageviews

October 20, 2011

BINGKA PANDAN

Assalamualaikum.....



Kuih ni kita buat untuk dijual di opis kita.. mana ke tidaknya..opis baru beroperasi , tapi cafe dan kedai serbaneka tak ada..jadi kita ambil peluang buat kuih yang amat mudah ini untuk dijual.... habis licin sebab sedap..


terima kasih ya buat empunya resepi terutama si Nieza yang dok tayang kuih tu semalam.....

tapi untuk nota kita..lain kali kena buat 1 1/2 adunan..baru cantik tinggi...



Resepi asal: joayee myresipi.com
Copy dari : Nieza

Bahan-bahan ( 6 org )
  • 1 cup gula
  • 1 cup jus pandan (atau air + pandan essence)
  • 2 cup tepung gandum
  • 2 1/4 cup santan (atau 1 can santan-450ml )
  • 2 tbs butter
  • 3 biji telur
  • 1/2 tsp garam
  • colour hijau
  • bijan
Cara-cara
  1. campurkan semua bahan. blend sampai sebati.
  2. masukkan 2 tbs minyak dlm loyang .
  3. panaskan loyang dlm oven. bila minyak dah panas, masukkan mixture tadi kuih, taburkan bijan. bakar @180 sampai brown atau garing

October 14, 2011

KUIH BAKAR PANDAN

Assalamualaikum....



Jumpa lagi..

dah beberapa hari ini kita sangat sangat sibuk sehingga tiada masa ke dapur... cuma sempat jalan jalan cuci mata di blog teman teman... 


Tapi bila petang semalam cik abg balik dok tanya..apa makan ada untuk minum petang..terkedu kejap kita..sebab tak buat apa2 ...

Jadi hari ini sebelum dia balik keje.... kita intai intai rumah si Anna Qawina.. dan buat Kuih Bakar Pandan...mmm..memang sedap dan manis nya pun ok..(kita kurangkan sikit kuantiti gula)


Terima kasih yang empunya resepi..... layan diri ya.....(maaf potongan sememeh sebab nak cepat..belum sejuk betul)



KUIH BAKAR PANDAN

Bahan-bahan :
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan gula*Ana guna gula castor
  • 1 cawan air pandan
  • 1 cawan santan
  • 1 cawan susu cair (sejat)
  • 3 biji telur
  • Sedikit pewarna hijau
  • Sebagai hiasan- sedikit bijan jika suka 
 Cara-cara :



  1. Masukkan semua bahan ke dalam blender kecuali bijan*Blender basah masih blm berganti, jadi Ana guna mixer je..*
  2. Blender hingga sebati
  3. Sapukan loyang dengan sedikit minyak dan tuangkan bahan tadi kedalamnya.*Adunan ni macam cair sikit, teruskan je..
  4. Taburkan bijan (jika suka)
  5. Bakar 40 minit pada suhu 180c/ hingga masak. Untuk dapat kan permukaan yg berkerak/garing bolehlah tambah masa membakar. 

October 11, 2011

PUDING ROTI MARBLE

Assalamualaikum.....



beberapa hari ini memang mood untuk ke dapur tu hilang..mood makan memang ada..hehehe.... niat hati memang tinggi..tapi bila dok landing atas katil..tengok tv malas la pulak nak ke dapur....

Hari ini buat permulaan bagi mood yang ala ala ni... kita buat puding roti marble...buat makan makan petang selasa ni... 

Resepi yang amat simple dan sedap....terima kasih wat penyumbang resepi ya...


PUDING ROTI MARBLE

Bahan-bahan :
  • 10 gm serbuk agar-agar
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 3 cawan air
  • 4 keping roti *
  • 2 biji telur ayam *(telur ayam tau! bukan telur itik atau lain-lain..hehehe)
  • 1/2 cawan susu pekat manis *
  • 1 tin susu cair (400ml) *
  • 1 sudu teh asen vanilla *
  • 2 sudu besar majerin
  • 2 sudu besar serbuk koko ATAU 1/4 cawan serbuk milo
  • 1 atau 2 pewarna kesukaan



Cara-cara :
  1. Masak serbuk agar-agar dan juga gula bersama air di atas api dapur.
  2. Sementara itu, masukkan bahan-bahan bertanda * ke dalam mesin pengisar(blender) dan kisar halus. (Pastikan mesin pengisar anda tak ada rasa cili yer.. Nanti jadi puding cili marble pulak..hihihi)
  3. Tuang bahan kisar ke dalam larutan agar-agar yang mendidih.
  4. Kacau sentiasa hingga larutan agak pekat.
  5. Masukkan majerin dan kacau hingga larutan menggelegak. Tutup api dapur.
  6. Bahagi larutan puding kepada 3 bahagian. Satu bahagian dicampurkan dengan serbuk koko dan digaul sebati, satu bahangian dicampur dengan pewarna pilihan dan satu bahagian dibiarkan dengan warna asal atau boleh juga kalau nak diwarnakan.
  7. Basahkan loyang atau acuan pilihan dan sendukkan larutan puding berselang-seli setiap bahagian. Keraskan samada pada suhu bilik atau di dalam peti sejuk.


October 8, 2011

KUIH KUKUS BAWANG GORENG


Assalamualaikum...


Dua tiga hari lepas kuih kukus bawang goreng Izah the very popular di blog teman teman... Kita tengok ada dua tiga orang teman teman blog dah mencuba resepi ini.. Hari ini kita pulak nak mencuba...

Masa mengukus nya pun dah terbau wangi bawang goreng...belum rasa lagi.... bila ngap masuk mulut jer....hmmmm.... tiada yang tak sedap..semuanya sedap belaka....hehehehhe.. macam talam berlauk plak rasanya....



Terima kasih ye wat mek Izah yang sudi berkongsi resepi..


KUIH KUKUS BAWANG GORENG

3/4 cawan + 2 sb tepung gandum 
1/4 cawan tepung ubi kayu
1/2 cawan gula halus
1 cwan air pandan *5-7 helai daun pandan
1 cawan santan pekat
sedikit pewarna hijau apple * jika suka
1/2 genggam bawang goreng

caranya:

Panaskan kukusan. 
Campurkan semua bahan di atas kecuali bawang goreng.
Kemudian blend/ kisar sehingga sebati.
Masukkan ke dalam mangkuk, masukkan bawang goreng. Kacau-kacaukan.
Kemudian tuang ke dalam loyang yang telah disapu minyak.
Kukus sehingga masak (30-40 minit).
Tunggu sejuk kemudian hidang.


 *kuih ni dapat kecik comel je.  Kena gunakan loyang palingg kecil.
*disyorkan menggunakan bahan2 semula jadi. Contoh: bawang goreng buat sendiri, santan perah dan daun pandan.
*bawang goreng kena letak sikit aje, nak kasi rasa lite lite gitu. Dalam gambar tu, saya letak terbanyak bawang goreng nyer. sedikit menjejaskan rasa. 



October 7, 2011

APAM BELANG @ PELANGI

Assalamualaikum.....




Apam belang a.k.a Apam Pelangi ni kita nampak di rumah Bundo.. sebenarnya dah lama tak buat apam ni..dulu kita ada buat tapi ikut resepi dari majalah macam di SINI.. dan SINI.. bahan2 nya tetap sama ..cuma caler jer lain..


Kita buat untuk makan makan di pejabat..sebab hari ini hari Jumaat (sedekah lah gitu)....


Terima kasih yang empunya resepi.... kita minta izin salin kembali resepi dari rumah Bundo... 

APAM BELANG

by: Shamama
Sumber: Ita Masam manis

sumber : gee

Bahan-bahan:

4 biji telur
2 sudu teh ovellet
1 sudu teh esen vanila
300 gm tepung gandum
220 gm gula halus
250 ml santan kara (shamama guna 200ml santan kotak + lagi 50ml air)
1 sudu teh baking powder
pewarna




CARA2NYA :


Pukul telur dgn gula dan ovelet sampai gebu.
Masukkan santan dan esen vanilla kacau sebati.
Masukkann tepung yg diayak bersama baking powder dan kacau rata.
Bahagi kepada 3 warna yg disukai dan kacau rata adunan dgn warna.
Tuangkan selapis demi selapis sehingga habis dan kukus 30 minit sehingga masak. (Scoop 3 sudu besar setiap warna dan lapis sehingga habis)

October 4, 2011

KEK KUKUS PINKY STRAWBERRY

 Assalamualaikum... jumpa lagi di hari Selasa..


Seperti biasa ..hari bekerja.. pagi2 dah ada di pejabat..tengahari ambil anak di sekolah..






Petang tadi .. kita ke Jalan Pahang.. gi tempah seluar untuk ride.. bila sampai rumah kita terus ke dapur... dok godek godek ... kita nampak kek ni dalam buku Kek Kukus (ZUbaida Che Pa).. nama pun nampak menarik macam motor kita.... Pinky Pinky .. nak tengok KLIK SINI  ya....


Bahan bahan amat mudah dah kek ini amat lembut dan enak... anak2 kita yang tak makan kek pun boleh menghadap kek ni... tak rugi mencuba....



KEK KUKUS PINKY STRAWBERRY
Sumber : Buku Kek Kukus
Dari : NAZRAH BAKERY


Bahan A
175 gm mentega
140 gm gula caster
1/2 sudu makan ovelet
3 biji telur B

Bahan B
140 gm tepung superfine
20gm tepung jagung
20 gm tepung beras
1 st serbuk penaik


Bahan C
100 gm susu cair


CARA2

1. Pukul Bahan A sehingga gebu dan pekat.
2. Ayak bahan B dan masukkan ke dalam adunan telur dan kacau sebati.
3. Masukkan susu cair dan kaub balik adunan.
4. Bahagian kepada 3 bahagian dan warnakan dengan pink terang, pink lembut dan satu bahagian di biarkan kosong (yang ini kita bahagikan dua warna sahaja)
5.Acan bulat 8"
6. Tuangkan adunan kosong dan kukus selama 20 minit.
7. Setelah masak tuangkan lagi adunan pink lembut dan kukus lagi selama 20 minit.
8. Tuang lagi adunan terakhir warna pink terang dan kukus lagi selama 20 minit.


@@@ kita kukus bahagian kuning selama 20 minit dan kemudian bahagian pink selama 40 minit.



October 3, 2011

KEK KUKUS PELANGI

Assalamualaikum....




Dah beberapa hari kita gantung periuk belanga..sebab nya bz merempit... kelmarin kita pegi Penang..jalan jalan... kalau nak tengok aksi kita di PENANG  boleh klik di SINI


Hari ini mula balik aktiviti petang kita... hujan hujan gini..sedap gak makan ala ala kek a.ka. apam... 






Sedap dan ringan je kek ini... dan yang penting amat mudah membuatnya...


Resepi kita dapat dapat buku Steamed Cake..


KEK KUKUS PELANGI

Rujukan : Buku Steamed Cake
Dari rumah : Nazrah Bakery

Bahan2

250 gm mentega
5 biji telur gred B
250gm tepung superfine
225 gm gula caster (kita kurangkan kepada 180 gm)
100 gm susu pekat manis
1/2 sudu besar serbuk penaik
1/2 sudu besar esen vanilla

Hiasan : Pewarna

Cara2

1. Pukul telur dan gula sehingga kembang dan pekat
2. Ayak tepung dengan serbuk penaik dan ayakkan ke dalam adunan telur dan kaub balik adunan.
3. DI bekas yang lain pukul mentega dan susu sehingga gebu.
4. Masukkan adunan mentega ke dalam adunan telur tadi dan sebatikan adunan.
5. Bahagikan adunan dan warnakan.
6. Acuan 8" bulat
7. Sendukkan adunan berselang seli sehingga habis dan tutup acuan dengan aluminium foil 
8. Kukus selama 1 jam 30 minit.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...