Total Pageviews

July 25, 2011

OREN BLENDED CAKE ..

Assalamualaikum....



Maaf lah..tuan rumah la ni kepenatan dan kebizian yang teramat...bila camtu...nak ke dapur pun amatlah malasnya...kita ada juga jalan jalan kat rumah teman2..tengok macam macam ada...cuma kita telan air liur jer...
Semalam kita merempit ke Kuantan selama 2 hari..bila balik tengok oren 2 biji tergolek2 dah nampak macam nak busuk...

Apa lagi...buat oren blended ler..tu yg paling senang...hehehehe dan memang favourite cake kat rumah ni....





Apa lagi...buat oren blended ler..tu yg paling senang...hehehehe dan memang favourite cake kat rumah ni....

Jom kita layan oren kek yer...

BLENDED ORANGE CAKE
sumber : Hasue
Copy dari rumah : Azlita

Bahan-bahan ( loyang 9 inc )

1 bji buah limau - ita tambah 1 biji lagi parutan kulit orange
1 cawan minyak
2 cawan gula halus - ita letak 1 1/2 cwn (saya letak 1 cawan sahaja.)
3 biji telur
2 cawan tepung gandum*
1 sb baking powder* ( *diayak bersama )
hasue tambah sedikit pewarna oren
ita tambah 1 sudu besar orange sunquic

Cara-cara

Cuci buah limau,potong dan buang biji dan urat putih di tengah2.Potong lagi buah limau kecil2 bersama kulitnya sekali.
Masukkan kedalam blender bersama,minyak,gula dan telur dan kisar hingga halus.
Tuang bahan yang dikisar kedalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit2 sambil dikacau sebati.
Tuangkan adunan kedalam loyang yg beralas dan gris.
Bakar pd suhu 170C selama 40 min hingga 1 jam atau hingga masak.

5 comments:

  1. kek oren yang senang dibuat dan sedappppp...
    mas suka...

    ReplyDelete
  2. cake yg simple dan sedap...nampak moist jer kek akak ni..:)

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum akak...
    kek nie senang dan sedap... suka sesangat..

    ReplyDelete
  4. asalam kak nazrah..saye juge yg tak terbuat2 oren kek nih.. sedap yer kak..byk kali akak wat mesti sdap ni kan..

    kak, tepung kacang hijau blh beli kat kedai runcit @ hypermarket kat giant, tesco, carefour.. kalernya putih kekuningan sket.... kat bakery shop pun ade :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...