Total Pageviews

July 7, 2011

ORANGE BLENDED CAKE

Assalamualaikum....



Hari ini kita buat orange blended cake....kek yang paling senang di dunia (gamaknya...sebab dalam masa 1 , 2 , 3 semua dah sedia)..

Makcik rempit ni macam biasa...hari ini pun terkejar2 ke Pekan Kapar untuk uruskan motor makcik....nanti makcik upload gambar2 baru motor makcik yer....

Buat teman teman ...mungkin telah ramai pun yg mencuba..makcik turunkan gak resepi untuk rujukan :


BLENDED ORANGE CAKE
sumber : Hasue
Copy dari rumah : Azlita

Bahan-bahan ( loyang 9 inc )

1 bji buah limau - ita tambah 1 biji lagi parutan kulit orange
1 cawan minyak
2 cawan gula halus - ita letak 1 1/2 cwn (saya letak 1 cawan sahaja.)
3 biji telur
2 cawan tepung gandum*
1 sb baking powder* ( *diayak bersama )
hasue tambah sedikit pewarna oren
ita tambah 1 sudu besar orange sunquic

Cara-cara

Cuci buah limau,potong dan buang biji dan urat putih di tengah2.Potong lagi buah limau kecil2 bersama kulitnya sekali.
Masukkan kedalam blender bersama,minyak,gula dan telur dan kisar hingga halus.
Tuang bahan yang dikisar kedalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit2 sambil dikacau sebati.
Tuangkan adunan kedalam loyang yg beralas dan gris.
Bakar pd suhu 170C selama 40 min hingga 1 jam atau hingga masak.




Jumpa lagi.....

11 comments:

  1. Naz..memang kek yg paling senang diduniakan...blender semua...lepas tu bakar...mudah tapi sedap...

    ReplyDelete
  2. kek yang mudah tapi SEDAP sgt!! :))

    ReplyDelete
  3. Assalammualaikum Naz, ramai dah cuba kek ni ...nampak lembut.berkenan dgn kuih talam kat bawah tu...comeii je posing..

    ReplyDelete
  4. amboii kak naz.. plg tak tahan nengok gambar profile fb kat sebelah tu.. smp terlupa jap kek yg sedap tuu.. hihi

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum akak..
    kek nie mmg senag n mudah d sediakan kan akak... sedap lg gitu

    ReplyDelete
  6. Assalamua'laikum,salam kenal and salam persahabatand dari dedetea66.blogspot.com.woww nice blog,saya suka dengan resep-resepnya,bolehkah saye jadi follower for your blog??and saYE juga mengundang anda untuk singgah at my blog,,,,Salam and thax

    ReplyDelete
  7. kek ni memang best dan terbaik...senang dibuat dan sedap dimkn...kek choc kat bwh tu pun nampak sedap la kak..:)

    ReplyDelete
  8. As'salam Nazrah

    bila dah makan kek ni macam lupa sekejap nak diet kan.. hehehe. apa pun kek ni memang sedap dan lembut sangat2.

    ReplyDelete
  9. salam naz adinda kuss cygggg... bodek niee.. amboi2 tak jemu2 dgn kek ni kan.. kak dah 3 kali juga buat.. jom amek award dan tag kat dapo kak..jgn mareee ya darling kusss...

    ReplyDelete
  10. kak naz, bz ke?? nanti singgah umah ambil award n tag yer..tq:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...