Total Pageviews

June 30, 2012

KEK KAREMAL GELAPKU



 
Akhirnya..... ini adalah percubaan kedua saya setelah di sumpah dulu (hehehe kerana karemel yg tak masak)...

Tapi...masih tak perfect sebab karemel dia nipis dan gula terlebih hangus sudah...hitam dan pahit...hahahhaahah...macam tuannya... kena belajar dengan sifu sifu lagi....

Apa pun... sangat suka apabila percubaan ini menjadi... kalau tak dulu tengok jer la teman teman yang dah mencubanya apatlah lagi ada yang menjadikan kek ini sumber pendapatan sampingan....

Terima kasih buat empunya resepi..kak munira Baharom..kalau nak tengok cara cara satu persatu boleh lawat Fb beliau... dan terima kasih buat adik angkat ku Ruby yang meniupkan semangat untuk mencuba membuat kek ini...

Tunggu percubaan ke tiga pula...mesti lebih cantik.... 



KEK KARAMEL ( loyang 8 @ 9 inci )
RESEPI MUNIRA BAHAROM (Rakan FB)


bahan bahan

GULA HANGUS
2 @ 4 sudu besar gula
Jadikan gulakan gula hangus.Ratekan pade keseluruhan loyang supaye kek tak melekat pade loyang

Bahagian atas ( karamel )
1/2 tin susu cair @ 1 cawan penuh
70 gm gula castor (kita kurangkan kepada 45 gm)
1/2 sudu teh vanilla
3 kuning telur
kacau sebati..kacau dngn perlahan


Lapisan kek (A)
140 gm tepung gandum
70 gm gula castor ( kita kurangkan kepada 45 gm)
3 kuning telur
135 ml air
1 sudu teh baking powder
45 ml minyak

1. Putarl telur kuning,air dan minyak dan gula hingge kembang
2. Masukkan tepung yng dicampur baking powder.
3. Biarkan sebentar

Meringue (B)
6 telur putih
70 gm gula castor (kita kurangkan kepada 45 gm)
1 sudu teh krim tar2
pukul hingge kembang dan tak menitis..

campurkan A dan B..KACAU DNGN TANGAN..kaedah kaup balik

1. Masukkan karamel dalam loyang
2. Masukkan adunan kek yng telah diwarnekan.
3. Panaskan oven selame 10 minit .
4. 40 minit pertame gune api bawah dan 15 minit lagi api atas dan bawah pade suhu 180 darjah
5. Bakar kek dengan kaedah double boiler dan gunekan air panas.

June 22, 2012

AGAR AGAR SANTAN PANDAN

  
 Assalamualaikum.... bersiaran lagi di Hari Jumaat...ewah..

Masuk seminggu kita tak mengupdate blog..ari tu tiba tiba stremix tak elok..jadi nak mengupdate langung x boleh..hanya boleh jalan jalan tengok tengok rumah teman teman melalui Tab ...

Agar agar ini kita buat dua tiga hari yang lalu..lama sungguh tak buat agar agar.. sekali sekala bile waktu panas dan jerebu memang enak di makan waktu sejuk sejuk...

Apa pun kita layan resepi....
AGAR AGAR SANTAN  PANDAN
Sumber : Nazrah Bakery


Bahan -bahan:
  • 10g serbuk agar-agar
  • 3/4 cawan gula putih
  • 900 ml air
  • 120ml air ( sy guna 100ml santan kotak + 20 ml air)
  • 1 biji telur dipukul dengan santan tadi
  • secubit garam
  • 1 helai daun pandan


Caranya:
  • Masak air dengan gula dan daun pandan
  • bila gula sudah larut masukkan serbuk agar-agar dan kacau hingga semuanya larut
  • Kecilkan api
  • kemudian tuangkan campuran santan dengan telur, garam dan kacau terus hingga mendidih
  • Tuang kedalam acuan yang anda suka
  • Sejukkan baru di didinginkan dalam peti sejuk.

June 16, 2012

TAK SABAR NAK RAYA - BISKUT DAHLIA


Assalamualaikum...


 

Semalam kita beli Majalah Rasa Edisi Julai yang mana banyak resepi dan sajian untuk persiapan syawal. Punyalah rambang biji mata tengok macam macam resepi. Kerana terliur tengok kuih kuih raya dalam majalah tu...hari ini kita buat biskut pre raya..heheeh...tapi kita masih mengekalkan resepi dari Kak Jee yang mana dari tahun lepas kita buat ...  memang sedap biskut ni...

Rasanya esok dah habis biskut ni... sebab kalau hari raya dah banyak sangat biskut dan pilihan .. yang jenis camni kurang mendapat sambutan...

Apa pun kita layan gambar dan resepinya serta terima kasih wat empunya resepi...



BISKUT DAHLIA

Sumbe dari Kak Jee boleh KLIK sini.

Rujukan : Nazrah Bakery


Bahan2nya:
 

250 gm mentega
225 gm tepung jagung
125 gm tepung ubi
50 gm tepung gandum
1 biji telur
150 gm gula icing ( tapi kita kurangkan kepada 120 gm)
1 tsp esen vanilla

sedikit pewarna kuning

Cara membuatnya:



Sebatikan mentega, telur vanila dan gula icing

Masukkan tepung dan uli lembut
Masukkan adunan ke dalam piping bag dan pail nozel di ats dulang di lapik kertas
Hiaskan dengan ceri di atas biskut
Panaskan ketuhar. Bakar pada suhu 140 c selama 30 minit atau sampai kekuningan.


### kalau lembik lagi..tambahkan sedikit demi sedikit tepung jagung dan sedikit tepung ubi..

June 6, 2012

APPLE SOFT POUND CAKE



 Assalamualaikum... 

Sebelum kita dok pot pet pasal kek yang diatas tu ,  saya  nak ajak teman teman mengembara bersama saya ke Kuala Kangsar , pertama kali saya sampai ke Kuala Kangsar bersama Itik Gembo Gembo saya.....KLIK DISINI



Ok...kita sambung balik citer pasal kek ..hehhehe Beberapa hari yang lepas kita nampak resepi dari Amcoo Journal yang buat Apple Soft Pound Cake...tapi terus hilang minat nak buat sebab dalam bahasa Omputih... (sebab kita bukan nya sekolah tinggi) tapi bila tiba tiba kita  rumah KakCt dan translate ke dalam Bahasa Malaysia...terus bersemangat nak buat...tapi bila kita cuba link dan copy dari rumah KakCT tak boleh..huh huh  (maaflah kakCT..saya cuba link tapi x boleh ..tak tau kenapa) harap harap KakCt tak marah...


Kek ni memang lembut macam kata KakCT.. dah oleh kerana saya dadu kecil kecil epal tu..langsung tak der rasa epal..(saya guna 2 biji epal sahaja) mungkin terlalu sedikit.. lain kali kita letak banyak banyak...hehhehe....

Memang sedap sangat kek ni..rasa macam kek zaman dolu dolu (kata my staff- selalu jumpa time raya) .. so boleh lah saya ulang lagi... 

Terima kasih buat empunya resepi....  


Apple Soft Pound Cake
Resepi : Anncoo Journal


Ingredients:
     220g Butter (room temperature)
     170g Sugar
     3 Large eggs (about 210g) - separated
     1 tsp Vanilla extract
     180g Plain flour
     30g Corn flour
     5g Baking powder
     250g Green apple, peeled and cubed and mix with 1 1/2 tbsp lemon juice
     Lemon zest from 1 large lemon

 Method:

  • Spray Non-stick spray evenly in bundt pan or line two loaf pans and set aside.
  • Cream butter and sugar till fluffy and pale then add vanilla extract, mix well.
  • Add egg yolks into the batter one at a time and mix well before adding in another then slowly add in egg whites and mix well, stop machine.
  • Sift plain flour, corn flour and baking powder together and fold into butter mixture with a rubber spatula.
  • Lastly pour in lemon zest and apple cubes, mix well.
  • Pour the batter into the prepared pan and place in the preheated oven at 180C and bake for 35-40 mins or skewer comes out clean. 
  • Leave pound cake to cool in pan for 30 mins and remove cake then place on to rack to cool completely.
  • Chill the cake before cut.











    June 4, 2012

    BINGKA UBI CHEESE




    Assalamualaikum....

    Sunyi rumah saya ketika ini .. musim cuti sekolah tapi anak anak semua tinggal di rumah datuk .... macam ni lah  biasanya bila cuti sekolah di rumah saya...

    Sebenarnya dah banyak kali kita buat Bingka Ubikayu Cheese ni..cuma malas nak upload takut bosan asyik menu yang sama... tapi kali ni kita masukkan juga sebab mungkin ada yang dah lama tak membuatnya..

    Terima kasih buat empunya resepi....



    BINGKA UBIKAYU CHEESE


    Saiz 8" persegi


    BAHAN2:
    250g Cream Cheese
    250g Gula
    2 biji Telur
    800g Ubikayu Sagat - tapis airnya
    400ml Santan (saya guna 200 ml santan kotak + 200 ml air)
    Pewarna kuning

    CARA2:
    1.Pukul cream cheese & gula sehingga rata.
    Masukkan elur satu persatu sambil dipukul rata.
    Masukkan ubikayu & santan.

    2. Bakar suhu 170C selama 1jam 30min sehingga masak.

    Sejukkan sebelum di potong.
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...