Total Pageviews

July 15, 2014

BISKUT DAHLIA




Assalamualaikum...

Ini adalah biskut kedua kita untuk hari raya ni... Mood masih kelaut... sempena cuti Nuzul Quran dan tak keluar kemana mana....lebih baik buat biskut sikitkan..

Tapi biskut ni rapuh sangat dan memang cair dalam mulut... 


BISKUT DAHLIA

Sumbe dari Kak Jee boleh KLIK sini. 

Rujukan : Nazrah Bakery 


Bahan2nya:
 

250 gm mentega
225 gm tepung jagung
125 gm tepung ubi
50 gm tepung gandum
1 biji telur
150 gm gula icing ( tapi kita kurangkan kepada 120 gm)
1 tsp esen vanilla

sedikit pewarna kuning

Cara membuatnya:



Sebatikan mentega, telur vanila dan gula icing

Masukkan tepung dan uli lembut
Masukkan adunan ke dalam piping bag dan pail nozel di ats dulang di lapik kertas
Hiaskan dengan ceri di atas biskut
Panaskan ketuhar. Bakar pada suhu 140 c selama 30 minit atau sampai kekuningan.


### kalau lembik lagi..tambahkan sedikit demi sedikit tepung jagung dan sedikit tepung ubi..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...