Total Pageviews

April 14, 2013

VANILLA BUTTER CAKE




Assalamualaikum...

Hari Ahad minggu ni saya tak kemana mana...dok buat house keeping di rumah .. sambil2 menghabiskan masa bersama anak .

macam biasa masih nak menghabiskan stok stok tepung yang dah nak expired tu...hari ini saya buat butter cake plain..(kosong) yang enak buat minum petang sambil menonton rancangan lama ..Sultan Mahmud..

Resepinya seperti di bawah : -

Bahan2..

250 gm butter
180 gm gula caster
70 gm tepun gandum
5 biji telur
1 tsp baking powder
1 tsp esen vanila

Cara2nya

Pukul butter dan gula hingga kembang. Kemudian masukkan telur dant erus pukul hingga kembang. Kemudian masukkan tepung yang diayak bersama baking powder dan esen vanilla. Masukkan dalam acuan dan bakar selama 45 minit.





April 11, 2013

BABYCAKES




Itulah nama yang diberikan ...

Tepung Babycakes Madihah ini saya order melalui pos rasanya dah hampir beberapa bulan...  tapi masih belum expired sehingga penghujung 2013. Sapa sapa nak order boleh hubungi Madihah di talian 012-5769838




walaupun nak buatnya senang ... tapi ianya tak menjadi kenyataan kerana kesibukan dan kemalasan saya...

Hari ini walaupun telah malam..saya gagahkan jua buat babycakes ini agar seok pagi ada juadah sarapan pagi di pejabat saya... dan melatih diri agar tidak lagi malas .... hahahahahah....



Apapun kek ni sedap.. dan simple tapi bagi saya agak manis ... almaklumlah bila usia semakin meningkat ..tapi budak budak amat sukakannya... tambahan pula sambil sambil melatih skil anak saya Ameera  untuk mendeko... 

Maaflah jika kasar je bunga bunga di atas kek tu... hasil tangan beliau...

Kita layan gambar ya... Jumpa lagi...insyallah....



April 10, 2013

MUFFIN KIWI





Assalamualaikum...

Petang Rabu ni tiba tiba hujan turun dengan lebatnya... dah lah amik anak lambat dari sekolah sebab aktiviti korikulum yang wajib bagi tahun 4...

Nasib baik dah sampai rumah baru hujan lebat dan diberitakan Kuala Lumpur ada yang banjir kilat bagai.... kesian sapa yang terperangkap di dalam banjir kilat tu.... tentu tentu jem gilers....

Tengah2 hujan tu... tiba tiba datang mood untuk membaking plak..tapi mood malas lagi hehehheheh....

Dok cari cari dalam almari jumpa la tepung segera muffin kiwi... apalagi dengan langkah 1, 2 , 3 tadaaaaa....jadi lah...

tapi ye la.. tepung segera ni agak manis ..kalau teman teman rajin bancuh sendiri lagi best....  Hmmmm.... makan time panas dan diwaktu hujan memang cun giler... 

Apapun kita layan gambar dulu yerk..... moga moga akan bertambah citer lagi di masa akan datang... Resepi ???? tiada resepi sebab kita pun ikut sukatan di bungkusan tepung ...keh keh....



April 7, 2013

JALAN JALAN KE MUZIUM NEGARA





Hari Ahad 

Dek kerana tak ada program De Vromm .. saya bawa anak2 berjalan jalan sekitar Kuala Lumpur.




Tujuan utama ke Muzium Negara...walau pun saya tingal di Kuala Lumpur dan sentiasa melalui jalan depan Muzium Negara... dah bertahun lamanya saya tak masuk melawat ke dalam ruang pameran muzim...




Supaya anak anak tau apakah muzim negara... maka saya pun berangkat ke Muzium sepena pemeran topeng...

Bayaran masuk ke Muzium hanya RM2 .. dan ke ruangan pameran Topeng..RM5..




Jalan jalan sambil memperkenalkan muzium pada anak2... apa pun satu santai santai saja .. 

Habis di Muzium.. saya bawak anak anak main pula di Tasik Titiwangsa... menghabiskan sejam dua disana sebelum pulang dan berehat di rumah untuk aktiviti hujung minggu... sebab minggu depan Mama mereka ini hendak Vromm ke Phuket....







SAMBAL IKAN BILIS CILI API DAN LEMPENG TEPUNG





Tiba tiba teringin nak makan sambal lempeng dan dicicah dengan sambal ikan bilis cili api yang pedas... teringat mak dulu selalu buat sarapan pagi...

Tambah tambah lagi kalau makan waktu hujan..pergh.... memang terliur sudah...

Apapun resepi kali ini saya main agak2 sedap mulut merasa .hehhehehe... orang kampung la katakan... jadi saya malu nak letak resepi takut ada orang lain yang 'master' dari saya masak lagi sedap...

Kita layan gambar je la yer.... 





Ini pun nak betulkan balik skill ambil gambar..dah lama tinggal lupa plak setting kamera... ye la..ari tu kamera rosak.. jadi ni lah je hasil kemalasan saya... harap harap dapat meniup kembali semangat ku yang hilang





April 6, 2013

PUDING JAGUNG





Assalamualaikum....

Pagi Sabtu ni...kebetulan tak kemana mana , saya buat puding jagung yang lama sungguh tak berada di ruangan dapur saya. Bila lama dah bercuti jadi malas sangat2... sebelum kemalasan lagi teruk melanda saya mulakan dengan yang ringan ringan dulu...

Apapun ianya amat mudah dan sedap apatah lagi kalau untuk di buat jamuan. 

Kita semak resepi nya....

PUDING JAGUNG
Resepi: F&N@myresipi.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan ( sefamily )

* 1 cawan tepung kastad
* 1 cawan jagung manis
* 3/4 cawan gula
* 3 cawan air
* 1 1/2 cawan susu cair


Cara-cara

1. Campurkan tepung kastad, gula, jagung, susu dan air.
2. Lepas itu dikacau sehingga pekat dan berkilat di atas api yang sederhana hingga sebati.>hasue tambah satu sudu makan marjerin setelah adunan pekat.
3. Angkat dan sejukkan di dalam loyang atau acuan dan boleh lah dihias dengan buah ceri dll.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...