November 18, 2014

APAM LABU MANIS

Assalamualaikum...




Kita mencari2 resepi Apam Labu kerana dulu pernah buat tapi macam berat saja... nampak di rumah Madiha..

hasilnya sangat memuaskan hati... lembut , manis dan sesuai dengan citarasa kita. 

Terima kasih empunya resepi...

Kita salin disini untuk dibuat rujukan.....

Apam Labu Manis  
Resepi : MaDiHaA aka Ratna  
Adaptasi dari resepi : Apam Keledek & Apam Jagung Pandan 


Bahan A 
1 sudu besar tepong gandum  
2 sudu teh yis segera 
1 sudu teh gula kastor 
3 sudu besar air suam 

Bahan B
  
200 gm labu yang siap dikopek ~ kukus/rebus hingga empuk
160 ml air / santan sederhana pekat
150 gm gula kastor 
1 biji telur A/B 

Bahan C
  
245 gm tepong gandum (ayak bersama DABP)  
1 sudu teh double action baking powder (DABP) 

Bahan D
  
Kelapa parut putih (guna kelapa yang agak muda lebih sedap) 
Sedikit garam 


Cara menyediakannya

1. Gaul sebati bahan A & perapkan selama 10 minit atau hingga ia naik sekali ganda.

2. Lecek labu kukus sehingga halus. Masukkan air/santan, gula kastor dan telur. Gaul sebati.

3. Masukkan bahan A yang diperap lalu kacau sebati.  Masukkan pula tepong gandum yang telah diayak bersama DABP & gaul sebati.  Rehatkan selama 1 jam.

4. Setengah jam selepas perap, bolehlah sapukan minyak pada acuan apam sementara menunggu apam naik.  Atau boleh juga aturkan paperliner ke dalam acuan apam.  Panaskan air dalam periuk kukusan.


5. Cukup 1 jam diperap.. kacau adunan apam agar sebati. Sudukan dalam acuan apam hingga hampir penuh. Atau boleh juga masukkan dalam piping beg besar & picitkan apam ke dalam acuan2 kecil tersebut.  Kukus apam selama 15 - 18 minit jika menggunakan acuan apam yang kecil.  Jika menggunakan loyang, kukuskan agak2 selama 40 - 50 minit (anggaran je ye).   Jangan lupa balut penutup kukusan supaya wap tak menitik atas apam.

(Anggaran akak buat dapat dalam 20-25 biji)



1 comment:

KUIH LAPIS ASSALAMUALAIKUM  Tiba tiba bila free di musim PKP ni... terpandang blog kita yang dah lama tak kita tengok..hampir...