Pertama kali tengok kak Ita punya brownies tergoda sungguh... selama ni saya tak pernah mencuba untuk membuat brownies...tapi bila kita merasa brownies yang ni... rasa macam nak meletup.... tak henti henti makan... lebih enak dari kek...marvelous...
Terima kasih pada kak ita yang menyuntik keinginan untuk mencuba resepi ini...
Tak rugi mencuba..pasti nak lagi...nak lagi..nak lagi... maaf la gambar ni masih panas dah potong..jadi sememeh jer...
MOIST BANANA BROWNIES
Rujukan : Kak Ita Masam manis
BAHAN A
100 g coklat masakan
75 g mentega
BAHAN B
200 g pisang lecek
60 g gula perang ~ kurangkan ( bergantung kemanisan pisang)
1/4 sk garam
1 sk esen vanilla
BAHAN C
75 g tepung gandum
2 sb serbuk koko
1/2 sk baking soda
1/2 sk baking powder
BAHAN TABURAN
choc. chips
kacang walnut - cincang kasar
Satukan Pisang, gula perang, garam dan esen vanilla.
Kemudian di lenyek dengan senduk hingga bergaul sempurna.
Ketepikan
Satukan tepung , serbuk koko, soda dan baking powder.
Kemudian di ayak, ketepikan.
Satukan coklat masakan dan butter, kemudian cairkan secara kaedah double boiler.
Biarkan ia sejuk sebentar.
Kemudian satukan pisang yang di lenyek tadi ke dalam coklat masakan cair, kacau rata.
Tuangkan tepung yang di ayak ke dalam adunan coklat dan pisang dan gaul rata.
Tuangkan adunan ke dalam loyang ukuran 8x8 inc, yang di lapik kertas pembakar. Ratakan
Taburkan choc cip, badam cincang atau walnut.
Bakar di dalam ketuhar yang telah di panaskan 15 minit awal.
Bakar pada suhu 160C selama 25 ~ 30 minit
Angkat dan sejukkan atas redai setelah brownies di bakar sempurna
No comments:
Post a Comment