Open house banyak sungguh seminggu dua ni... jadi apa yang mudah untuk di bawa ke rumah teman teman dan saudara adalah Kek Marble susu ( ternampak Kak Paty) buat...
Memang lembut dan sedap kek marble susu ni...
Kita layan je la...
Kek Marble Susu
by Chef Zubaidah
- 250 gm mentega
- 200 gm gula kastor
- 4 biji telur
- 290 gm tepung naik sendiri
- 50 gm susu pekat manis
- 100 g susu cair
- 1 sudu besar coklat emulco
- 1 sudu teh kapucino emulco
- 1 sudu teh esen vanilla ~ ita tambah
- Kepingan badam sebagai hiasan
- Panaskan oven pada suhu 150C
- Sediakan loyang ukuran 8 inc
- Sapukan butter dan alas dasar loyang dengan kertas kek
- Pukul mentega dan gula sehingga sebati
- Masukkan telur satu persatu
- Kemudian masukkan susu pekat manis
- Pukul sehingga adunan sebati
- Akhir sekali masukkan tepung naik sendiri berselang seli dengan susu cair
- Mulakan dengan tepung dan akhiri dengan tepung.
- Ambil 1/4 adunan
- Letakkan coklat emulco dan kapucino emulco
- Kacau rata
- Letakkan esen vanilla didalam adunan plain dan kacau rata
- Tuangkan adunan plain ke dalam loyang
- Diikuti adunan coklat kapucino
- Buatkan bentuk marble dengan belakang sudu
- Hiaskan dengan taburan kepingan badam
- Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 150C selama 1 jam 15 minit atau sehingga kek dimasak sempurna.
salam aidilfitri..
ReplyDeletememang nampak sedap dan gebu kek ni..
Assalamualaikum. Tumpang tanya. Saya ada baca entri http://bahuluberintinaz.blogspot.com/2010/11/bahulu-inti-berperisa-strawbery.html, pasai bahulu berperisa kan? Nak tanya, still jual lagi ka?
ReplyDelete