Assalamualaikum...
Petang petang ni saja buat kek untuk di makan anak anak... tambahan pula musim hujan.
Dah lama juga saya tak buat kek coklat dari Chef Zubaidah ni... memang sedap sungguh kek ini sehingga tak sedar boleh makan sehingga berkeping keping...
Kita semak resepinya...
Resepi masih lagi sama (chef Zubaidah) tetapi kita tambah cheese.
Untuk resepinya :
Oleh : Nazrah Bakery
Oleh : Nazrah Bakery
Bahan-Bahan (A)
100 gm serbuk koko ( saya guna 80 gm sahaja)
250 gm gula pasir ( saya kurangkan kepada 180 gm )
1 tin susu cair
200 gm minyak masak
250 gm susu pekat manis
Bahan (B)
150 gm tepung gandum
1 s/t soda bikarbonat
1 s/t serbuk penaik
4 biji telur B
untuk cheese :
250gm cream cheese
1 biji telur
1/2 cawan gula castor
1sdb tepung gandum
untuk cheese :
250gm cream cheese
1 biji telur
1/2 cawan gula castor
1sdb tepung gandum
2 sdb air
1 sdt esen vanilla
Cara-Cara.
1. Campurkan bahan (A) dan kacau sebati
2. Masak atas api seketika
3. Di bekas yang berasingan pukul telur dan curah ke dalam adunan A
4. Akhirkan sekali masukkan tepung dan serbuk koko yg telah diayak.
5. Guna mixer dengan perlahan dan kacau hingga tepung tidak bergentel (sekejap sahaja)(saya guna whisk jer)
6. Kukus separuh adunan selama 20 minit.
7. Bahan cheese tadi di putar hingga sebati. Kemudian lapis ke atas adunan coklat tadi dan kukus lagi selama 20 minit
8.Tuang baki adunan coklat tadi dan kukus lagi kira kira 20-30 minit sehingga masak.
9. Boleh di hias mengikut creativiti masing masing.
6. Kukus separuh adunan selama 20 minit.
7. Bahan cheese tadi di putar hingga sebati. Kemudian lapis ke atas adunan coklat tadi dan kukus lagi selama 20 minit
8.Tuang baki adunan coklat tadi dan kukus lagi kira kira 20-30 minit sehingga masak.
9. Boleh di hias mengikut creativiti masing masing.
No comments:
Post a Comment